Witam, jestem początkującym elektronikiem ,zbudowałem wzmacniacz 4xTDA7294 po 2xTDA7294 w mostku na kanał i zastanawiam się które trafo wybrać 400W 2x28v czy 500W 2x28v
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie trafo do 4xTDA7294
Collapse
X
-
Siema. Ile jest w stanie max mocy dla 8ohm albo 4ohm wyciagnac takie 2xtda-mostek. Chodzi mi o realna moc bo wszedzie podaja inaczej i rozbierznosc jest taka 70watt do 200watt. A kolejna sprawa to taka czy trudne to do zmontowania i odpalenia jest?potrzeba zaplecza elektronicznego-oscyloskopy,mierniki i inne urzadzenia do tego by cieszyc sie jakas moca?
Skomentuj
-
Siema. Powiem Ci szczerze że sam do końca nie wiem jaką moc można z tego uzyskać moim zdaniem przy 4ohm jakieś 150W RMS .Co do montażu ,jak dla mnie był prosty to jest moja pierwsza konstrukcja ,nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z elektroniką a wzmacniacz odpalił za pierwszym razem bez żadnych problemów .Każdy element wzmaka łącznie z płytkami robiłem własnoręcznie .Sprzęt którym dysponuję to miernik uniwersalny i w zupełności mi wystarczył. Dzisiaj kurier dostarczył mi trafo 400W takie jakie radził mi csbiczek i prawdę mówiąc jestem bardzo zaskoczony możliwościami TDA7294 (takie g....no a tak gra) :grin:
Skomentuj
-
Aha no wlasnie z tego co juz przeczytalem i popatrzylem te tda to ciekawa konstrukcja dla malo zaawansowanych elektronikow. Ale widze ze ty zrobiles calkowite diy skoro od podstaw budowales itp.mysle ze plytki tez bym wytrawil bo zaczelem sie z tym bawic i wychodzi super mi to,takim prostym spartanskim sposobem bez termotransferu. Tylko z doborem elementow wlasciwych do tego typu konstrukcji mialbym problem nawet sugerujac sie nadmiarem informacji z forum.
Skomentuj
-
Dobra to zrob w wersji np takiej "gazetowej"spis elementow najodpowiedniejszych jakie maja wystartowac bez problemow,schemat plytki na mostek2xtda,jakie trafo najodpowiedniejsze, zasilanie plytka schemat, i dobrze by bylo jeszcze gdzie w jakim sklepie kupic wiekszosc elementow bo kondy rezystory mam dodatki duperele tez.
Skomentuj
Skomentuj