Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak podłączyć Unitra Radmor/PA-1801 do kolumny i komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak podłączyć Unitra Radmor/PA-1801 do kolumny i komputera

Witam serdecznie od razu mówię że nie znam się na tym dokładnie dlatego piszę na forum, a mianowicie dostałem ostatnio takie zabytki
    Unitra Radmor 5102
    Fotki:
    http://a.imageshack.us/img33/3696/29003794.jpg
    http://img180.imageshack.us/img180/27/88133204.jpg
    http://a.imageshack.us/img44/7664/30314078.jpg

Oraz
    Unitra PA-1801
    http://a.imageshack.us/img828/4314/19774078.jpg
    http://a.imageshack.us/img408/205/32044055.jpg
    http://a.imageshack.us/img230/8916/71885218.jpg

Oraz kolumnę alton 110 w której muszę zregenerować głośniki.

Teraz chciałbym się dowiedzieć które z tych "zabytków" bardziej nadaja się do tej kolumny, oraz jak podłączyć kolumnę. Z tyłu na Unitra PA-1801 jest aż 8 wyjść na głośniki jak mam ją podłączyć aby wszystko było ok, chyba że bardziej nadaje się ten Radmor również proszę o pomoc w podłączeniu tego, a i chciałbym to podpiąć tak aby muzyka szła z komputera czy wystarczy jeżeli kupię przejściówkę mini jack-DIN5 i podepnę się poprzez któreś wejście?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi wybaczcie jeżeli nie wypowiadałem się dosyć fachowo ale jestem dopiero początkującym melomanem.

Witaj !
    Oby dwa te wzmacniacze są zbyt słabe (mocniejszy - radmor ma tylko 2x25 (przód) W i 2x15 (tył) W (4x4 Ω), znam.) Ale jeśli chciałbyś aby to cicho grało (bez katowania końcówki) - 'pokrętło' po lewej ustaw na przód i wepnij kolumnę pod któreś gniazdo z tyłu na którym piszę przód (lewe lub prawe) - komputer wepnij na kablu DIN/jack (2,5" [?] taki jak wychodzi ze źródła sygnału) w linię uniwersalne/magnetofon --> komputer. Następnie ustaw środkowe 'pokrętło' na wejście do którego podpiąłeś PC (uniwersalne/magnetofon).

Co do przejściówki - raczej będziesz miał ciężko ją znaleść, prędzej zrobisz ją sam jeśli znajdziesz gniazdko DIN, kawałek kabelka i wtyk jack.

Skomentuj

Przejsciowek niema ale sa dostepne kable din/jack 3.5 nie 2,5 do domowego sluchania wystarczy 25W,pozornie wydaje sie byc malo ale jak ktos posiadal radmora wie ze to nie jest tylko 25W

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi teraz przejdę do etapu testów powiedzcie jeszcze jak zrobić tę przejściówkę znalazłem taki schemat http://obrazki.elektroda.net/69_1204312520.jpg
        co trzeba z czym połączyć bo w jacku jest chyba mniej kabli jak się nie myle.

A i jeszcze jedno muszę zregenerować głośniki a tym altonie jakie zawieszenie będzie lepsze piankowe czy gumowe?

Skomentuj

Zwróć uwagę, że na wtyku DIN jest IN i OUT, natomiast w przypadku Jacków masz osobny wtyk IN i OUT, dlatego kabelków też i więcej. Teraz powinieneś wiedzieć co i jak

Skomentuj

lutujesz tylko przewody od wejscia (INL INP) i mase ale musisz zobaczyc czy jest rozdzielona czy wspolna na gniezdzie ale jak pisalem najlepiej jest sprawdzic na samym gniezdzie w radmorze na jaki dokaldnie pin idzie jaki przewod(sygnalowy(L/P)i masa)

Skomentuj

Problem kabla załatwiony kupiłem przejściówkę Din-mini jack. mam teraz inny problem jak włączam radio to gra normalnie a jak idzie z kompa to jest strasznie cicho nie wiecie co może być przyczyną?

Skomentuj

Kabelek masz DIN-mini JACK, czy mini JACK-DIN? To zasadnicza różnica... Jeden ma OUT na DIN, drugi IN na DIN.

Skomentuj

to dalej masz ten sam problem bo radio leci przeciez nie po przez ten kabel tylko przelacza tuner na ukladzie przeczytaj co wyzej napisalem sprawdz jak tam sa rozprowadzone diny i mogles kupic caly kabel a nie sama przejsciowke albo sam zrobic sobie taki kabel mialbys pewnosc co do sprawnosci przewodu

Skomentuj

kupiłem kabel który ma z jednej strony Din a z drugiej mini jack skoro podaje sygnał do wzmacniacza winą musi być on sam przynajmniej tak mi się wydaje.

Skomentuj

Przyjrzyj się rozkładowi pinów we wtyku DIN na schemacie, który sam umieściłeś i przeczytaj uważnie ostatnie posty.

Skomentuj

kapuje o co Wam chodzi ale skoro sygnał jest podany do wzmacniacza to musi być coś tylko i wyłącznie z nim przecież gdybym miał wtyki na OUT to wzmacniacz wcale nie dostałby sygnału, a dostaje tylko po wyjściu jest tak jakby osłabiony

Skomentuj

Weź sprawdź tę przejściówkę (który pin jest podpięty), otwórz wzmacniacz, zobacz co jest jak podłączone i sam odkryjesz prawdę.

Skomentuj

Czyli według Ciebie wina leży tylko i wyłącznie po stronie przejściówki? Raczej nie dam rady jej sprawdzić bo to wszystko jest zalane w gumie ale skoro tak mówisz to kupię samą końcówkę i spróbuję podłączyć

Skomentuj

Nie w tym rzecz. Drogą eliminacji dojdziesz do odpowiedzi dlaczego to nie działa.
                              Samą przejściówkę możesz pomierzyć, sprawdzić żarówką, czy co tam masz i będziesz wiedział co ma gdzie podłączone.
                              Za chwilę będziemy mieć 2 stronę w temacie, a wszystko na temat wtyku DIN :)

Skomentuj

Fakt o żarówce nie pomyślałem jutro się wezme za to i napiszę rezultaty

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                  Samą przejściówkę możesz pomierzyć, sprawdzić żarówką
                                  a nie lepiej jest posluzyc przyrzadem ktory zostal stworzony do takich celow (miernikiem) ?? :)

Skomentuj

Kabelek sprawdzony działają piny 1, 2, 4 ze schematu czyli wejścia, wina więc leży gdzieś indziej.
                                    Pomysły?

Skomentuj

Przełącznik wejść,spróbuj do innego gniazda podłączyć.Sprawdź ustawienia karty w komputerze.Trochę inwencji twórczej.

Skomentuj

Podłączałem do wszystkich na każdym gra cicho tylko Radio gra tak jak powinno. Sygnał szedł nie tylko z kompa z mp3 też i to samo jest

Skomentuj

Czaruję...
                                        X