Witam. Mam możliwość zakupu SHARPa model: 7700 Co powiecie o tej końcówce mocy ? Mam okazję kupić ją po niezbyt drogich pieniądzach. W najbliższym czasie będę składał suba na STX 22-140-8-scx (głośnik już mam) i tak sobie myślałem czy zamiast składać mostek TDA + trafo kupić (130zł trafo z wysyłką i mocowaniami, tylko nowe) nie było by lepiej kupić właśnie tego sharpa i dorobić filtr DP ? Sharp uniwersalny i mógłby ciągnąć mi subwoofer + dwa głośniki (w drugim kanale). Co wy na to ? Opłaca się w ogóle zakupić ten sprzęt ? Jak z jego grywalnością ? Warty 'zachodu' ? Z tego co się orientuję to chyba ma coś około 150W dla 8 OHM na kanał (jeśli jestem w błędzie proszę o poprawienie). Minimalna impedencja głośnika to 8 ohm (podobno, ale czy aby na pewno?) więc z powinien ładnie ciągnąć mi subik :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
SHARP 7700
Collapse
X
-
Zamieszczone przez SewesMam możliwość zakupu SHARPa model: 7700 Co powiecie o tej końcówce mocy ?
Zamieszczone przez Sewesi tak sobie myślałem czy zamiast składać mostek TDA + trafo kupić (130zł trafo z wysyłką i mocowaniami, tylko nowe) nie było by lepiej kupić właśnie tego sharpa i dorobić filtr DP ?
Zamieszczone przez SewesSharp uniwersalny i mógłby ciągnąć mi subwoofer + dwa głośniki (w drugim kanale)Zamieszczone przez SewesOpłaca się w ogóle zakupić ten sprzęt ?
Zamieszczone przez SewesJak z jego grywalnością ?Zamieszczone przez SewesMinimalna impedencja głośnika to 8 ohm (podobno, ale czy aby na pewno?)
-
Zamieszczone przez SewesCena to 200zZamieszczone przez SewesChyba że macie propozycje czegoś lepszego do 300zł - ale podobne mocą.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekZamieszczone przez SewesCena to 200zZamieszczone przez SewesChyba że macie propozycje czegoś lepszego do 300zł - ale podobne mocą.
A co do sub IRKA - jest on nie co droższy, do tego mniej uniwersalny (subwoofer), i monofoniczny chociaż jakością możliwe, że jest lepszy (bo irek robi i ma dobre rzeczy).
Czy jest może jakiś projekt filtru dolnoprzepustowego by IREK na forum ? (najlepiej coś z pcb)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SewesPrzecież te 150-200zł to samo trafo jest warte...
Zamieszczone przez SewesA co do sub IRKA - jest on nie co droższy, do tego mniej uniwersalny (subwoofer), i monofoniczny chociaż jakością możliwe, że jest lepszy (bo irek robi i ma dobre rzeczy).
Skomentuj
-
Tych sharpow to jest pelno wszedzie a ze to syf ciagle sie psujacy to jest to tanie jak barszcz. Niech tylko padnie hybryda co sie czesto zdaza i po zawodach. A czesto padaja, nawet nie ma gwarancji ze te sprzedawane to nie sa naprawiane podrobami czyli dlugo nie pograja.
Na czesci z tego wynalazku to moze elektrolity by sie przydaly choc nie wiadomo czy nie wyschniete, radiator to kawal kloca tylko co z nim zrobic, no i trafo wielkie ale starej konstrukcji bo EI. Ten sharp to taka okazja jam 20 kilku letni maluch za 100zl.
Skomentuj
-
Za 200zł drogo wg mnie... Jeśli lubisz diy a w szczególności lutowanie zrób n-mosfeta, chyba linka nie muszę podawać i do tego zasilacz impulsowy z tego projektu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1287723.html
Myślę że jak masz trochę gratów w domu typu zasilacze ATX jakiś tam radiator to możesz zejść nieźle poniżej 200zł nawet bliżej 100zł...
Skomentuj
-
Przetwornice do auta sa duzo prostrze i wystepuja w nich niskie napiecia a i tak wiekszosc nie potrafi nawinac transforamtora. W przetwornicy sieciowej wystepuja wysokie napiecia i trzeba umiec zaprojektowac druk pod takowa a najwazniejsza jest specjalna izolacja potrzebna przy nawijaniu trafa zeby oddzielic uzwojenie pierwotne od wtorengo. Na koniec powinno zrobic sie test przebicia wysokim napeiciem. Tego nie zrobi zaden amator a ryzykuje swoim zyciem wiec wybor nalezy do was.
A jak myslisz z kim qwet opracowywal schemat tego zasilacza?
Skomentuj
-
Roman nie udziela porad na emaila czym sie afiszuje, to nie jest czlowiek od ktorego mozna sie czegokolwiek dowiedziec.
Wykonalem kilka zasilaczy impulsowych ale nadal pracuje nad czyms na tyle prostym zeby mogli wykonywac go amatorzy. Trafo zamawialbym nawijane firmowo zeby nie miec ludzi na sumieniu.
Skomentuj
Skomentuj