Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz CD Saba CDP11 - przeskakuje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwarzacz CD Saba CDP11 - przeskakuje

Witam.
    Mam problem z moim CD Saba CDP11. Dostałem go za darmo, właśnie dlatego iż potrafi sobie przeskoczyć. Co więcej płyta jest pozbawiona jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych i na innym odtwarzaczu nie przeskakuje. Na początku rzadko przeskakuje, czasem w ogóle nie chce odczytać płyty. Pod koniec często przeskakuje, tak poczynając od 60tej minuty. Trochę szkoda mi go rozmontować z tego powodu. Dlaczego? Ano gra on fantastycznie, taki niepozorny odtwarzacz a zadziwia. Wiecie może co mu się mogło stać? Soczewkę lasera próbowałem czyścić, ale nie pomogło. Jutro kupię pasek przeniesienia napędu lasera, może jego wymiana pomoże. A jeśli nie to co? Laser do wymiany, czy regulacja?

możesz spróbować regulacji, kiedyś czytałem że komuś sprężynki które mają tłumić drgania trochę się zmniejszyły i po rozciągnięciu było ok
    jednak w moim przypadku to ani to ani to nie pomogło, pomogła wymiana lasera

Skomentuj

Sprawdzałeś jak radzi sobie z oryginalnymi płytami. Stare odtwarzacze CD nierzadko miały problemy z "nieoryginalnymi" płytami.

Skomentuj

mi się wydaje ze to wina lasera ja tez tak miałem, że pod koniec płyty gorzej już było z czytaniem oryginały lepiej odczytywał niż wypalone CD

[ Dodano: 2010-06-13, 13:31 ]
        zobacz jaki laser masz w odtwarzaczu bo niektóre są na prawdę tanie ja za oryginalny sony zapłaciłem 20zł

Skomentuj

Oryginalne płyty oczywiście. Niewiele mam tych wypalanych na komputerze. Tych wypalanych to w ogóle nie chce odtwarzać. Jutro popatrzę i wam powiem, jaki tam jest laser. Wymiana paska napędu lasera nie pomogła, ale nie patrzyłem jaki tam siedzi laser.

Skomentuj

w sieci znalazłem że tam siedzi laser "OPTIMA 2" może jakiś kss jest odpowiednikiem tej optimy trzeba tu by jakiegoś fachowca w tej dziedzinie spytać :P

Skomentuj

Patrzyłem do środka. Na laserze jest napisane JVC i jakiś numer seryjny. Nic więcej nie zobaczyłem. Czym najlepiej smarować prowadnicę lasera?

Skomentuj

olejem silnikowym

Skomentuj

Nie silikonowy a teflonowy. Silikon z czasem ścieknie z prowadnic i nic z niego nie będzie, nie mówiąc o tym że będzie powodował przywieranie sanek lasera do prowadnic. Smar teflonowy będzie się trzymał długie lata i zmniejszy współczynnik tarcia :cool:
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

Gdzie można kupić smar teflonowy?

Skomentuj

Lepiej smarem wazelinowym. Chłopaki pewnie maja. :mrgreen:

Skomentuj

silnikowy do silnika samochodowego... ja czymś takim smarowałem i coś takiego mi polecono

Skomentuj

Kiedys stosowano tylko towot (w wojsku tawot) i wszsytko chodzilo jak pszczołka...

Skomentuj

Czaruję...
                          X