Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywny filtr dolnoprzepustowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aktywny filtr dolnoprzepustowy

Czesc.
    Potrzebuje dobrego filtru dolnoprzepustowego, z regulacja odciecia od ok. 50Hz. Fajnie gdyby odcinal niechciane czestotliwosci 24dB/oct. ale widze ze trudno cos takiego znalezc.
    Szukam po internecie "konkretnych" schematow, takich ktore juz ktos wykonal i nie moge znalezc tego odpowiedniego.
    Napotkalem na taki filterek. Ma odciecie od 40Hz, 12dB/oct, regulacje fazy (akurat mi niepotrzebna). Cena bylaby zniosla, tylko jesli bylbym zadowolony z jego dzialania.

http://eltronix.pl/products/8574

Mial ktos doswiadczenie z takim filtrem? Faktycznie ma te 12dB/oct, i jak to sie sprawuje w praktyce?

http://quester.diyaudio.pl/?ireq-v.-1.0-sub-preamp,30

Skomentuj

Dzieki bardzo :)
      Daloby rade "wyciac" z tego schematu sam filtr dolnoprzepustowy z regulacja wzmocnienia? Bo prawde mowiac przedwzmacniacz mam dobry (Harman Kardon HK 825) i nie potrzebuje dodatkowych znieksztalcen :P Regulacja fazy tez jest mi zbedna no i ten filtr gornoprzepustowy.

Skomentuj

rób tak jak jest regulacja fazy się przyda, a o zniekształcenia się neimartw ich tak nie usłyszysz, w ogóle mi wydaje się, że te wszystkie układy tworzą filtr, więc lepiej ich n ie usuwać

Skomentuj

Hmm.. ok, wybiore sie do sklepu i podpytam jeszcze ile by to kosztowalo. Jeszcze raz wielkie dzieki.
          Jesli ktos ma jakies inne propozycje to oczywiscie chetnie wyslucham.
          A moglbym znalezc na tym forum kogos, kto wykonalby taki filterek "profesjonalnie"? :P Ten z powyzszego schematu oczywiscie.

Skomentuj

Filtr 24dB/okt to po prostu polaczenie szeregowe dwoch filtrow 12dB/okt.

Mam taki gotowy filtr jak chcesz to pisz na priv.

Skomentuj

Czaruję...
            X