Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka na 4xKD502

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka na 4xKD502

Witam wszystkich.
    Jestem tutaj nowy, ale dosyć często czytałem już ten serwis Po pierwsze jestem pełen podziwu z przechodzeniem na vB. Sam osobiście go użytkuję na jednym forum o OC :P Gdzie nasz mod występował w TVN Turbo na "gadżecie" i podali, ze jest redaktorem PCL :E (Ta emotka na vB jest najfajniejsza )

Wracając. Szukam jakiegoś ciekawego schematu na tych tranzystorach. Wiem, że w internecie jest tego pełno, ale jak by się dało znaleźć jakieś wzory płytek do trawienia czy coś Przerobiłem już jeden schemat na pcb, polutowałem i nie działało (stałe na wyjściu, na elce co chwilę mi wywalali tematy do kosza, więc przestałem już się tam udzielać), a i tak szukam czegoś bardziej rozbudowanego Znacie może takie coś? Trafo mam z jakiegoś Kenwooda ~550W dające +-37V i +-47V (wiem, ze to dużo na te KDeki, ale wbref pozorom mają duży zapas ) Nie ukrywam, że z chęcią przygarną bym, najlepiej po kosztach, KD503 lub KD3773

Na zakończenie napiszę, że zamierzam zostać tutaj dłurzej. Na początku będę się mało udzielał, ale to tak z kazdym jest I życzę Wam, Nam by to forum odniosło sukces z wykożystaniem vB
    No nic rozpisałem się Pozdrawiam

może to Cię zainteresuje http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1707824.html

Skomentuj

O dziękuję bardzo Od kupna tych KD502 już tam nie zaglądałem do bazaru Akurat w Krakowie

Teraz mi potrzebny jakiś dobry projekt

Skomentuj

Eltrona skopiować?

Skomentuj

Też o tym myślałem, ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnego projektu płytek do wydruku, a zraziłem się do projektowania "dla siebie"

Skomentuj

http://www.diyaudio.com/forums/solid...plifier-2.html

Well, the original amp sounds excellent, very neutral (no stupid “colorization”), linear, with very clean and detail trebles and mids and it’s very, very loud at the same time. But there was a noise and a high nonadjustable offset at the output (around 150 mV), and I thing slight oscillations. So I fixed the problems by redesigning the input, the VAS and the Triples. To be honest, the input stage and the VAS are very similar to the “Natural sound amplifier” topology of Yamaha. And the triples are from the well known Quad303. I did not see any combination like this, so Studio 2 inspired me to do it. That makes it A VERY UNIQUE AMPLIFIER, by the way.

Skomentuj

Nie mam tam konta, a nie będę się rejestrował by coś zobaczyć Plany się zmieniły - odpalam KD503 na +-37 ew +-47V

Jednak się zarejestrowałem bo tam można znaleźć różne ciekawe rzeczy

Skomentuj

Ja swój 'amplifier' na KD503 zasilałem trafem 2*35V 700W , w swoim czasie był znacznie silniejszy od eltrona 100U. Napięcie powinno zniszczyć te tranzystory jednak tak się nie działo a dawałem mu 'popalić' , jak i moi znajomi co nim robili dyskoteki paląc tamtejsze tosilowskie 'eltrony'.

Skomentuj

Czyli miałeś te +-47.5V
                  No nic, przypomniałem sobie o tym temacie :P
                  http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1654238.html

Arek jestem a nick mi się już nie podoba.
                  Kolega Q nie zmieni?

Skomentuj

Re: Końcówka na 4xKD502

Zamieszczone przez Paniki
                    na elce co chwilę mi wywalali tematy do kosza, więc przestałem już się tam udzielać
                    no to jest nas dwóch...
                    powiedzmy sobie szczerze.... niektórzy moderatorzy na elce to chamowate buce, na pierwszy rzut oka, ale tak naprawde to dzieci które dostały troche władzy w dodatku anonimowo.....
                    no cóż... dobrze że jest to forum...

Skomentuj

No, to prawda ^^ Zobacz sobie też mój poradnik w google pod hasłem "naprawa artefaktów" na elce jest już w koszu i jeszcze jaki powód No ale wracając do tematu to zapytałem TOMIego o schematy i wzory płytek Myślę, że będzie 2x ~100W przy 4Ohm na dwóch parach KD503 Ale raczej zostanę przy +-37V, ponieważ mam fajne elektrolity na 40V

edit. W wynikach nie widzę już mojego poradnika na elce Natomiast widnieje na moim swoistym forum. 1 Miejsce z bardzo dobrymi słowami kluczowymi

Skomentuj

Ja też bym został przy max 40V na tranzystor , szkoda było by je przypadkiem zabić. Moje elektrolity były na 40 V ale pracowały pod 53 V(widocznie więcej dawał trafo bez obciążenia) i było im lepiej niż tym nowoczesnym pracującym pod znamionowym napięciem. Co to były za czasy gdy naprawdę dawali bonusy a teraz się trzeba cieszyć jak dają tyle za ile płacimy.

Skomentuj

No nic. Na razie poczekam na te płytki od TOMIego Dodatkowo ten koleś od tranzystorów napisał mi, że ma trochę płytek z różnych końcówek i da mi to za grosze. Poczekam i jutro zobaczę co będzie

Skomentuj

Nie lepiej zamiast robić na tych zabytkach kupić 2sc5200/2sa1943 4PLN za sztukę. Chyba że masz zapas tych KD bo kupować za 3PLN to się nijak nie opłaca. KD503 mają Vce max tylko 80V więc zasilanie wzmacniacza napięciem większym niż +-40V jest ryzykowne.

Skomentuj

A teraz raven1985 odpowiedz sobie na następujące pytanko - czy trafiłeś kiedyś podróbki KD50x czy innych 3055(ew. słyszałeś o takowych)?

A teraz zadaj sobie to samo pytanie odnośnie c5200/a1943

Skomentuj

Na podróbki 2sc5200/2sa nie trafiłem jeszcze. Obecnie te tranzystory są tak tanie i popularne że ich podrabianie jest nieopłacalne.

Skomentuj

Właściwie już nie są popularne, są reliktem przeszłości i takim sentymentem , zaczyna ich brakować na rynku i większość pochodzi z wylutu. I pomyśleć ze tak piszemy tu o tych KD a kiedyś były to elementy 'cywilne' najlepsze na świecie i zastąpiły jeszcze starszy 2n3055 który jak powstał był 'szokiem' mocowym.

Skomentuj

Sam sie zastanawiam nad użyciem KD503. Wiesz gdzie je można kupić ba jakoś nie moge znaleźć. I jak z tym podrabianiem bo na elektrodzie coć o tym gdzieś pisali.

Skomentuj

Witam.
                                      Proponuję skopiować eltrona :) proste tanie i niezawodne. Nadmienię, że ponoć kd502 wytrzymują +-46V, jednak nie gwarantuję tego...ale kd503 raczej napewno wytrzymają :)

Przy okazji, jako nowy użytkownik pragnę powitać resztę kolegów z mniemam zacnego forum!

Skomentuj

No więc tak. Kupić nie wiem gdzie, mam od jednego kolesia, ale jeszcze nie udało mi się z nim umówić więc nie wiem jak będzie
                                        TOMI napisał, że jak wróci to mi prześle, ale ja jestem niecierpliwy i mam takie o to coś
                                        http://obrazki.elektroda.net/63_1236512450.png 4xKD503 do tego na jednym kanale W przyszłości zrobię drugi
                                        Płytkę już mam zrobioną, elementy kupione tylko na złość zapomniałem wziąć mojej lutownicy ^^ Ze wzmianką o podrobionych KD nigdzie się nie spotkałem, wszędzie mówią, że wszystkie są oryginalne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X