Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UNIAMP150, trzeszczy przy pogłaśnianiu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UNIAMP150, trzeszczy przy pogłaśnianiu

Witam.
    Niedawno złożyłem UNIAMPA 150 i mam problem taki ze przy pogłaśnianiu zaczyna trzeszczeć. Co może być tego przyczyna? UNIAMPA sam złożyłem tzn. wystawianie płytki wiercenie itd...
    Czy może to być wina diody 1N4002 w moim wypadku 1N4007?
    Pozdrawiam

Sprawdź potencjometr.

Skomentuj

Czy może to być wina diody 1N4002 w moim wypadku 1N4007
      nie, to niemożliwe! :wink:
      sprawdz potencjometr głosności-wymień na nowy i bedzie ok

Skomentuj

Potencjometry są okey. Dodam ze kiedy tak prze ok. 10s grania przy sporo większym niż polowa pogłaśnianiu poleciał dym od strony lutów.

Skomentuj

Masz wprawę w lutowaniu? Jeżeli nie, mogłeś narobić kiepskich lutów...

Skomentuj

Wprawę to ja mam :wink: zrobiłem nie jedna końcowe mocy... Ale takie coś jak teraz mam nie przydarzyło mi się nigdy...

Może to być błąd przy wysterowaniu? Ponieważ mam miernik M890G i jak jest na 200mV, to u mnie na mierniku jest np. 00.0... Czyli mam wysterować na 00.5 czy 05.0?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek41
              Może to być błąd przy wysterowaniu? Ponieważ mam miernik M890G i jak jest na 200mV, to u mnie na mierniku jest np. 00.0... Czyli mam wysterować na 00.5 czy 05.0?
              :shock: :shock: :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                Zamieszczone przez tomek41
                :shock: :shock: :shock:
                Wiem... Jest to "nieco" dziwne, ale powrócę do pytania:
                Może to być błąd przy wysterowaniu?

Do RpLand:
                Chodzi mi o to ze wykonałem np. TDA7294 kilka sztuk i AVT2762 tez kilka sztuk ale jeszcze nie miałem takich problemów.

Skomentuj

jak miales dym to wiaodmo ze zrobilo sie zwarcie i cos sie zjaralo wiec miernik do reki i sprawdzaj elementy male tranki wszystkie diody malosygnalowe,prostownicze,zenera mozesz zoabczyc czy nie masz tzw. mikto zwarcia na sciezkach

Skomentuj

Dziękuje za rady...
                    Dalej sobie poradzę :wink:
                    Pozdrawiam

Skomentuj

może jakiś element źle wlutowałeś bądź jakiś felerny lut wymiękł przy większym prądzie?

od kiedy 200mV = 0.5V? :|
                      na pewno dobrze ustawiłeś prądy spoczynkowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                        może jakiś element źle wlutowałeś bądź jakiś felerny lut wymiękł przy większym prądzie?

od kiedy 200mV = 0.5V? :|
                        na pewno dobrze ustawiłeś prądy spoczynkowe?
                        Bardzo możliwe ze coś z lutami... Ale jest tak gdy podłącze jedna kolumnę to gra prawie na max i zaczynają się sumy itp. lecz gdy podłącze 2 kolumny to mogę pogłośnić tylko do polowy bo potem muzyka przestaje grac "trzask" i znowu gra i wtedy pierwszy raz mały dymek poleciał ale układ (końcówka) dalej gra...

Musze jeszcze raz sprawdzić cala końcówkę...

A co do tych 200mV na mierniku to pokazuje mi np. 00.0 mV. Ja tez jestem w szoku :neutral:

Tu jest takie zdjęcie, trochę nie wyraźne...

Tak na pewno ustawiałem prąd spoczynkowy :smile:

Skomentuj

miernik dobrze Ci mierzy tylko masz brak pradu spoczynkowego wiec nic innego Ci nie pokaze sprawdz poprawnosc montazu i tak jak pisalem powyzej i nie ustawiasz miernik na prad spoczynkowy :) tylko na pozycje mV w taki sposob mierzysz spadki napiecia na rezystorach emiterowych tych duzych bialych 5 W :) a prąd sie wylicza ze wzoru a dokladniej na odwrot prad spoczynkowy zostal przeksztalcony na wartosc w mV czyli na spadki napiecia prawidlowo powinno sie wpiac amperomierz w gałąź zasilania i zmierzyc natezenie pradu

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                            miernik dobrze Ci mierzy tylko masz brak pradu spoczynkowego wiec nic innego Ci nie pokaze sprawdz poprawnosc montazu i tak jak pisalem powyzej i nie ustawiasz miernik na prad spoczynkowy :) tylko na pozycje mV w taki sposob mierzysz spadki napiecia na rezystorach emiterowych tych duzych bialych 5 W :) a prąd sie wylicza ze wzoru a dokladniej na odwrot prad spoczynkowy zostal przeksztalcony na wartosc w mV czyli na spadki napiecia prawidlowo powinno sie wpiac amperomierz w gałąź zasilania i zmierzyc natezenie pradu
                            Rozumiem. Lecz gdy robiłem te zdjęcie to nie mierzyłem prądu spoczynkowego :wink: Kable po prostu leżały...
                            Ogólnie wiem jaka jest zasada mierzenia na tych rezystorach 0R22 5W powinno być 05.0mV (czyli min.20mA) , zgadza się? Tak przynajmniej przeczytałem.
                            A jeżeli złe się ustawi prąd spoczynkowy to układ będzie złe działał?

[ Dodano: 2010-08-04, 09:20 ]
                            Problem rozwiązany :mrgreen:
                            Dzięki wszystkim za pomoc :wink:

Skomentuj

mógłbyś chociaż napisać co w końcu było nie tak i jak to rozwiązałeś, to tak na przyszłość dla innych osób

Skomentuj

Czaruję...
                              X