Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reanimacja Radmora 5412

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reanimacja Radmora 5412

Właśnie jestem w trakcie reanimacji starego Radmorka 5412. Może ktoś zna ten sprzęt na tyle, że jest w stanie mi pomóc. Ja niestety elektronikiem nie jestem ale podstawy mam i lutownicą potrafię się posługiwać.
    Jak do tej pory udało mi się już uruchomić przedwzmacniacz. Gościowi od którego go wyciągłem spadł kiedyś z półki na płytę czołową czego rezultatem są pokrzywione potencjometry i wyłamane ścieżki. To jak na razie gra ale i tak potencjometry są do wymiany.

Teraz mam problem z tranzystorami - nie końcówki mocy tylko wsześniej. Są to BDP 283 i BDP 285. Nie mam pojęcia do czego one są ale ten drugi okropnie się grzeje. Pierwszy nawet nie jest ciepły. Mimo to obydwa kanały grają równo więc nie zauważyłem żadnego wpływu na dźwięk. Może jeden kanał troszkę trzeszczy ale jest to niemam nie słyszalne a to prawdopodobnoe wina starych isostatów i potencjometrów.
    Ma ktoś może pomysł co to może być ?

Takie same były w końcówce mocy w Tosce 303. może to stopień sterujący końcówką albo prąd spoczynkowy jakiś czy cóś.

Skomentuj

Mam takie zwierze i tez mielem je rozwalone na maxxa a te tranzystorki to stabilizatory grzeja sie bo jest gdzies zwarcie albo stopien sterowania koncowka(te stojace plytki w plycie glownej koncowki)albo gdzies dalej (radio, przedwzmacniacz, wskazniki, itd)jeeli sie nie myle to powinno tam byc 42v na bd285 i 18v na tym drugim.Mam w domu gdzies serwisowke to moge zrobic skan jesli bedziesz zainteresowany (okolo 40 str.)Jest to sprzet do naprawienia i nawet glosno lubi pograc.

Skomentuj

Sprawdziłem i jest 18V - 42V na tym gorącym. Poodpinałem wszystkie moduły i dalej to samo. Rozumiem że ma prawo być ciepły ale on jest za bardzo gorący. Jak narazie to jeszcze nie parzy.

Mam jeszcze wyłamaną ceweczkę czy dławik L401 na przedwzmacniaczu. Można spiąć na krótko tak jak jest czy raczej zastąpić? Tylko czym?

Skomentuj

Ten dlawik ma miec 6.2mH w zasadzi mozna ta na krotko ale beda wieksze szmy bo odpowiada ona za przejscie sygnalu do koncowki mocy. Jesli jeszcze nie parzy no to ok
          ale musisz szukac przyczyny on u mnie jest prawie zimny a narzewa sie lekko jak slucham na 100% mocy.Sprawdz kondensator c515 czy nie jest wypukly .Czy wskazniki poziomu mocy i skala dziala ci normalnie?Jak nie to to moze byc przyczyna sproboj odlaczyc te bloki

Skomentuj

Wskaźnik sygnału wyjściowego nie działa ale i tak jest odpięty. Próbowałem już odłączyć wszystkie moduły i nadal to samo. C515 jest OK ale jeden z kondensatorów filtrujących 2x4700uF jest lekko wypukły. Mam zamiar i tak obydwa wymienić na 10000uF na gałąź. Zrobię jeszcze dokładny przegląd może coś znajdę.
            A co się tyczy dławika to czym go zastąpić jeśli nie chcę spiąć na krótko? Można dostać coś takiego dostać czy może samemu zrobić?

Skomentuj

W sklepach sa do dostania dlawiki a te kondenstatoy to nic wzpolnego z tym stabilizatorem nie maja . Ja w swoim mialem popalone wszystkie tranzystory w calym wzmacniaczu bo typowi padl stabilizator i poszlo po calym ponad 100 volt .Wymienilem wszstko jak lecialo i dziala .Musisz szukac az znajdziesz schemat jest dostepny gdzies w necie bo mialem .

Skomentuj

kluczykpl,
                Mam w domu gdzies serwisowke to moge zrobic skan jesli bedziesz zainteresowany (okolo 40 str.)
                Jeśli była by taka możliwość to byłbym bardzo wdzięczny...

Skomentuj

no jak mi kumpel pozyczy skaner to owszem zeskanuje i wrzuce ale nie wczesniej jak w poniedzialek

Skomentuj

Czaruję...
                  X