Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy wzmacniacz

Witam !

Jakiś czas temu ukończyłem swoje pierwsze kolumny na głośnikach 2xARN 150-05/04 + SC10N. Po przesiadce z kolumn Voice Kraft na konstrukcje DIY odczułem ogromną różnicę w dźwięku. Zastanawiam się teraz nad wymianą wzmacniacza. Obecnie mam HK6550. Gra dobrze i ma wystarczającą moc (podobnie myślałem o poprzednich kolumnach). Czy wymiana wzmacniacza przyniosła by kolejny skok w jakości dźwięku, czy lepiej zainwestować w kolejną konstrukcję DIY kolumn.

Pozdrawiam Serdecznie

Z tego co widać na sieci to ten HK6550 to całkiem przyjemny wzmacniacz, ma dobre opinie, podobno lekko ociepla. Ja na Twoim miejscu robiłbym nowe kolumny.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zostaw wzmacniacz w spokoju bo to kawał dobrego sprzętu. Zrób tak jak kolega wyżej napisał, czyli zbieraj na nowe kolumny :wink:

Skomentuj

Witam !

Dziękuje za odpowiedź. Korzystając z okazji chciałbym się dowiedzieć jaka konstrukcja (głośniki+zwrotnice) zapewniła by mi znów wyraźny skok w jakości dźwięku.

Obecnie posiadam kolumny 2 x TVM ARN 150-05/04 + Visaton SC10N (KLIK)

Pomieszczenie: 12mk
        Wzmacniacz: HK6550
        Karta muzyczna: Auss Xonar DX

Słucham muzyki głównie z komputera (muzyka klubowa, klasyczna, trochę jazzu), radio. W niedługim czasie dojdzie mi też subwoofer na STX 22-140-8-SCX. Czy w kwocie 500 zł (na głośniki) można złożyć coś dużo lepszego niż obecny zestaw .

Pozdrawiam Serdecznie

Skomentuj

wormux29,zaraz ci poleca STX AWX... w cenie za głośniki byś się zmieścił ale osobiście mi STX'y się nie podobają

mógłbyś np zrobić np GDN15/40/5 + XT25TG ale basu nie będzie tyle co z tych ARN ale będzie lepszy jakościowo

lub dorzucić kasy i zrobić
          http://audiomania.info/viewtopic.php...495d90b0dd2fa4
          lub http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html ale to już droższe...

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
            wormux29,zaraz ci poleca STX AWX... w cenie za głośniki byś się zmieścił ale osobiście mi STX'y się nie podobają
            a słuchałeś ich? widziałeś je na własne oczy?
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, tak słuchałem dla mnie one są jakieś takie zbyt sterylne dziwną stereofonię mają

możesz jeszcze się zastanowić nad WLM (Visatony) midwoofer ma całkiem sporo basu ale do papierowej wysokotonówki na górze nie jestem przekonany

Skomentuj

Witam !

Przejrzałem projekt GDN15/40/5 + XT25TG. Podoba mi się i dodatkowo jest zaprojektowana zwrotnica i jest kilka osób, które je wykonało więc zawsze podczas projektowania/budowy będzie łatwiej.

Scythe1123, czy mógłbyś podać dokładną nazwę głośnika.

Pozdrawiam Serdecznie

Skomentuj

WLM Stella monitor poczytaj se, poprawnej zwrotnicy jeszcze nie ma ale niedlugo sie pokaze bo kolega piku16 będzie robił

sam robię projekt GDN 15/40/5 + XT25TG

Skomentuj

Co myślicie o głośnikach szerokopasmowych ? Jest coś w tej cenie czym warto było by się zainteresować.

scythe1123 dzięki :)

Skomentuj

szerokopasmówki to tylko dla tych co lubią brzmienie szerokopasmowe bo normalnie szerokopasmówka nie dorówna systemowi dwudrożnemu

Skomentuj

to zależy od jakości głośnika szerokopasmowego, generalnie uznaje się, że dobry głośnik szerokopasmowy jest najlepszym źródłem dźwięku, punktowym, bez łatania pasma zwrotą, bez problemów z fazą

Skomentuj

w ogłoszeniach jest dość ciekawa oferta na gdn+ vifa. Pewnie basu nię będzie z nich takiego żeby Ci targało włosami na klacie, ale wspominałeś o subie
                          Ja bym je rozważył

Skomentuj

Witam !

Praktycznie podjąłem decyzję o wyborze GDN 15/40/5 + XT25TG.
                            Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą. Wydaje mi się, że np. kolumny 3 drożne do takiego małego pokoju to by była przesada, choć do końca nie jestem pewien. W jakich pomieszczeniach takie konstrukcje najlepiej się sprawują. Czy metraż pomieszczenia to istotny czynnik ?

Pozdrawiam Serdecznie i dziękuje wszystkim za pomoc.
                            wormux29

Skomentuj

pamiętaj, że 3 drożny zestaw to koszta dodatkowe
                              w zestawach trójdrożnych jest dobra średnica ze względu na głośnik średnio tonowy ale np GDN 15/40/5 ma dobrą średnicę

myślę, że zestaw trójdrożny ma sens dopiero przy grubszej kasie

Skomentuj

myślę, że zestaw trójdrożny ma sens dopiero przy grubszej kasie
                                I sensownym wzmacniaczu który napędzi basowca :wink:

Skomentuj

Rozumiem, ale czy małe pomieszczenie nadaje się do takich kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                                    scythe1123 napisał/a
                                    a słuchałeś ich? widziałeś je na własne oczy?
                                    dołączam się do pytania
                                    Zamieszczone przez wormux29
                                    Czy wymiana wzmacniacza przyniosła by kolejny skok w jakości dźwięku, czy lepiej zainwestować w kolejną konstrukcję DIY kolumn.
                                    lepiej zainwestować w lepsze kolumny
                                    WLM (Visatony) midwoofer ma całkiem sporo basu ale do papierowej wysokotonówki na górze nie jestem przekonany
                                    bardzo fajna góra, nie piaszczy i nie słuchać żadnych sybilantów itd
                                    projekt GDN 15/40/5 + XT25TG
                                    jest w ogłoszeniach i za dobrą cenę. Warto się zainteresować.
                                    Zamieszczone przez wormux29
                                    Co myślicie o głośnikach szerokopasmowych ? Jest coś w tej cenie czym warto było by się zainteresować.
                                    jest:
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19581
                                    będziesz z nich w pełni zadowolony. Mają wszystko czego potrzebują.
                                    normalnie szerokopasmówka nie dorówna systemowi dwudrożnemu
                                    a tu jest odpowiedź
                                    Zamieszczone przez LuSzTi
                                    głośnik szerokopasmowy jest najlepszym źródłem dźwięku, punktowym, bez łatania pasma zwrotą, bez problemów z fazą
                                    potwierdzam to w pełni
                                    ten f155 to bardzo dobry wybór :!:
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, odpowiedziałem już na to pytanie
                                      kolega chyba nie ma tyle kasy żeby kupić szerokopasmówkę która dorówna systemowi dwudrożnemu

nie pomyliłeś może tego z GDN 16/50/6 +DX25TG?

Skomentuj

scythe1123, pomylilem :oops:

[ Dodano: 2010-06-12, 07:14 ]
                                        kolega ma 500zl wiec w zupelnosci wystarczy na te szerokopasmowce i bude do nich
                                        glosniki 300zl i reszta na bude
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X