Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór odtwarzacza CD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór odtwarzacza CD

Witam.
    Chciałbym kupić inny, lepszy odtwarzacz CD do mojego systemu Hi-Fi. Obecnie mam Technicsa SL-PG580A. Gra on w sumie dobrze, jednak jego barwa mi nie pasuje. Brakuje mu niższego basu, głębi i potęgi brzmienia. Gra tak jakoś płytko. Tak jakbym włączył filtr subsoniczny we wzmacniaczu. Podłączyłem na próbę Fonicę CDF001. Jej barwa dźwięku mi się podoba, natomiast z jakością jest trochę gorzej. Tak więc chciałbym dobrać odtwarzacz CD pod moje wymagania i tu się zaczyna problem, bo nie bardzo mam rozeznanie w tym temacie. Zależy mi na głębokim, nisko schodzącym i kontrolowanym basie, wyraźnej lecz nie wychodzącej na pierwszy plan średnicy i łagodnej górze. Dobrze by było, aby nie miał problemów z czytaniem płyt. Słucham głównie muzyki rockowej, czasem klasyki, jazzu. Sprzęt jaki posiadam to amplituner ZRK AT9100 i kolumny Tannoy Mercury M2.5.

Pozdrawiam.

Wymień kolumny i wzmaka, CD nie ma takiego znaczenia, nie przy tej klasie sprzętu...
    Poza tym było już o CD parę tematów...

Ja zaczął bym od aktywnego suba i sub sonika na kolumny przy czym wysoko ciętego na 80-100Hz, to odciąży trochę kolumny. To będzie chyba najtaniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
      Wymień kolumny i wzmaka, CD nie ma takiego znaczenia, nie przy tej klasie sprzętu...
      Nie ma dużego znaczenia, ale jakieś znaczenie ma. Sugerujesz, że mogę kupić byle co i też dobrze zagra? :roll:

Ja zaczął bym od aktywnego suba i sub sonika na kolumny przy czym wysoko ciętego na 80-100Hz, to odciąży trochę kolumny. To będzie chyba najtaniej.
      Eee... To ma być Hi-Fi, a nie upodabnianie się do kina domowego i wstawianie do pokoju wielkiej skrzyni robiącej tubu tubu. To, że ktoś słucha muzyki na AT9100 i Tannoyach nie znaczy, że nie może słyszeć różnicy po zmianie odtwarzacza CD. Tu nie chodzi o poważne braki w paśmie, tylko o subtelne różnice. Poza tym nie każdy ma pieniądze na drogi sprzęt audio. A AT9100 nie ma nic wspólnego z kiczowatym WS442, który robi tylko łubu dubu i świstu świstu. IMHO wybija się ponad wszystkie polskie konstrukcje, z Radmorem 5102 na czele. To tyle z OT, troche mnie poniosło :razz:

Czy Sony CDP950 spełni moje wymagania?

Skomentuj

Obecnie jakiekolwiek „normy” HI-FI w twoim sprzęcie spełnia jedynie ten Technics.
        Mam akurat na stanie tego Technics’a, a Fonice i AT9100 jak i WSxxx też miałem, więc mam wyobrażenie jak to chodzi...

Jedynie tych monitorków nie miałem ale mogę sobie wyobrazić jak to „gra”, dwu drożna konstrukcja cięta pewnie bardzo wysoko 4-5Khz co zrzuca większość roboty na tego nisko-średnio tonowca, który sobie nie może poradzić z najniższymi częstotliwościami podbitymi jeszcze przez AT9100, co w efekcie rzutuje na jego górny zakres pasma, czyli średnie pasmo najbardziej odczuwalne przez człowieka.

I teraz ci tłumacze jeśli odciążysz te monitorki z najniższego pasma, zagrają one lepiej (przynajmniej teoretycznie). A subwoofer’a nie musisz robić jakiegoś wielkiego, nie wiem jaki masz tam pokuj, ale 20-25cm. głośnik prawdopodobnie wystarczy...

Zamieszczone przez Kondensator
        Nie ma dużego znaczenia, ale jakieś znaczenie ma. Sugerujesz, że mogę kupić byle co i też dobrze zagra?
        Przy tym sprzęcie, wymiana odtwarzacza nie ma sensu... zacznij od najsłabszego ogniwa jakim są tu kolumny.

Skomentuj

Obecnie jakiekolwiek „normy” HI-FI w twoim sprzęcie spełnia jedynie ten Technics.
          Szczerze? Mam głęboko w d*** normy Hi-Fi i to, czy mój sprzęt je spełnia. Skrótu Hi-Fi użyłem tu, jako określenie sprzętu wyższej jakości niż wszechobecny kicz z marketu. Nierzadko się zdarza, że sprzęt gorszy na papierze ma korzystniejszą barwę dźwięku.

Jedynie tych monitorków nie miałem ale mogę sobie wyobrazić jak to „gra”
          Wyobrażaj sobie dalej. Może mam powrócić do Space'86 i łubudubu?

dwu drożna konstrukcja cięta pewnie bardzo wysoko 4-5Khz
          Mogłeś sobie chociaż zadać ten trud i popatrzeć w dane techniczne... Podział zwrotnicy przypada na 2,7kHz.

nisko-średnio tonowca, który sobie nie może poradzić z najniższymi częstotliwościami
          A byś się zdziwił. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń wynikających z samego litrażu obudowy. Jak na te wymiary jest całkiem nieźle.

A subwoofer’a nie musisz robić jakiegoś wielkiego, nie wiem jaki masz tam pokuj, ale 20-25cm. głośnik prawdopodobnie wystarczy...
          Primo: Nie "pokuj", ino "pokój".
          Secundo: Wyraźnie napisałem, że nie chcę subwoofera, choćby nie wiem jak mały był!

A pamiętasz swoje początki i swój pierwszy sprzęt? Nie od razu Kraków zbudowano...

Skomentuj

Nie od razu Kraków zbudowano...
            Ale pewnie zaczęto od murów obronnych - skup się na najważniejszym i zmień AT9100

Ale jeśli jesteś uparty, to ten Sony będzie OK. Ewentualnie jeśli chcesz Sony, to polecam CDP-228ESD. Albo CDP-991, to chyba najwyższy przed serią ESD

Skomentuj

Czaruję...
            X