Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zlece wykonanie kitow wzmacniaczy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zlece wykonanie kitow wzmacniaczy.

A wiec od poczatku-prosze o dokladne przeczytanie tego co pisze,zrozumienie i potem dodanie cos od siebie. Pisalem juz troche co do tych wzmacniaczy itp.i jednak postanowilem potrudzic sie samemu i rozstac z gotowka w celu zrobienia jakiegos wzmacniacza. Do czego?: Zasilanie kolumn PA o mocy okolo 200watt - nadstawek. Teraz wyjasnie temat,wiec kit a wiec zestaw elementow najodpowiedniejszych do ktorejs z opcji-uni,symek,holton, 5187 itp itd. Plytki zrobie sam x2szt bo to maja byc dwie koncowki na jednym trafie. Sam niejestem w stanie dobrac poprawnych,idealnych elementow,a jedyne co przemawia na korzysc robienia jakiegos wzmacniacza to koszt bo niema szans dorwania wzmacniacza o mocy 2x200watt 8ohm za 300zl. Obudowe mam,trafo dokupie takie jak ma byc do ww.konstrukcji,radiatory tez. Jak by juz ktos przedstawil mi koszt to wtedy zdecyduje sie na odpowiedni kit. Mam nadzieje ze wszystko zrozumiale jest. Aha elementy nie musza byc nowe,moga byc z demontazu byle dzialaly i byly odpowiednie do danego wzmacniacza. Tera pytanie ktory wzmacniacz bedzie odpowiedni do tego zastosowania,ktory bedzie cenowo w miare na moje mozliwosci? Odrazu powiem ze basu to niemusi miec to sa nadstawki.

Wzmacniacz 2*200W raczej ciężko będzie Ci zrobić za 300PLN. Musiał byś naprawdę okazyjnie kupić trafo i radiatory. Z tych wzmacniaczy co podałeś to żaden nie ma 200W na 8om. W grę wchodzi chyba jedynie HOLTON 400. (Wymagane zasilanie to +-75V)
    Trafo 400VA jakaś 100PLN używka na allegro jakieś EI może uda się wyrwać taniej ale pod warunkiem że jakieś się znajdzie . nowe to 140-150
    Radiatory używki na allegro jakieś 50PLN
    Tranzystory mocy dla holtona 8 par IFP240 to ponad 50PLN. (Dla 8 om można ewentualnie oszczędzić i nie montować 1 pary)
    Do tego kondensatory w zasilaczu absolutne min 2*10000uf/80V (przydało by się na kanał) jakieś 30PLN za sztukę na allegro czyli 60PLN.
    Wychodzi 260PLN. Do tego trzeba doliczyć resztę złomu. Jak rezystory 5W/0.22 om mostek itp.

Skomentuj

No fakt wychodzi duzo tego to sie nie obawialem wiedzialem ze kawalek grosza to wyniesie. Mowisz ze 2x150watt 8ohm mozna zrobic?w sumie nie biorac pod uwage bassu z takiej konstrukcji to zostanie nieco wiecej na reszte pasma. Radiatory mam mozliwosc dostania bardzo okazyjnie wiec z tym cena tez poleci w dol 28cm dl.8cm wys.6cm szer.zebra mysle ze wystarczy na jeden modul. To tera pozostaje kwestja wyboru ktory montowac?

Skomentuj

Z Holtona 400 będziesz miał 200W dla 8om. (Zasilanie +-75V)
        Uniamp ma 80-100 W na 8om. Symek jeszcze mniej (50-60W zasilanie tylko +-36V). Ten badziew z AVT omijał bym szerokim łukiem na 8om będzie miał może ciut ponad 100W.

Skomentuj

a nie lepiej szarpnąć jakiegoś sharpa z allegro? z tego co pamiętam to były wersje 2x200W 8 ohm na 2x stk 4050 albo podobnym... w 300zł byś się zmieścił a jakby poszły hybrydy (a kiedyś pójdą wtedy pomartwisz się o wkomponowanie zamiast nich innych końcówek mocy bo oryginałów raczej nie dostaniesz

Skomentuj

Sharp odpada nawet jakby za 100zl byl. To niejest wzmak do PA a ja najchetniej to bym wmontowal w rack jak juz bym zlozyl cos. Aha to holtony widze trzeba by zrobic,tylko wlasnie koszty spore a i jak bym poczekal to znalaz by na aledrogo jakas koncowke do 300zl. Ale nic nie ciekawi bardziej jak zbudowanie czegos samemu nawet jakby to trwalo z pol roku,mi sie nie spieszy,a tak prawde mowiac to moze sa jakies inne jeszcze kity w miare proste,tanie co moga tu byc w sam raz?

Skomentuj

irOnhide spoko niema problemu kazdy post cos wniesie do tego tematu. Ja bym na zasilaniu nie oszczedzal,tak patrzylem na trafa nowe to ceny daja rade. 600watt 2x48V +12V Za bodajze189zl .... Juz wiem gdzie kupowac jak bede robil te koncowki mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                Zamieszczone przez raven1985
                Symek jeszcze mniej (50-60W zasilanie tylko +-36V).
                Ja skręcam po woli symka (na pcb v0.2 by flodins) i trochę się już motam na etapie wyboru trafo, poczytałem trochę i wywnioskowałem że dam trafo 2 x 34V, ale flodins powiedział że za wysokie napięcia i że odpowiednie to 250VA 2 x 26V
                (mowa oczywiście o końcówce stereo) Więc ja się pytam o co tutaj chodzi.... :???:

DDN sorry że się przy-kleszczyłem.... post wygaśnie...
                bo napięcia trafa są podane zmienne, a raven1985 pisał o napięciach już po kondach, czyli 1,41x26VAC=ok 36VDC, odejdzie jeszcze ok 1,2V spadku na mostku prostowniczym, czyli będzie 25VACx1,41=ok 35VDC i jest idealnie dla symka
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

mam symka na zasilaniu 2x32V czyli jakies +/- 45VDC to prawie 10V wiecej niz "seryjnie". Niby daje rady na tym zasilaniu ale ostatnio dostal troche po tylku (PA-1000-4) noi jeden kanal poszedl z dymem, no ale przy tym zasilaniu i przy 4 ohm wszystko moglo sie zdarzyc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                    bo napięcia trafa są podane zmienne, a raven1985 pisał o napięciach już po kondach
                    Aaaaaaa takie buty / dzięki...
                    Mam trafo TS120/14 2 X 24V - 2 X 2,2A.... puki nie będzie toroida 250VA mogę je podłączyć ? (ile z tego mocy wyjdzie na kanał przy 8R ?)

Skomentuj

A o n-mosfecie Irka już zapomnieliście? Spokojnie 200W na jednej parze wyciągnie, koszt skompletowania jednej końcówki to ok. 20-30pln. Do tego radiator trzeba polować na allegro i można za 30-50pln coś wychaczyć. Obudowa jakiś złom ok. 30pln, zasilacz trafo (400W spokojnie wystarczy 500W to z dużym zapasem) nie więcej niż 145pln z przesyłką nowe, na toroidy.pl! Używane nie więcej niż 100pln, kondensatory nie ma być to końcówka do basu to na upartego 4 700uF/80V na stronę by wystarczało ale dla spokojności można dać 6 800uF/80V na stronę więcej nie ma sensu, to jest 2x15pln w TME na allegro pewnie mniej...
                      Mamy ok. 240-300pln, do tego jakiś preamp, gniazda, kabelki, itp. jeśli nic nie masz w zapasach to może być jakieś 20-100pln.
                      Chcesz taniej? Pochodź po śmietnikach, znajomych, strychach, piwnicach, a znajdziesz jakiś złom z którego coś może się przydać...

Niedawno dla znajomego składałem końcówkę ok. 2x170W i wyszło mnie to ok.200pln
                      Później składałem końcówkę ok. 2x300W i wyszło ok. 320pln, więc da się tylko trzeba albo polować na okazje albo kupować na zapas jeśli nadarza się okazja...

Skomentuj

No joy to przywruciles mi wiare w powodzenie tej expedycji. Obudowe mam,radiatory duze tez,gniazda wentylatory tez,kondensatory tez sie znajda do filtracji. Tera pozostaje (jak w temacie) by mi ktos zaoferowal zebranie kitow na dwie koncowki bo plytki to wytrawie sam byle bym mial wzor.

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                          A o n-mosfecie Irka już zapomnieliście?
                          Faktycznie zapominałem. Ale to bardziej do suba by pasowało. I z jednej pary 200W to zawsze ryzyko potrzebny jest perfekcyjny montaż tranzystorów .

Przydały by się koniecznie jakieś zabezpieczania bo jak np. ktoś zahaczy o kabel do głośników to może być nie wesoło. Tak samo jak padnie końcówka i pójdzie DC.
                          Zamieszczone przez ir0nhide
                          Aaaaaaa takie buty / dzięki...
                          Mam trafo TS120/14 2 X 24V - 2 X 2,2A.... puki nie będzie toroida 250VA mogę je podłączyć ? (ile z tego mocy wyjdzie na kanał przy 8R ?)
                          Pewnie że się nada po wyprostowaniu będzie jakieś 32VDC moc kolo 50W na 8omach (Przy obciążeniu 2 kanałami na pewno spadnie do jakiś 35-40W).
                          Możesz dokupić 2 i zrobić dual mono :) Wyjdzie pewnie dużo taniej niż toroid (ale toriod będzie mniejszy)
                          Zamieszczone przez bufu4
                          mam symka na zasilaniu 2x32V czyli jakies +/- 45VDC to prawie 10V wiecej niz "seryjnie". Niby daje rady na tym zasilaniu ale ostatnio dostal troche po tylku (PA-1000-4) noi jeden kanal poszedl z dymem, no ale przy tym zasilaniu i przy 4 ohm wszystko moglo sie zdarzyc :)
                          Można zasilać wyższym napięciem ale trzeba by zmienić trany na we. na BC546 bo te co tam są (chyba BC550) mają vce max 45V. Ale i tak max zasilanie to +-50V

Skomentuj

A czemu symek nie ma wytrzymac +-50V? Spokojnie dziala na takim zasilaniu z pełną moca, tranzystory spokojnie wytrzymuja. Przeciez sa te same co w UNI a on tez tak pracuje....

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                              Faktycznie zapominałem. Ale to bardziej do suba by pasowało. I z jednej pary 200W to zawsze ryzyko potrzebny jest perfekcyjny montaż tranzystorów .

Przydały by się koniecznie jakieś zabezpieczania bo jak np. ktoś zahaczy o kabel do głośników to może być nie wesoło. Tak samo jak padnie końcówka i pójdzie DC.
                              Żadne ryzyko, jakieś 7 lat temu zrobiłem wzmaka na tych końcówkach 200W osiągał przy 4Ohm nigdy nie było z nim problemów, obecnie poszedł do ludzi i jakoś nie miałem „reklamacji”. Poza tym końcówka posiada wszystkie niezbędne zabezpieczenia w przeciwieństwie do proponowanego przez ciebie holtona i jest dużo mniej awaryjna oraz nie ma z nią takich problemów. A jak ktoś jeszcze miał by obawy to może dołożyć drugą parę (na Elce jest gdzieś wzór PCB), a wtedy 300W można osiągnąć „z palcem w miejscu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę”...

Skomentuj

Aha czyli widze da rade osiagnac te zadowalajace parametry w ktoryms z tych kitow? Powtorze jeszcze raz: latwy w miare kit(kity) cenowo oby taniej niz sie da,moc od ok 150watt do 200watt 8ohm. Plytki mysle zdolam sam wytrawic,a sam montaz elektryczny i mechaniczny to chce zrobic z najwieksza starannoscia.

Skomentuj

Wersja podstawowa: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...250557#2250557
                                  Wersja z dwoma parami: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...092083#5092083

Myśle, że nic tańszego nie zrobisz...

Skomentuj

Strona elektrody mi sie nie laduje,bo mam bloka za pisanie bez polskich koncowek w slowach...da rade to jakos tu wrzucic,tj ta wersje z dwoma parami.

Skomentuj

Zamieszczone przez DDN
                                      Strona elektrody mi sie nie laduje,
                                      To wejdź bez logowania....

Zamieszczone przez DDN
                                      bo mam bloka za pisanie bez polskich koncowek w slowach...
                                      A to słusznie.

Skomentuj

Ta jasne ze slusznie. A moge ci powiedziec ze jak ma sie neta tylko w tel i na dodatek bez jezyka polskiego w nim to co mam zrobic? Po ponad tysiacu postow i 80pomocach zostalem bez zdania wyjasnien wywalony,swietne postepowanie z wieloletnimi uzytkownikami tylko pogratulowac temu moderstwu tam! Wrucmy do tematu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X