Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak podłączyć Sub Tonsil A200 do Yamaha RXV 457

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak podłączyć Sub Tonsil A200 do Yamaha RXV 457

Witam, to mój pierwszy post na forum, problem jak w temacie.
    Posiadam Amplituner Yamaha RAV-457 i nie mam pojęcia jak podłączyć do niego aktywny subwoofer Tonsil A200 :(
    Trzeba jakoś podłączyć chinchami tak że 2 w subie połączone w jeden na końcu który idzie do amplitunera??
    I mam pytanie jeśli tak by było to w które gniazda połączyć chinche??

Foto amplitunera :
    http://www.yamaha.com/YECDealerMedia...V457s_back.jpg

Fota suba :
    http://img191.imageshack.us/img191/4593/15756761.jpg

W amplitunerze masz wyjście subwoofer output to tam podłączasz.

Skomentuj

W ampli "subwoofer" 1 chinchem do dowolnego "input" w subie R lub L, dalej jest i tak sumator sygnału z obu kanałów.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Aha, to rozumiem że jeden chinch mi wystarczy tak?? obojętnie jaki kanał Input w subie czy R czy L tak?? nie muszę mieć takiego kabla 2 chinch lewy prawy a z drugiej strony jeden chinch do ampli tak??

Skomentuj

no przecież napisałem wszystko.

Skomentuj

Oki, kto pyta nie błądzi :oops:
            Ostatnie pytanie, czy na amplitunerze mam coś przestawiać w opcjach subwoofera??
            A tak z ciekawości, po co jest do wyboru L i P Input skoro to bez różnicy??
            I po co jest L i P Output ??

Skomentuj

Masz prawy i lewy na wypadek gdyby nie było wyjścia na subwoofer tylko byłoby pełnopasmowe wyjście stereo.

U mnie w Onkyo muszę ustawić tryb subwoofera, czyli zbieranie sygnału z przednich kanałów lub z efektowych albo ze wszystkich razem, a także aktywną zwrotnicę, czyli częstotliwość cięcia pasma (60Hz, 80Hz, 100Hz itp) żeby "zdjąć" niskie rejestry z kolumn. Zapewne masz coś podobnego. A instrukcja użytkownika to nie makultura dla cieniasów, tylko warto to czytać.

Skomentuj

Instrukcji nie mogę znaleźć ale Ty mi to lepiej wytłumaczyłeś, dziękuje.

Skomentuj

I tak bez instrukcji się nie obejdzie, tam jest sporo ustawień nie intuicyjnych po których zmianie efektu nie znamy, jest on czasem zagmatwanie wyjaśniony jedynie.
                  http://diplodocs.pl/instrukcja-obslu...AHA/RX-V457-_E

Skomentuj

Warto mieć, w ampli tryby subwoofera to mode 1, mode 2 i mode 3, a opis był właśnie w instrukcji, na szczęście papierowa polska. Do twojej Yamahy znalazłem angielską , na polskiej stronie są instrucje, ale nie do tego modelu. http://www.yamaha.ca/av/PDFs/Receive...457_Manual.pdf

Skomentuj

"Warto mieć, w ampli tryby subwoofera to mode 1, mode 2 i mode 3" nie rozumiem, nie ma mnie teraz w domu i nie mam jak sprawdzić...
                      Może jak wrócę około 21 to napiszę jakie mam opcje.
                      I mam pytanko odnośnie Omów, czy w ampli mam ustawić mniej niż mają kolumny?? czy może być tyle samo?

Skomentuj

Tyle samo albo mniej. Jak maja 4omy to sie niestety nie da.

Skomentuj

Zamieszczone przez don_tkaczu
                          nie rozumiem, nie ma mnie teraz w domu i nie mam jak sprawdzić...
                          Napisałeś, że nie mogłeś znaleźć instrukcji. Warto mieć instrukcję bo właśnie w niej wyczytałem jak działają poszczególne tryby ustawień subwoofera. Co do impedancji kolumn pewnie też masz w instrukcji opisane

Skomentuj

Wróciłem :)
                            A więc tak;
                            Generalnie mam dwa tryby do wyboru po naciśnięciu MENU; BASIC SETUP oraz MANUAL SETUP.
                            W basicu jest wielkośc pokoju, sub on/off, Speakers tu mam ustawione 3 ,2 fronty i central + LFE (?), ale aby mi na wyświetlaczu pokazywało że jest Subwoofer to muszę ustawić na 6.
                            W manual mam; Sound menu, Input m., Option m.,
                            W amplitunerze w opcjach MANUAL mam opcję LFE LVL i do wyboru SP lub HP, mam ustawione na 0 db i mogę schodzić tylko na minus aż do -20 zostawić na 0 ?? oraz jest opcja D.Range i w niej opcję Sp HP , MIN STD MAX.
                            Manual Setup > Input Menu > jest
                            a) I/O ASSIGn
                            b) Input Mode
                            ^ coś tu trzeba ustawić??
                            Są jeszcze opcje MULTI ZONE, PARAM.INT MEMORY GUARD mam coś tu zmienić??
                            Nie potrafię znaleźć opcji Suba, mogę mu tylko dodać -10 do +10 db....

A co do kolumn to są to Universe,
                            Music 200 Watt Sinus 100 Wat OMY 4-8 i tu moje pytanko bo nie wiem jak zmienić w ampli ewentualnie sprawdzić na ile jest ustawione...
                            Sorka że tak męczę :cry:

Skomentuj

No to 4 czy 8om?

Skomentuj

Jest napisane
                                Freq. Response 45 - 20.000 Hz
                                4-8 Ohm

co do suba podłączyłem go ale rewelacji nie ma :( daje o sobie znać jak dam na ampli prawie na maxa :( I w sumie patrzyłem to czy na OUT czy INPUT to gra tak samo ...

Skomentuj

to przekręć na nim "volume" bo na zdjęciu jest na 0 :cool:
                                  frequency range koło połowy daj na początek.

Skomentuj

hehe ustawiłem na połowe oba potencjometry :) ale nadal jest lipa :idea: Fronty grają dużo głośniej niż sub :(
                                    Foto nie jest mojego autorstwa, tylko takie znalazłem na googlach :roll:

Skomentuj

No i dobzre, bo suba nie powinno byc słychac ze gra. ma grac system jako calosc, najlepiej jak suba jako samego jego nie słychac...

Skomentuj

Czyli wszystko jest dobrze :)
                                        Prosiłbym jeszcze o wyjaśnienie mi tych opcji jeśli można, przynajmniej tych ważnych które muszę ustawić w Amplitunerze :

"Generalnie mam dwa tryby do wyboru po naciśnięciu MENU; BASIC SETUP oraz MANUAL SETUP.
                                        W basicu jest wielkośc pokoju, sub on/off, Speakers tu mam ustawione 3 ,2 fronty i central + LFE (?), ale aby mi na wyświetlaczu pokazywało że jest Subwoofer to muszę ustawić na 6.
                                        W manual mam; Sound menu, Input m., Option m.,
                                        W amplitunerze w opcjach MANUAL mam opcję LFE LVL i do wyboru SP lub HP, mam ustawione na 0 db i mogę schodzić tylko na minus aż do -20 zostawić na 0 ?? oraz jest opcja D.Range i w niej opcję Sp HP , MIN STD MAX.
                                        Manual Setup > Input Menu > jest
                                        a) I/O ASSIGn
                                        b) Input Mode
                                        ^ coś tu trzeba ustawić??
                                        Są jeszcze opcje MULTI ZONE, PARAM.INT MEMORY GUARD mam coś tu zmienić??
                                        Nie potrafię znaleźć opcji Suba, mogę mu tylko dodać -10 do +10 db....
                                        "

Skomentuj

Czaruję...
                                        X