Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dac - problem - stuki w kolumnach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dac - problem - stuki w kolumnach

zakupiłem ostatnio dac :

http://allegro.pl/item1128863439_dac...audio_diy.html

i przy używaniu usb i za dac-iem pasywki rezystorowej miałem straszne stuki w głośnikach podczas pogłaszania, które normalnie nie występowały, przy używaniu wejścia coaxial tego nie ma. zacząłem oglądać płytkę i przy kwarcu zamiast 33pf było wlutowane 270pf wymieniłem to na 30pf bo akurat takie miałem pod ręką i złożyłem dac do mojej obudowy preampu i szumy poniekąd zniknęły stuki tez złagodniały ale i tak są spore czego to może być wina ?? Na wyjściu z kostki pcm1793 jest taki bufor/wzmacniacz jak na fotce poniżej. Wszystko z nim ok ??

a tutaj cały schemat daca:

Uploaded with ImageShack.us

wypowiedzcie się na ten temat.
    NORMALNIE PRZY ŻADNEJ INNEJ OPCJI W MOIM PRE CZY TO UŻYWAM WEJŚCIA ZWYKŁEGO cinch a wcześniej odtwarzacz CD tez cinch to stuków żadnych nie ma, tak jak już wspomniałem również nie ma tych stuków jak używam CD wyjścia coacial i wejścia coaxial w dacu... są tylko jak używam wejścia usb po podłączeniu do kompa - masa kompa nie jest podłączona do układu.
    na wyjściu daca dalej jest mój preamp na drabince rezystorowej i dalej wzmak...

[ Dodano: 2010-07-20, 19:53 ]
    A i zapomniałem dodać ze stuki występują tylko jak utwór jest puszcony lub zapauzowany w Windows Media Player, (sprawdzę wieczorem inny program) natomiast jak jest zastopowany całkowicie to stuków nie ma...

Najprawdopodobniej przez niewielkie DC na wyjściu. Spróbuj wsadzić na wy. DAC-a kondensator kilka uF i zobacz czy to rozwiąże problem (wszystko jedno jaki może być nawet elektrolit to tylko na próbę).
    A czemu to DC się tam pojawia tylko przy USB ?
    Nie wiem. (Pewnie projektant coś skopał :) )
    Zamieszczone przez daniel69
    masa kompa nie jest podłączona do układu.
    Jest podłączona kablem USB.

Ten bufor jest w porządku (to filtr).
    zacząłem oglądać płytkę i przy kwarcu zamiast 33pf było wlutowane 270pf wymieniłem to na 30pf
    Może to było 27p ? Z 270 nie wiem czy by generator w ogóle wytarował.

Skomentuj

a wiec tak masa jest oddzielona bo obudowa slotu usb nie jest podłączona na płytce daca do jego masy wiec nie łączy się kablem usb z tego ci mi wiadomo. natomiast oznaczenie na kondensatorze to 270 czyli z tego co ja się orientuje to 270pf...

Skomentuj

Obudowa slotu to ekran. Wewnątrz kabla jest połączenie masy osobnym kablem.

Skomentuj

natomiast oznaczenie na kondensatorze to 270 czyli z tego co ja się orientuje to 270pf...
          270 to 27*10^0 czyli 27*1 czyli 27pF
          jakby było 271 to by było 27*10^1 czyli 270pF
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

z tego co ja się orientuje to 0 na końcu oznaczenia jest równoznaczne z 0 po wcześniejszych liczbach tak samo jak i 1 oznacza jedno zero... a oznaczenie 27pf to porostu 27 tak samo jak i w ceramikach np do uni nie masz napisane 470 tylko 47 ale może istnieją różne sposoby oznaczania i 0 na końcu oznacza zero zer czyli wtedy 27... no ale na pewno 30 jest i tak i tak bardziej wedle schematu...

ale idac dalej a propo różnych kondków to mamy na płytce po środku u góry na tym zdjęciu:

http://www.aukcjoner.pl/gallery/0021...3-DACC.html#I2

jeden MKP czy tam MKT kremowy a nie zielony jak reszta to na płytce jest oznaczony jako 47nf (473) natomiast w schemacie jest użyty 68nf i taki jest tam wlutowany...

dużo kondów jest innej pojemności niż opisane na płytce - porównajcie sobie schemat z opisem elementów na płytce (a nawet elementy użyte do opisanych na płytce bo widać oznaczenia), mam na myśli elektrolity bo wszystkie pozostałe mkp już się zgadzają z opisem na płytce i schematem

Ale problemem jest to stukanie - wie ktoś jak najrozsądniej to zwalczyć??

[ Dodano: 2010-07-20, 22:33 ]
            obiecałem obadać inny program...
            nie no to dla mnie porażka... przy użyciu iTunes ten problem nie występuje....

[ Dodano: 2010-07-20, 22:49 ]
            ale to nie oznacza ze problemu nie chce wyeliminować.

zbadałem dokładnie problem i przepraszam za wprowadzenie w błąd występuje on tylko i wyłącznie wtedy kiedy utwór jest zapauzowany w windows media player...
            jak utwór leci to nie ma pukania podczas pogłaszania tak samo jak zapauzuje go w itunes to tego nie ma. Występuje tylko jak już powiedziałem po zapauzowaniu w WMP ale po totalnym jego zastopowaniu nie ma go i w WMP

dziwna sprawa...

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
              270 to 27*10^0 czyli 27*1 czyli 27pF
              jakby było 271 to by było 27*10^1 czyli 270pF
              Nie spotkałem się z takim oznaczeniem. Było by niejednoznaczne.
              Ale wszystko jest możliwe.
              jeden MKP czy tam MKT kremowy a nie zielony jak reszta to na płytce jest oznaczony jako 47nf (473) natomiast w schemacie jest użyty 68nf i taki jest tam wlutowany...
              Tam powinien być 470om + 68nF tak jest w nocie tego CS-a.
              obiecałem obadać inny program...
              nie no to dla mnie porażka... przy użyciu iTunes ten problem nie występuje....
              :shock:
              Dziwne. Zastosowany na tej płytce obornik USB ma dużo różnych dziwnych funkcji dodatkowych może WM je obsługuje i uruchamia co powoduje problem. A inne odtwarzacze nie.
              http://pdf1.alldatasheet.net/datashe...A/CM102S+.html
              WM z tego co się orientuję resampluję wszystko do 48K/16bit być może używa przy tym jakiegoś kiepskiego algorytmu i pojawia się jakaś niewielka składowa stała.

Zrobiłeś ten test z kondensatorem ?

Skomentuj

zaraz zrobię test z kondem tylko powiedzcie mi czy w takim razie ten rezystor obok konda 68nf wymienić na 470ohm ?? bo wlutowany jest tak jak na schemacie daca 680ohm... to od razu za jednym zamachem przy teście kondów na wyjściu to zrobię...

[ Dodano: 2010-07-20, 23:54 ]
                następne pytanie:

kondensator 68nf w szeregu z tym rezystorem 470 ohm ma znaczenie który gdzie ?? chodzi mi o to że w nocie katalogowej CS jest:
                kostka CS - rezystor - kondensator - masa analogowa
                natomiast w moim dacu:
                kostka CS - KONDENSATOR - rezystor - MASA CYFROWA... która jest udzielona od masy analogowej ( co widać na schemacie który załączałem wcześniej... kondensatorem 100nf równolegle z 10uH)... poprawić to zmieniając wartość tego rezystora na 470 ohm zmieniając ich kolejność i podłączając do masy analogowej ??

[ Dodano: 2010-07-20, 23:58 ]
                hehe dalej idąc widzę że nóżka oznaczona w nocie CS jako ANALOG GROUND również jest podłączona do cyfrowej...

[ Dodano: 2010-07-21, 00:26 ]
                dobra przejrzałem do końca DAC i jeszcze tylko analog power podłączone jest do tego samego zasilania jak Digital power...

wszystko pozostałe ok - aplikacje pozostałych kostek chyba bez niepokojących mnie zmian...

czyli przepraszam za bałagan reasumując:

zamieniona kolejność kondensatora 68nf z rezystorem 470ohm oraz podłączenie ich do masy cyfrowej a nie analogowej. podłączenie analog power i digital power do jednego zasilania połączenie nóżki masy analogowej do cyfrowej. to wszystko.

coś zmieniać?? ( głownie niepokoi mnie kolejność konda z rezystorem i wartość rezystora) bo podpięcie analogowej masy i zasilania do cyfrowej to chyba celowy zabieg i nie ma co tu zmieniać czegoś...?

Skomentuj

zbadałem dokładnie problem i przepraszam za wprowadzenie w błąd występuje on tylko i wyłącznie wtedy kiedy utwór jest zapauzowany w windows media player...
                  jak utwór leci to nie ma pukania podczas pogłaszania tak samo jak zapauzuje go w itunes to tego nie ma. Występuje tylko jak już powiedziałem po zapauzowaniu w WMP ale po totalnym jego zastopowaniu nie ma go i w WMP

dziwna sprawa...
                  Może być jeszcze tak że WM w pauzie zatrzymuję całkowicie transmisję (zamiast wysłać MUTE), odbiornik widzi że nic na USB się nie dzieję przełącza się w tryb oszczędzania energii i przestaje gen. sygnał spdif. CS traci synchronizację i przestaje gen. sygnał zegarowy dla DAC-a który zatrzymuję się z ostatnią próbką na wyjściu z tond napięcie stałe i stuki przy przełączaniu. Jest to najbardziej sensowne wyjaśnienie.
                  Aby takich dziwnych rzeczy unikać we. MUTE DAC-a powinno być podłączone z wy. informacji o błędzie CS-a (ERF).

kondensator 68nf w szeregu z tym rezystorem 470 ohm ma znaczenie który gdzie ?? chodzi mi o to że w nocie katalogowej CS jest:
                  Nie ma.
                  poprawić to zmieniając wartość tego rezystora na 470 ohm zmieniając ich kolejność i podłączając do masy analogowej ??
                  Jeżeli będziesz podłączać sygnał 96/24 bity to zmień na takie wartości jak są w nocie inaczej mogą pojawić się problemy z synchronizacją obornika na tych większych częstotliwościach.

Masy nie są na tej płytce najszczęśliwiej połączone ale nie zawracaj sobie tym głowy bo nic z tym nie zrobisz.

Skomentuj

tak zamontowanie kondensatora 2,2uf (jantzen - bo taki miałem akurat) likwiduje problem stukania w głośnikach, teraz moje pytanie brzmi czy da się to inaczej zniwelować?? bo ja w miarę możliwości unikam kondensatorów w torze audio...

Skomentuj

To unikanie kondensatorow w torze audio skutkuje wlasnie takimi 'dolegliwosciami'' jak stukanie przez przelaczaniu wejsc, zmianie glosnosci itd. Jak cchesz byc audiofilem i slyszysz ze kondensator psuje brzmienie to musisz sie z tym pogodzic. Wiekszosc ludzi nie godzi sie ze stukaniem. Wiec wybor nalezy do Ciebie.

Systemy oznaczen kondensatorow sa niestety dwa i zapis 270 moze oznaczac 270pF (stary system) jak i 27pF, nowe oznaczenia gdzie wprowadzono ostatnia cyfre jako ilosc zer.

Skomentuj

nie jestem jakimś tam audiofilem :) ale na pewno nikt nie zaprzeczy że większa ilość elementów w torze audio takich jak np kondensatory jakieś zmiany wprowadzać muszą... no ale kondki zostają bo dla mnie funkcjonalność sprzętu jest nad jakość...

Jedynie za nimi dorobiłem sobie przed pasywką wzmacniacz leciutki, bo sygnał z DAC-a był cichszy niż z pozostałych sprzętów dobrze zrobiłem ?? (płytka uniwersalna kilka rezystorów i opamp 2 kanałowy - za nim już kondów nie ma i stuków też już nie ma... a sygnał jest taki jak być głośnosciowo powinien tak mi się wydaje bo dokładnie jeszcze nie sprawdzałem... wzmocnienie ok 1.3

schemat wymyśliłem sam dlatego załączam go w celu sprawdzenia: (jeśli uważacie że jakąś wartość powinienem zmienić to napiszcie bo wziąłem to co było pod ręką i może inne wartości powinienem dobrać)

a no i na obrazku nie ma ale przed rezystorem wejściowym 1,5k są te kondensatory 2,2uf

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Systemy oznaczen kondensatorow sa niestety dwa i zapis 270 moze oznaczac 270pF (stary system) jak i 27pF, nowe oznaczenia gdzie wprowadzono ostatnia cyfre jako ilosc zer.
                          Dobrze wiedzieć a jak rozpoznać który jest akurat zastosowany ?

Ten dzielnik na we. jest nie potrzebny wyrzuć ten rezystor 1.5k.
                          Teraz masz nawet 2 kondensatory w torze :) W tym jeden elektrolit :)

Skomentuj

wyrzucić ten 1,5k za kondem 2,2uf na wejściu tak?? a Pozostałe wartości mogą być takie czy zmienić?? zastosowałem jednak OPA2134 bo wydaje mi się ze to stabilniejszy op-amp.

Skomentuj

Dac minimum tak bym go nazwał.
                              Absolutne minima z not katalogowych układów.
                              Wspólna masa i zasilanie wszystkiego.
                              Pcb zrobione jak zrobione
                              I do tego czytam że gościu unika wstawienia kondensatora w tor, bo co? pogorszy Ci dźwięk?
                              Alle jazda!!
                              Ja bym się cieszył że to gra :))

Rzeczywiście zaczynam czasami rozumieć irytację Irka.

Skomentuj

po co taki post ?? wypowiedz się lepiej na to o co w temacie teraz się pyta a nie wyrażasz swoja opinie na temat produktu... i nie jest wszystko zasilanie z jednego źródła ani nie ma wspólnej masy... Ale czego to się nie powie by jako nowy forumowicz podlizać się Irkowi... Dac funkcjonuje tak jak ma funkcjonować - problem jest tylko jeden i nie jakiś uciążliwy... bo występuje tylko przy pauzie w WMP... A po co jakiś mega rozbudowany DAC ?? skoro ten działa jak należy...

Ps. Ja bym się cieszył gdybyś zaprojektował samemu DAC i płytkę pod niego... Wtedy możesz wypowiadać się na temat tej konstrukcji

Skomentuj

DAC jak DAC niedoróbek jest sporo ale za niecałe 200PLN nie ma co narzekać bo nie widzę żeby coś było tak skopane aby uniemożliwiało poprawną pracę.
                                  Największa niedoróbka to brak izolacji między USB a DAC-iem powinno być trafko na spdif.

Reszta elementów może być. Możesz jeszcze dać rezystor około 50om szeregowo na wy. opka jak masz długi kabel. (odizoluje opka od pojemności kabla). Ten rezystor 1.5k w zasadzie można dać ale za tym rezystorem 22k. Oba WO mają porównywalne niezłe parametry sam zdecyduj który Ci pasuje.

Skomentuj

hehe za niecałe 200 zł ... ja dałem 210 z wysyłką, trafem zasilającym, i 4 rożnymi op-ampami...

przewód od DAC-a mam krótki bo idzie tylko do selektora (a znajdują się w tej samej obudowie wiec ma ok 15cm) a tuż za selektorem jest pasywka.

Czyli nie zmieniać pozostałych wartości ?? bo zastanawiałem się zamiast 470 dac 1,5k a zamiast 1,5k dać 3,3k albo wogle wyższe wartości - zamiast 470 dac np 33k a zamiast 1,5k dać 47k

no i zastanawiam się czy na wejściu zostawić 22k czy coś większego jak np 47k??

o jakim trafku mówisz?? to jakieś spore zmiany ?? gdzie mogę go kupić??

Skomentuj

Podejrzewanie mnie ze chcę się podlizać Irkowi - zabawne :mrgreen:
                                      Mało czytasz w sieci.
                                      Nie twierdzę że dac jest zły jest moim zdaniem słaby - zrobiony minimalistycznie.
                                      I wobec tego faktu obawa czy wstawienie kondensatora w tor zepsuje dźwięk jest śmieszna.
                                      Mam prawo się o nim wypowiadać z 2 powodów.
                                      Zaprojektowałem dac nie jeden a nawet dużo więcej. :wink:
                                      Ten konkretny dac miałem w rękach ze zleceniem przeróbek.
                                      Oczywiście o powyższych faktach nie mogłeś wiedzieć więc rozumiem Twoją zgryźliwą odpowiedź :twisted:

Skomentuj

A ja myślałem że taki DAC to projektuje 500 osób przez 10 lat, wątpię czy ktoś potrafi zaprojektować DAC'a samodzielnie czyli zrobić go bez żadnej pomocy i opisu na pojedynczych tranzystorach. Jedynie co można powiedzieć to to że ktoś lepiej aplikuje dany IC a ktoś gorzej. Właściwie to nasze scalaki są dziełem całego świata naukowego czyli wielu firm i instytucji oraz bardzo wydajnych komputerów symulujących.

Skomentuj

Czaruję...