Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SHARP 7700

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SHARP 7700

Witam. Mam możliwość zakupu SHARPa model: 7700 Co powiecie o tej końcówce mocy ? Mam okazję kupić ją po niezbyt drogich pieniądzach. W najbliższym czasie będę składał suba na STX 22-140-8-scx (głośnik już mam) i tak sobie myślałem czy zamiast składać mostek TDA + trafo kupić (130zł trafo z wysyłką i mocowaniami, tylko nowe) nie było by lepiej kupić właśnie tego sharpa i dorobić filtr DP ? Sharp uniwersalny i mógłby ciągnąć mi subwoofer + dwa głośniki (w drugim kanale). Co wy na to ? Opłaca się w ogóle zakupić ten sprzęt ? Jak z jego grywalnością ? Warty 'zachodu' ? Z tego co się orientuję to chyba ma coś około 150W dla 8 OHM na kanał (jeśli jestem w błędzie proszę o poprawienie). Minimalna impedencja głośnika to 8 ohm (podobno, ale czy aby na pewno?) więc z powinien ładnie ciągnąć mi subik :)

Zamieszczone przez Sewes
    Mam możliwość zakupu SHARPa model: 7700 Co powiecie o tej końcówce mocy ?
    za ile?
    Zamieszczone przez Sewes
    i tak sobie myślałem czy zamiast składać mostek TDA + trafo kupić (130zł trafo z wysyłką i mocowaniami, tylko nowe) nie było by lepiej kupić właśnie tego sharpa i dorobić filtr DP ?
    no nie jest głupi pomysł...
    Zamieszczone przez Sewes
    Sharp uniwersalny i mógłby ciągnąć mi subwoofer + dwa głośniki (w drugim kanale)
    to już głupi pomysł... Użył byś jednego kanału i tyle..
    Zamieszczone przez Sewes
    Opłaca się w ogóle zakupić ten sprzęt ?
    j/w kwestia ceny
    Zamieszczone przez Sewes
    Jak z jego grywalnością ?
    wg mnie fajnie dość gra, bas jest taki bardziej ciepły z stków(miałem kilka i to za każdym razem zauważałem)
    Zamieszczone przez Sewes
    Minimalna impedencja głośnika to 8 ohm (podobno, ale czy aby na pewno?)
    tak, przy 4 się skopci szybko

Skomentuj

Cena to 200zł ~ . Chyba że macie propozycje czegoś lepszego do 300zł - ale podobne mocą. Z tego co zauważyłem ten sharp nie ma potencjometrów głośności ale to nie problem (tak mi się wydaje, można dorobić).

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
        Cena to 200z
        zdzierstwo nie okazja... Często są po 150zł na allegro w opcji kup teraz, licytacje kończą się na ok 100zł, a ja nawet za 80zł z wysyłką ją raz kupiłem...
        Zamieszczone przez Sewes
        Chyba że macie propozycje czegoś lepszego do 300zł - ale podobne mocą.
        panel irka sub 150 w wersji 8ohm(ma 140w przy 8ohmach)

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
          Zamieszczone przez Sewes
          Cena to 200z
          zdzierstwo nie okazja... Często są po 150zł na allegro w opcji kup teraz, licytacje kończą się na ok 100zł, a ja nawet za 80zł z wysyłką ją raz kupiłem...
          Zamieszczone przez Sewes
          Chyba że macie propozycje czegoś lepszego do 300zł - ale podobne mocą.
          panel irka sub 150 w wersji 8ohm(ma 140w przy 8ohmach)
          Ja się dziwie tylko czemu te sharpy są takie tanie ? Przecież te 150-200zł to samo trafo jest warte...

A co do sub IRKA - jest on nie co droższy, do tego mniej uniwersalny (subwoofer), i monofoniczny chociaż jakością możliwe, że jest lepszy (bo irek robi i ma dobre rzeczy).

Czy jest może jakiś projekt filtru dolnoprzepustowego by IREK na forum ? (najlepiej coś z pcb)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
            Przecież te 150-200zł to samo trafo jest warte...
            hehehe, warte to ono jest max 80zł...
            Zamieszczone przez Sewes
            A co do sub IRKA - jest on nie co droższy, do tego mniej uniwersalny (subwoofer), i monofoniczny chociaż jakością możliwe, że jest lepszy (bo irek robi i ma dobre rzeczy).
            tez 300zł ale nowy i z gwarancją to raz, a to że mono i tylko do suba to po to miał być chyba ten sharp nie? Za dużo kombinujesz...

Skomentuj

Tych sharpow to jest pelno wszedzie a ze to syf ciagle sie psujacy to jest to tanie jak barszcz. Niech tylko padnie hybryda co sie czesto zdaza i po zawodach. A czesto padaja, nawet nie ma gwarancji ze te sprzedawane to nie sa naprawiane podrobami czyli dlugo nie pograja.

Na czesci z tego wynalazku to moze elektrolity by sie przydaly choc nie wiadomo czy nie wyschniete, radiator to kawal kloca tylko co z nim zrobic, no i trafo wielkie ale starej konstrukcji bo EI. Ten sharp to taka okazja jam 20 kilku letni maluch za 100zl.

Skomentuj

Za 200zł drogo wg mnie... Jeśli lubisz diy a w szczególności lutowanie zrób n-mosfeta, chyba linka nie muszę podawać i do tego zasilacz impulsowy z tego projektu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1287723.html

Myślę że jak masz trochę gratów w domu typu zasilacze ATX jakiś tam radiator to możesz zejść nieźle poniżej 200zł nawet bliżej 100zł...

Skomentuj

Nie znam nikogo kto by zrobil dzialajacy zasilacz impulsowy wiec raczej nie zachecaj ludzi to wykonywania takowych. To jest po prostu trudne i dosc niebezpieczene a przy takich mocach trafo toroidalne jest calkiem racjonalne.

Skomentuj

irek to co zasilacz qweta jest do bani? z całego tematu wynika że konstrukcja przemyślana i wiele osób z powodzeniem ja powieliło i śmiga, podobnie jak twoja przetwornice do autka...

Skomentuj

Przetwornice do auta sa duzo prostrze i wystepuja w nich niskie napiecia a i tak wiekszosc nie potrafi nawinac transforamtora. W przetwornicy sieciowej wystepuja wysokie napiecia i trzeba umiec zaprojektowac druk pod takowa a najwazniejsza jest specjalna izolacja potrzebna przy nawijaniu trafa zeby oddzielic uzwojenie pierwotne od wtorengo. Na koniec powinno zrobic sie test przebicia wysokim napeiciem. Tego nie zrobi zaden amator a ryzykuje swoim zyciem wiec wybor nalezy do was.

A jak myslisz z kim qwet opracowywal schemat tego zasilacza?

Skomentuj

Na pewno z tobą albo romanem bo jak sobie przypomnę temat o przetwornicy do auta 1kw to aż dziw bierze że taka konstrukcja zaistniała na elektrodzie... Co do przetwornicy sieciowej masz racje niech amatorzy za to się nie zabierają bo to niestety nie 12v jak w aucie...

Skomentuj

Roman nie udziela porad na emaila czym sie afiszuje, to nie jest czlowiek od ktorego mozna sie czegokolwiek dowiedziec.

Wykonalem kilka zasilaczy impulsowych ale nadal pracuje nad czyms na tyle prostym zeby mogli wykonywac go amatorzy. Trafo zamawialbym nawijane firmowo zeby nie miec ludzi na sumieniu.

Skomentuj

Czaruję...
                          X