Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy symek czy uniamp?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mi chodzi tylko o jakość. Ale chyba zrobię uniego :)
    Już od dawna mnie korci :)

Skomentuj

Irku badałeś zniekształcenia TIM? Jeśli tak to jak.

THD jest na tak niskich poziomach, że chyba już nie ma sensu w to wchodzić. Pasmo płaskie i szerokie za to nie wiadomo co z TIM ew IMD. To one charakteryzują to brzmienie o którym tak wielu mówi. Właśnie dzięki niewielkim zniekształceniom w stanach przejściowych wzmacniacze lampowe brzmią "ciepło", wyraźnie inaczej niż tranzystorowe. Z tego samego powodu słychać różnicę między wzmacniaczami tranzystorowymi o podobnej budowie. Wszystko tkwi w głębokości sprzężenia zwrotnego. Myślę, że brzmienie wzmacniacza to nie wyłącznie audiofilskie brednie ale można do tego podejść po inżyniersku.

Niestety nie ma mnie w domu i nie mogę nic ciekawego porobić.

Skomentuj

Nikt nie mierzy TIM wiec nie da sie o nich nic powiedziec a jak nie da sie czegos zmierzyc to przypisuje sie temu cala wine albo wszystkie zalety.

A wzmacniacze lampowe po prostu znieksztalcaja dzwiek co kazdy kto sie zna potwierdzi. A to ze niektorym to sie podoba to juz calkiem inna bajka.

Do elektroniki audio nie da sie podejsc po inzyniersku, nie ma zadnego zwiazku miedzy ukladem a brzmieniem zapewniajacym dobra sprzedaz. Gdyby tak bylo to juz od dawna wszystkie wzmacniacze bylyby robione na jednym ''idelnym'' ukladzie.

Moj uniamp300 ma wyprowadzony na zewnatrz sygnal z kontroli poprawnosci sprzezenia zwrotnego. Widac tam wszelkie anormalne zachowania jak zwarcia, podwzbudzenia i inne niuanse np zatkanie stopnia wejsciowego czyli znieksztalcenia TIM.

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins Zobacz posta
          Irku badałeś zniekształcenia TIM? Jeśli tak to jak.
          Można zmierzyć pośrednio przez pomiar THD na wysokich częstotliwościach (20k) :)
          Zamieszczone przez flodins Zobacz posta
          Wszystko tkwi w głębokości sprzężenia zwrotnego
          Oczywiście im większe tym lepiej.
          Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Nikt nie mierzy TIM wiec nie da sie o nich nic powiedziec a jak nie da sie czegos zmierzyc to przypisuje sie temu cala wine albo wszystkie zalety.
          Nikt nie mierzy bo w poprawnie zrobionym wzmacniaczu TIM zwyczajnie nie ma.

Skomentuj

nie wiem czy ktory kolwiek wzmacniacz lampowy przeszedlby wogole test TIM. Test zdaje sie zaklada pobudzanie wzmacniacza dosc stromymi impulsami prostokatnymi nie do ugryzienia przez wzmacniacz lampowy ktory ledwo siega 20khz.

Skomentuj

Nie widziałem żeby ktoś to próbował mierzyć. Ale na pewno większe bo tam SR jest na poziomie kilku v/us.

Skomentuj

A ja tak może nieładnie zrobię i odkopie temat. Chodzi mi o to że pisałem ostatni o irka i dostałem odpowiedz. "Symasym jest niby w fazie testow, mam wytrawione recznie plytki ale nie chce mi sie go zmontowac i potestowac. Kolejny wzmacniacz mi nie potrzebny wiec moze jakby sie ktos chetny znalazl na taka wersjie to bym zrobil, potestowal."
                Co wy na to ? Można by zobaczyć co z tego będzie nowy "unisym"

Skomentuj

Ja zrobiłem na razie jeden kanał symka na płytce Irka, drugi właśnie lutuje. Póki co gra bez problemu, muszę go jeszcze podłączyć do zabezpieczenia i sprawdzić działanie. W każdym razie polecam symka na tej płytce, prościej się lutuje, ma detektor do zabezpieczenia przeciwzwarciowego i płytka jest bardzo starannie zaprojektowana.

Skomentuj

A może byś mógł się podzielić dokumentacją. Bo irek niestety jej nie udostępnił, a pewnie chętnych by się na to znalazło.

Skomentuj

Nie posiadam żadnej dokumentacji. Kiedyś na forum Irek wrzucił obrazek poglądowy tej płytki. Nie był najwyższej jakości, ale w paincie udało się przerobić go na obrazek płytki do termotransferu Rozmieszczenie elementów sam rozpracowałem na podstawie schematu, elementy zabezpieczenia są takie jak w Uniampie. Zbyszek też zrobił syma na tej płytce, może on ma dokumentacje.

Skomentuj

Czaruję...
                      X