Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

100pF w schemacie AVT2762 300W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

100pF w schemacie AVT2762 300W

Witam.
    W schemacie końcówki mocy avt2762 na dwóch parach tranzystorów z której można osiągnąć 300W zauważyłem ze kondensatory 100pF muszą być na 100V i 160V. Dlaczego?
    http://obrazki.elektroda.net/35_1279372015.jpg

A jesli chodzi o D2 tzn. tranzystor LM385-1.2 to nóżka 2 i 1 :
    http://obrazki.elektroda.net/9_1279372015.jpg

Pozdrawiam

Na kondensatorach 100p, C4 może wystąpić prawie połowa napięcia zasilania powiększona o napięcie bootstrap'u, a na C6 dochodzi jeszcze napięcie ujemnej połówki zasilania. LM385-1.2 to nie tranzystor, tylko referencyjna dioda Zenera. Należy ją podłączyć zamiast diod D2 i D3, tylko w przeciwnym kierunku, żeby wystąpił na niej spadek 1,2V. Czyli nóżka 1 LM'a do bazy T4, a nóżka 2 do emitera T3.

Skomentuj

Rozumiem.A jeśli nie zmienię nic tzn. wlutuje diodę 1N4148 w D2 tak jak jest na standardowym schemacie AVT2762 (na jednej parze tranzystorów) to nic się nie stanie?

Skomentuj

W artykule na temat tego wzmacniacza jest wszystko opisane. LM385-1.2 stosujemy gdy wzmacniacz ma pracować w dużych amplitudach temperatur, np. w samochodzie. Jeśli masz zamiar używać wzmacniacza w domu, wystarczy 1N4148. Chodzi o temperaturową kompensację prądu spoczynkowego. Napięcie przewodzenia diody zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury o ok. 2,3 mV/K, co przekłada się na spadek prądu spoczynkowego wraz ze wzrostem temperatury.

Skomentuj

Czytałem kiedyś artykuł(AVT2762) ale wygląda na to ze muszę odświeżyć ten temat...
          A ostatnie pytanie kieruje do rezystorów tzn. ogranicznika prądowego. Dlaczego w tym schemacie 300W wzmacniacza na dwóch parach tranzystorów (IRFP250N) są rezystory aż 0,68R? W standardowym projekcie (na jednej parze tranzystorów) są zalecane tylko 0,22R (i w dół z wartością)...
          Dziękuje za pomoc

Skomentuj

Poczytaj ten temat.

Skomentuj

ostatnie pytanie kieruje do rezystorów tzn. ogranicznika prądowego. Dlaczego w tym schemacie 300W wzmacniacza na dwóch parach tranzystorów (IRFP250N) są rezystory aż 0,68R?
              co prawda nie jestem rezystorem ani ogranicznikiem prądowym ale odpowiem są po 3 równolegle więc wypadkowo jest tyle ile trzeba :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
                co prawda nie jestem rezystorem ani ogranicznikiem prądowym ale odpowiem
                :mrgreen:

Na 2 parach tranzystorów(3x 0,68R) wynosi 0,226R (na tranzystor)
                Na 1 parze tranzystorów po podłączeniu 3x 0,22R (zalecane) wynosi 0,07R (na tranzystor)

Ale po przeczytaniu tematu od ololuki, już zrozumiałem...

Skomentuj

Przy dwoch parach lub wiecej tranzystorow rezystory zrodlowe wyrownuja prad dlaetgo konieczna jest ich duza wartosc zeby robily to jak najlepiej. Z powtarzalnoscia mosfetow jest tragicznie wiec jak najwiecej trzeba zrobic elektronicznei zeby zapewnic jak najlepsza symetrie. I tak zalecam parowanie mosfetow. Wieksze wartosci tych rezystorow sa juz niemozliwe bo one wplywaja rowniez na maksymalny prad wyjsciowy. To jest topologia ukladowa z naturalnym ograniczeniem pradu na wartosci ok 2V/Rs.

Skomentuj

Dziękuje Irku za odpowiedz.
                    Moc rezystorów nie ma znaczenia chodzi mi o to czy mogą by nawet 0,125W?

Skomentuj

Czaruję...
                    X