Złożyłem dwie takie końcówki mocy. W składaniu nie było żadnych problemów. Czytałem na forum że tranzystor T12 powinien być na radiatorze, a ktoś napisął ze mosfety tego nie wymagaja ale po mimo to zamocowałem go na radiatorze. Na schemacie pezpieczniki są za mosfetami ale na płytce juz jest dobrze. Konstrukorzy wstwili takrze elementy o innych parametrów nietórych elementów. Czyli wprowadzili poprawki:) Bodajrze jakieś rezystory i kondensatorki. Zamiast oryginalnych bezpieczników zwłocznych 8A wstawiłem szybkie 4A. Całość zasilam toroidem 200W 2x24V. To tak dla sprawdzenia tylko. Wszystko podłączyłem i odpaliło od pierwszego strzału (obydwie końcówki). Ustawiłem prąd spoczynkowy na 220mA tak jak to pisało w instrukcji podłaczyłem żródło i głośnik i zaczęło sie małe testowanie. Kolumna jakaś tam... Pisze 600W 8 ohm ale napewno tyle nie ma mocy :mrgreen: Przy tej kolumnie końcówka sie lekko grzała z włączonym wentylatorem (radiator i wentylator wchodzi w skład zestawu). Nie miałem oscyloskopu żeby sprawdzić jak wygląda przebieg. Jak na moje ucho to gra nawt dobrze i głośno przy takim zasilaniu. Jakość też nawet niczego sobie ale radził bym wymienic tranzystory końcowe bo bas taki dziwny tupu pierdziawki. Nie ma takiego pełnego i głębokiego. Jeśli będziecie chcieli to moge wykonać pomiary miernikeim bo tylko to mam pod ręką:) a wczesniej nie miałem czasu na to
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sprawdzony kit AVT 5187
Collapse
X
-
Zamieszczone przez golombek1991Czytałem na forum że tranzystor T12 powinien być na radiatorze, a ktoś napisął ze mosfety tego nie wymagaja ale po mimo to zamocowałem go na radiatorze.
Generalnie to ten wzmacniacz to klon znanego holtona i tak samo jak holton jest kiepski.
Przy zasilaniu 2x24V to masz bardzo mala moc, nie wiem czy ten wzmacniacz pracuje prawidlowo na tak niskim napieciu. Jesli takie ma byc zasilanie to przeplaciles bo to samo bys uzyskal robiac prostrze i tansze TDA7294.
Zwyklym miernikiem nie wiele zmierzysz ale jak juz chesz pomoc to zmierz pard spoczynkowy na zimno zaraz po wlaczeniu a potem po rozgrzaniu wzmacniacza i podaj wyniki. Zeby rozgrzac dobrze wzmacniacz wylacz wentylator. No i napisz czy wzmacniacz nie wlacza/wylacza sie z jakimis nieprzyjemnymi stukami.
-
O pieniądze mi sie wcale nie rozchodzi tylko jestem audiofilem i ciągnie mnie do coraz to większych mocy. Opisałem ten wzmacniach żeby inni zobaczyli moje zdanie na jego temat bo na forum jeszcze nikt go nie opisywał. A mam zamiar zasilać go symetrykiem 66V i chcem zmienić tranzystory końcowe i jakiś porządniejszy radiator. Pomiary wykonam tak pod wieczór i dam znać.
Skomentuj
-
Jeśli ciągnie Cię do coraz to większych mocy to żaden z Ciebie audiofil.
"Audiofil - osoba przywiązująca szczególną wagę zarówno do jakości technicznej słuchanych nagrań dźwiękowych, sprzętu użytego do tych celów jak i wszelkich innych aspektów wpływających na wierne odtworzenie zarejestrowanego dźwięku (tak by słyszany dźwięk był jak najmniej odróżnialny od dźwięku rzeczywistego). Audiofile są najczęściej melomanami, dla których jednak równie istotna jak muzyka, jest jakość nagrania i sprzętu audio."
Skomentuj
-
golombek1991, zapewniam cię, że 30 watów mocy rzeczywistej wystarczy do głośnego słuchania na normalnych kolumnach
aktualnie posiadam wzmacniacz 15W i jest wystarczająco głośny, nawet domówkę by dało radę nim rozkręcić spokojnie
idź raczej w jakość a nie ilość bo słuch stracisz
UniAmp jest wzmacniaczem bardzo dobrze opisanym na tym forum i jest bardzo solidnie zaprojektowany przez Irka, podobno bije jakościowo wzmacniacze w kwocie 1000zł (chodzi o oczywiście o wzmacniacze z drugiej ręki)
pewnie skoro lubisz dużo watów to pewnie jest to przyczyną słabych kolumn, też tak miałem dopóki dobrych kolumn sobie nie zrobiłem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez golombek1991Zjecie mnie tu zaraz z ketchupem i musztardą. Mam swoje upodobania.
Skomentuj
-
Ten wzmacniacz jest tak audiofilski jak i z kolegi audiofil czyli wszystko do siebie pasuje :)
O tym wzmaku bylo juz sporo na wszystkich forach i jest to po prostu kiepska kopia dobrze znanego choc kiepskiego holtona. A o holtonach masz sporo na tym forum.
Jest to jedyna dostepna dokumentacja dosc duzej mocy wzmacniacza i tylko dlatego jest to tak popularny wzmacniacz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez golombek1991Może i... Ale to dlaczego w takim razie Autor tego nadał nazwę "Audiofilski..."?
Skomentuj
-
Cos sie zapytam bo to chyba odpowiedni temat. Zastanawiam sie nad opcja zrobienia wzmacniacza prostego latwego do zrobienia i w miare taniego,a zakupem czegos starszego,moze elektronikiem nie jestem ale operowac lutownica potrafie i elementy elektroniczne tez juz obstawialem,ale czy za ok 250zl da rade zrobic dwa gotowe bloki wzmacniacza,trafo i radiatory? Aha wzmacniacz-koncowka mocy ma byc do zasilania nadstawek 200wat 8ohm i taka moc musial by oddawac budowany wzmacniacz. Na ogromna ilosc Basu nie licze,nie musi tego byc. Lepiej budowac czy kupic dziadka jakiegos?
Skomentuj
Skomentuj