Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak poznac spalony tranzystor mosfet??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak poznac spalony tranzystor mosfet??

witam

jak za pomoca miernika uniwersalnego badz czegokolwiek innego powszechnie dostepnego zakumac ze padl nam mosfet (np. IRF640)

czy jest mozliwe zeby po wylutowaniu podejzany tranzystor zachowywal sie w tescie diodowym z miernika identycznie jak zdrowy nowy tranzystor??

No nie mów że Ci ne nie odpalił!Już z nerwów paznokcie obgryzam.A czy przy danej sytuacji były jakieś fajerwerki,dym czy cos podobnego?Bo może to nie tranzystor wcale,oby.Ja osobiście nie wiem jak sprawdza sie mosfety za pomocą miernika,czy tak samo jak inne czy nie.Ale pewnie ktos nas uświadomi.
    PZDR

Skomentuj

mam -55V na wyjsciu na moim ne107k cholerka

jedyne co wiem po pomiarach miernikiem ze bramka jest odizolowana od zrodla i drenu....a kanal zachowuje sie jak dioda, wjedna strone spadek a w druga zaporowo

Skomentuj

Może to pomoże:

http://ampartner.pl?a6s50

Skomentuj

Mosfety mierzy sie w bardzo fajny sposob. Podlacza sie omomierz miedzy dren a zrodlo. W jedna strone bedzie pokazywac przewodzenie diody ale nas interesuje ta druga strona. W druga strone tranzystor nie bedzie przewodzil pradu i wtedy trzeba podlaczyc np baterie 9V do zrodla i bramki (odpowiednia polaryzacja wskazana) a tranzystor nagle wykarze zwarcie pokazujac na omomierzu 0om. Mozna odlaczyc baterie a tranzystor nadal bedzie zwarty. Wystarczy wtedy palcem zewrzec bramke ze zrodlem i znow przestanie przewodzic. Podlaczajac baterie do bramki mozna to zrobic przez rezystancje palcow.

Skomentuj

Czaruję...
          X