Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuning amplitunera KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuning amplitunera KD

Witam
    Po ostatnich próbach z amplitunerem Yamaha RX-V 861 doszedłem do wniosku że mały tuning w celu poprawy brzmienia miał by chyba sens.
    Otóż jeśli chodzi o same końcówki to raczej nie tam nic nie poprawimy ponieważ ich brzmienie i moc nie odbiega niczym Uniampowi. Są one na nowoczesnych tranzystorach, a tranzystory mocy to Sanken 2SA1695 i 2SC4468. Zasilacz o którym większość wzmacniaczy 2 kanałowych może tylko pomarzyć. Natomiast co innego przedwzmacniacz.

Dźwięk z wyjścia pre-aut jest sporo gorszy od dźwięku z wyjścia słuchawkowego. Oba wyjścia dostają sygnał z tego samego procka i z tych samych nóżek z tym że pomiędzy prockiem a pre aut jest bufor NJM4565M z dziwną jak na moje oko aplikacją w szczególności sprzężeniem ujemnym.
    Natomiast wyjście słuchawkowe posiada inny układ wzmacniający BA15218F z którego to dźwięk jest o wiele lepszy(wyraźniejszy,pełniejszy,dynamiczniejszy,bar dziej muzykalny)
    Testy przeprowadzałem z wykorzystaniem uniampa.
    Oczywiście Ten sam NJM zasila Pre-aut i końcówki frontowe ampli.

Co tam można by poprawić przy tym NJM4565M ?

A to wyjście słuchawkowe

Co w tej aplikacji dziwnego? Mi wygląda na zwykły wtórnik :) Nie robiłbym tragedii z tego powodu, ale jak chcesz, to go wymień na jakiś "uznany" i nie musi to być od razu OPA. Może jeszcze wymień te elektrolity w torze audio, ale czy coś to da to nie wiem -- nie należę do osób, które słuchają kondensatorów.

Skomentuj

Ja również nie słucham kondensatorów :)
      Zastanawia mnie jednak dlaczego wyjście słuchawkowe gra lepiej niż pre-aut. Zwróciłem uwagę na sprzężenie ujemne tego NJM ponieważ myślałem że tam powinien siedzieć jakiś kondensator i rezystor, a tu jest zwora między wyjściem a wejściem (-) A z tego co słyszałem to im głębsze sprzężenie zwrotne ujemne tym gorzej dla dźwięku.

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
        A z tego co słyszałem to im głębsze sprzężenie zwrotne ujemne tym gorzej dla dźwięku.
        Nie no to już jest voodoo. Jest taki jeden koleś, co to twierdzi, że wzmacniacze powinny być robione bez sprzężenia zwrotnego (-), ale 100% inżynierów na tym świecie nie bierze go na poważnie...

Skomentuj

Ok, mniejsza z tym sprzężeniem ujemnym. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego wyjście słuchawkowe gra lepiej niż pre-out?

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
            Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego wyjście słuchawkowe gra lepiej niż pre-out?
            Co to znaczy lepiej?
            Lepiej wg Ciebie.

Skomentuj

Na to by wychodziło że lepiej według mnie. Spróbuję tą różnicę określić bardziej obrazowo.
              Otóż różnica jest taka jak byśmy powłanczali jakieś ulepszacze dźwięku gdy słuchamy z gniazda słuchawkowego. Natomiast gdy słuchamy z pre-aut to tak jak byśmy te ulepszacze powyłączali. Z pre-aut dźwięk jest płaski a z gniazda słuchawkowego taki bardziej z wykopem,dynamiczny bardziej efekciarski co przy nie najlepszych kolumnach i źródle sprawia że dźwięk wydaje się lepszy. Oczywiście dla jakiegoś audiofila może to być odwrotny efekt.

I jeszcze troszkę z innej beczki.
              Wiadomo że większość wzmaków stereo gra lepiej niż amplitunery wielokanałowe mimo praktycznie niewielkich różnic w jakości zastosowanych elementów. Oczywiście różnie to jest w różnych sprzętach ale ja mówię o tych z którymi sam miałem do czynienia. Same końcówki mocy tej yamahy grają praktycznie identycznie jak uniamp, czyli można by powiedzieć że grają bardzo dobrze.
              Procek i tor audio także nie degradują zbytnio dźwięku bo z wyjścia słuchawkowego gra to praktycznie jak pełnowartościowy wzmak stereo, Oczywiście podłączając pod to wyjście uniampa. Gdy podłączymy uniampa pod wyjście pre-aut to gra tak jak amplituner ze swoimi końcówkami.

Próbuje znaleźć w tym systemie wąskie gardło które czyni amplituner KD kiepskim sprzętem do słuchania muzyki w stereo.

A moje podstawowe pytanie to czy w aplikacji tego NJM4565M nie ma jakiegoś filtra?

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
                A z tego co słyszałem to im głębsze sprzężenie zwrotne ujemne tym gorzej
                dla dźwięku.
                Jak czytam takie rzeczy to ręce mi opadają. Nie mam już siły w kółko tego samego pisać i tłumaczyć .
                Zamieszczone przez mbar
                Nie no to już jest voodoo. Jest taki jeden koleś, co to twierdzi, że wzmacniacze powinny być robione bez sprzężenia zwrotnego (-), ale 100% inżynierów na tym świecie nie bierze go na poważnie...
                A miliony powtarzają tą bzdurę.
                Zamieszczone przez ralfi
                Wiadomo że większość wzmaków stereo gra lepiej niż amplitunery wielokanałowe mimo praktycznie niewielkich różnic w jakości zastosowanych elementów.
                Wiadomo ? Ja jakoś o tym nie wiedziałem.
                Zamieszczone przez ralfi
                A moje podstawowe pytanie to czy w aplikacji tego NJM4565M nie ma jakiegoś filtra?
                Nie ma. To zwykły wtórnik.

Z taką wiedzą elektroniczną zostaw to bo bardziej prawdopodobne że coś zepsujesz a nie poprawisz.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi i konstruktywną krytykę.
                  Co do mojej wiedzy elektronicznej to gdyby była ona na wyższym poziomie to bym się nie pytał, bo zapewne bym sam wiedział. Dlatego jestem wdzięczny za udzielenie odpowiedzi dzięki którym zawsze dowiaduję się czegoś nowego.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy może przy tym BA15218F od wyjścia słuchawkowego jest jakiś filtr który powoduje różnice w brzmieniu dźwięku z tych wyjść?

Skomentuj

Nie nie ma tam żadnych filtrów to zwykły wzmacniacz o wzmocnieniu 9 być może dlatego że gra głośniej wydaję Ci się że gra bardziej dynamicznie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X