Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobka ZGN200 z pasywnego na aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobka ZGN200 z pasywnego na aktywny

Witam

Chcialbym przerobic subwoofer tonsil'a zgn 200 8 594 z pasywnego na aktywny. Nie znam sie zbyt dobrze na tego typu ukladach wiec mam kilka pytan.
    Gwoli scislosci sub pracuje na 2 glosnikach GDN 20/80 i podpina sie go do wzmacniacza jak zwykle kolumny, prawy i lewy kanal, poza tym mozna podpiac do niego 2 satality ktore beda mialy obciete dolne pasmo (30pare - 150Hz). Mysle o prostej przerobce czyli wlozeniu do obudowy "wzmacniacza" z KIT'ow Jabel, model J-60 ( link: J-60 ) a na zewnaytrz obudowy wyprowadzic radiator chlodzacy wzmacniacz.
    na wejscie wzmacniacza wstawie chinche wiec nie ma problemu, do wyjsc podepne kable ktore prowadza do zaciskow subwoofera ale tu mam problem, glownie chodzi mi o zasilenie wzmacniacza. Co sadzicie o tym aby podciagnac zasilanie 230V na transformator ( 40W starczy? ), za transformatorem zamontowac jakis prostownik (jaki?) a za prostownikiem kondensator (jakiej pojemnosci?) i dopiero na zasilanie wzmacniacza?

Sory za pewnie dla was daremne pytania ale raczej nie zajmuje sie tego typu rzeczami wiec prosze o cierpliwosc.

Z gory dziekuje za uzyteczne wskazowki i porady :)

Wzmacniacz, który podałeś w linku nie nadaje się do napędzania suba, to jest typowy wzmacniacz samochodowy o małej mocy i dużych zniekształceniach. Poza tym nie polecam kitów firmy Jabel. Miałem z do czynienia z paroma kitami tejże firmy i jakość samych płytek jest fatalna - ścieżki bardzo łatwo się odrywają.
    Ja bym proponował mostek TDA, a głośniki spiąć szeregowo bądź równolegle tak, aby ich łączna impedancja wynosiła 8ohm. Jak się da "zrobić" tylko 4 ohmy to wystarczy jedna kostka TDA (bez mostka).
    Opisy wzmacniaczy znajdziesz w linkach:
    http://diyaudio.pl/portal.php?show=33
    http://diyaudio.pl/portal.php?show=34

Skomentuj

Czy kolega może zrobić zdjęcie jak są usytuowane głośniki w tym subwooferze ? Ma może ktoś schemat zwrotnicy ?

Czy jest sens przerabiać ? IMO nie bo niskie rejestry z kolumn będą się nakładać na te z suba i może wyjść efekt dźwięków godowych wielorybów.

Skomentuj

Masz do kompletu monitory? Jak tak to olej tą przeróbkę i poprostu podłącz mocniejszy wzmacniacz. Jak nie masz kompletu to wsadz tam coś mocniejszego-chociażby panel z allegro za 120zł

[ Dodano: 2010-07-30, 14:54 ]
        Zamieszczone przez c00xer
        Czy kolega może zrobić zdjęcie jak są usytuowane głośniki w tym subwooferze ?
        to obudowa pasmowo-przepustowa 6. rzedu. glosniki sa w ukladzie izobarycznym

sub wyglada tak samo jak obecny aktiv 200

Skomentuj

Czaruję...
        X