Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

transformator do prostownika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

transformator do prostownika

witam
    chce zrobić prostownik do ładowania akumulatorów i mam transformator, który pochodzi z UPS-a
    trafo ma dwa uzwojenia 6,6V i jedno 18,5V
    połączyłem dwa uzwojenia i wyszło mi 13,5v a po wyprostowaniu 16V
    podpoiłem trzy halogeny 12v/50w i wyszło ze pobiera 8A ale napięcie spadło do 6V
    no i zacząłem się zastanawiać czy ten transformator się nadaje na prostownik
    i tu prośba do was
    co wy o tym myślicie bawić się czy szukać innego trafa?

Do naładowania akumulatora samochodu osobowego starczy w zupełności, średnio potrzeba 2-3A i po 12-15 godzinach jest 100%.
    Nie filtruj napięcia dla akumulatora - będzie niepotrzebnie za wysokie.

Skomentuj

do doładowywania starczy, duży prąd akumulator pobiera jak jest bardzo rozładowany. Dorób do tego jakiś układ sterowania, żeby akumulatora nie przeładować i nie podawać za wysokiego napięcia. do 14.4 V możesz trzymać podłączony cały czas bez otwierania komór akumulatora.

Skomentuj

Przykład dla regulacji:
        Załączone pliki

Skomentuj

za male napiecie trafa zeby wstawiac jaki regulator. Oryginalnie aku ups-a byl pewnie ladowany z uzwojenia 18v poprzez stabilizator impulsowy.

Skomentuj

dzięki za odpowiedz i schemat
            zrobiłem pomiary tuz za mostkiem i wyszło mi 12,5V/6A oraz 18V/6,5A i z tego uzwojenia skorzystam co do regulacji to mam jeszcze inne schematy i zastanawiam sie który lepszy

pierwszy to z automatycznym wyłączaniem z EP 10/2000 zbudowany on jest na IRF 9540
            a drugi to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21461.html

a może lepszy jest ten który podał marusmk

to czego oczekuje od prostownika to:
            prostota budowy
            niezawodność
            zabezpieczenie przeciw zwarciowe

Skomentuj

Czaruję...
            X