Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płytki PCB zaczęły się utleniać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płytki PCB zaczęły się utleniać

Witam, 3 tygodnie temu zrobiłem pare płytek PCB, mam już polutowane i zaczęły się troszkę utleniać, dzisiaj je pomalowałem kalafonią. Nie będą się już utleniać?

Nic im sie nie stanie. Przed pomalowaniem mogles polozyc na nie pomidora to byc Ci wyssal te utlenienie :) Kalafonia zabezpiecza przed utlenianiem i ulatwia lutowanie dlatego zawsze po zrobieniu plytek maluje sie je kalafonia. Skuitecznosc jest rozna zaleznei od ilosci kalafonni i rodzaju rozpuszczalnika. W domowych warunkach plytki i tak sneidzieja ale dosc wolno.

Skomentuj

Jakieś 15-16 lat temu w liceum zrobiłem ładowarkę i wtedy nie przejmowałem się czymś takim jak utlenianie się płytki. Jest niczym nie zabezpieczona i działa do dzisiaj. Pewnie kiedyś siądzie... :wink:

Skomentuj

Dzięki za info, nie malowałem po wytrawieniu bo poprostu mi się nie chciało :smile:

Skomentuj

dzis z poczty odebrałem środek do bezprądowego cynowania płytek, ciekawe jak sobie będzie dawał radę

[ Dodano: 2010-08-10, 20:22 ]

tak wygląda płytka pokryta cyna przez ten specyfik
          cieniutka warstwa cyny nawet rysy widać, no ale ułatwia lutowanie, późniejsze "grubsze" po cynowanie jest ułatwione

Skomentuj

Czaruję...
          X