Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenie przeciwzwarciowe do końcówki mocy holton 300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabezpieczenie przeciwzwarciowe do końcówki mocy holton 300

Witam, można zabezpieczyć końcówkę mocy przed zwarciem bezpiecznikiem topikowym :?:

można ale to liche zabezpieczenie, trany mogą pójść przed bezpiecznikiem

Skomentuj

Nie można, ponieważ niemożliwe jest dobranie takiego bezpiecznika.

Skomentuj

A macie może jakiś schemat albo coś żeby można było zrobić takie zabezpieczenie??

Skomentuj

Jest na moim www ale wymaga zeby koncwoka miala detektor zwarcia a ten trzeba dobrac do konkretnej koncowki. Nie jest to proste dlatego jeszcze nikt tego nie zrobil.

Skomentuj

joy_pl jak zwykle wie najlepiej... spotkałem się z takim pseudozabezpieczeniem (bezpiecznik) w polskich wzmacniaczach i o dziwo jak przez przypadek zwarłem kable głośnikowe to bezpiecznik poszedł, po wymianie wzmacniacz działał a więc polscy inżynierzy dokonali niemożliwego !

Skomentuj

Też mi się wydaje że takie rozwiązanie jest stosowane w unitrach (diorach), nawet wymieniałem w nim bezpieczniki

Skomentuj

W wielu przypadkach da radę ale generalnie bezpiecznik jest za wolny i może dojsć do uszkodzenia końcówki

Skomentuj

A na układzie UPC1237 można zrobić szereg zabezpieczeń, ma ktoś schemat albo gotowy projekt? Ten układ spełnia swoje zadania?

Skomentuj

Bezpiecznik to żadne zabezpieczenie tranzystorów mocy. Potrzebny jest tak jak Irek napisał ogranicznik prądu zwarcia jak taki wygląda można zobaczyć np. na schemacie Uniamp-a (T2 i T13). Problemem jest odpowiednie ustawienie progu zadziałania pod konkretną końcówkę.
                    Jaki to wzmacniacz ?
                    UPC1237 nie ma wbudowanego detektora zwarcia a żeby takie zabezpieczenie było skuteczne musi współpracować z ogranicznikiem.

Skomentuj

Holton 200 tylko na 3 parach tranzystorów

[ Dodano: 2010-07-26, 23:27 ]
                      Ma ktoś może pomysł na proste zabezpieczenie zwarciowe do tego wzmacniacza??

Skomentuj

Czaruję...
                      X