Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze sterowaniem scalakiem BA3880S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze sterowaniem scalakiem BA3880S

Witam

Mam problem ze sterowaniem tym scalakiem. Sterowany jest on napięciowo poprzez podanie napięcia na nóżkę 9 CTL. Podstawiłem tam potencjometr pomiędzy tą nóżkę CTL Masę GND i napięcie zasilania VCC. Dzielnik działa prawidłowo reguluje napięcie na nóżce CTL od 0 do napięcia zasilania, a scalak nie reaguje. Działa bez efektu, czyli tak jak by go nie było.
    Co do sprawności scalaka to raczej jest sprawny ponieważ jak zabiorę mu napięcie zasilania to nie przepuszcza sygnału i zaczyna lekko brumić.
    Czy może przyczyna tkwić w tym że zamiast potencjometru powinien być przełącznik?
    W urządzeniu z którego on pochodzi sterował nim procesor i miał 4 poziomy pracy i piąty wyłączenie jego funkcji. Przyciskało się po prostu przycisk bodajże BBE.
    Z tego co pamiętam to dość fajnie to działało, dźwięk stawał się taki soczysty i wyraźny.

Link do PDFa:

BA3880S PDF

Ciekawa ta korekcja, potencjometr na pewno nie jest problemem (chyba że ma jakoś wielką wartość typu 1Mom :) ) Spróbuj podłączyć bezpośrednio do masy i zobacz co się będzie działo wtedy niby jest największa korekcja.

Skomentuj

Czyli im niższe napięcie na pinie CTL to większa korekcja? Ja myślałem że jest odwrotnie, im wyższe napięcie to większa korekcja. Nie znam angielskiego i nie mogę precyzyjnie zrozumieć tego co piszą w PDF. Potencjometr miałem 470k.
      Jak zewrw pin z masą to nic specjalnego to nie daje poza troszkę większym i bardziej sprężystym basem. Ale ten scalak w oryginalnym sprzęcie działał znacznie lepiej.
      Może jednak jest uszkodzony.

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
        Czyli im niższe napięcie na pinie CTL to większa korekcja?
        Tak jest.
        Zamieszczone przez ralfi
        Ale ten scalak w oryginalnym sprzęcie działał znacznie lepiej.
        Może jednak jest uszkodzony.
        Raczej nie być może w tym sprzęcie były inne wartości elementów.

Skomentuj

Udało mi się go uruchomić. Miałem wadliwy kondensator odsprzedający na wejściu układu i pojawiało się napięcie stałe na wejściu około 4.5V. Układ przy współpracy z uniampem podbija lekko bas i w zależności jak ustawimy potencjometrem bardziej lub mniej wyostrza górne i średnie tony. Nie jest to typowe podbicie. Wygląda to tak że jak puścimy nagranie słabej jakości to uzyskujemy nagranie dobrej jakości w sensie że wyraźniejsze. Natomiast jak puszcze nagranie dobrej jakości i załączę układ na full to nie jest za ciekawie. Jest ostro, za ostro.
          Podejrzewam że ten układ zdał by egzamin przy zamulonych nagraniach, lub zamulonym sprzęcie.

Skomentuj

Czaruję...
          X