Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Softstart...grzejacy sie przekaznik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Softstart...grzejacy sie przekaznik

Witam Was.
    Niby uklad prosty jak budowa cepa ale nie wiem czemu przekaźnik który zastosowałem czyli
    RELPOL RM84 cewka 24DC styki 250V 8A...grzeje się mimo nie podłączonego obciążenia..

Czy ten układ jest prawidłowy ?
    http://www.eleccircuit.com/wp-conten...pply-units.jpg

Sprawdzałem 3 razy....napewno dobrze przerysowałem schemat i dobrze zrobilem pcb...

Każdy element, na którym występuje napięcie i przepływa prąd, a takim niewątpliwie jest cewka przekaźnika, będzie się nagrzewał mniej lub bardziej. Obciążenie nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ styki przekaźnika są galwanicznie odizolowane od cewki. Dla pewności sprawdź napięcie na cewce przekaźnika, jeśli wynosi 24V DC +-10% to nie ma się czym przejmować. Jeśli będzie wyższe można wstawić diodę Zenera 24V równolegle do cewki przekaźnika.

Skomentuj

I tu walnę pytanie laika...co w tym ukladzie ogranicza napiecie z 230v na 24?...

Skomentuj

R!, R2, R3 ale do jeszcze mniejszej wartości gdyż za mostkiem masz kondensatory podnoszące napięcie

Skomentuj

Mam ten sam układ i nawet z tym samym przekaźnikiem :). Jak kolega wyżej napisał, zmierz napięcie przekaźnika. Skoro się grzeje na pewno jest dużo za duże. Ten przekaźnik spokojnie wytrzyma więcej niż 10% wiecej, powinien dać rade nawet z 2x więcej, u mnie też były problemy z tym układem bo miałem na początku ok 40V.

Prostsza budowa układu wymaga dokładniejszego doboru elementów. Napięcie ustala kondensator C1. Jeżeli napięcie na cewce jest za wysokie to sprawdz wartość C1. Jeżeli na pewno masz 330nF (co byłoby dziwne bo u mnie akurat ta wartość sie sprawdziła) to go zmniejsz np na 220nF i sprawdz raz jeszcze.
          RM84 ciągnie dość mało prądu i stąd takie "podwindownie" napięcia.
          Rozwiązaniem które ja stosowałem jest dodanie rezystora równolegle do przekaźnika aby pobierał nadmiar prądu i tym samym redukował napięcie.

Skomentuj

:| ja myślał że ten C1 to tylko filtracja i zastosowałem inny...470nF
            Wstyd....
            na cewce jest deko ponad 40V i sie grzeje...temat do kosza za moją głupotę :razz:

[ Dodano: 2010-07-10, 13:52 ]
            Relacja z pola walki :)

Zminiłem ten C1 na 330nF i napiecie spadło ale i tak było za duże ~28,5V...dołożyłem R 10ki ustaliłem nim napięcie na 24,5V

Dzięki Yoshi_80 za naprowadzenie !

Skomentuj

Czaruję...
            X