Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuner DENON TU-280

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuner DENON TU-280

Witam, posiadam tuner radiowy marki DENON, model TU-280. Nie wnikam jakiej klasy to sprzęt, ważne, że grosze mnie kosztował. Fajnie i czysto odbiera fale - to sie chwali.

Jest sprawny, wszystko działa poprawnie, jednak jedna rzecz mnie denerwuje. Jest WYŁĄCZONY, a buczy .. W dzień tego nie słychać, ale w nocy strasznie przeszkadza - usnąć się nie da ( a mnie tykający zegar nie przeszkadza ). Nie wiem co buczy, pewnie trafo, pewny nie jestem - nie otwierałem go. Z tyłu tunera nie ma żadnego wejścia na mase.

Nie chce nic grzebać, bo jeszcze mi obierać fale przestanie i tyle narobie

Jeszcze jedna rzecz - gdy się zbliżę do niego, to jakość sygnału się pogarsza :mrgreen:

W czym leży problem?

Aha, orginalnie tuner ma pilot - ja go nie mam, więc trafo czuwania jest, zresztą włącznik ma na switchu.

Pozdrawiam :)

Witam.
    Może go po prostu wyłączaj z prądu na noc :wink: Z tego co napisałeś wynika, że w dzień ci nie przeszkadza. A tak serio to sprawdź trafo stand-by, pewnie jest luźne, lub ma luźne uzwojenia.
    Jeszcze jedna rzecz - gdy się zbliżę do niego, to jakość sygnału się pogarsza :mrgreen:

W czym leży problem?
    Masz antenę zewnętrzną czy wewnętrzną?

Skomentuj

Może go po prostu wyłączaj z prądu na noc
      Łał

Masz antenę zewnętrzną czy wewnętrzną?
      Wewnętrzną .. Tzn. nie wiem czy można to nazwać anteną - kawałek kabla antenowego, a na końcu przymocowany kawałek stalowego kabelka - bo na samej miedzi nie odbiera - wiadomo.

Skomentuj

nie pozostaje CI nic innego jak zdjac pokrywe obudowy i zlokalizowac zrodlo buczenia najprawdopodbniej bedzie tak jak piszesz jeden z transformatorow,zazwyczaj powodem buczenia trafa jest jego poluzowanie sie w obudowie badz przegrzewanie

Skomentuj

To na pewno luźne trafo, w moim tunerze jest to samo, ale buczenie aż tak nie dokucza. Zdejmij obudowę i zobacz czy przypadkiem śrubka mocowania trafa nie jest poluzowana. Ewentualnie między obudowę a trafo możesz dać gumowe tulejki, które nieco stłumią drgania.
          Jeśli jednak buczenie pochodzi od luźnych zwojów to niestety niewiele da się zrobić. Można tylko wymienić trafo na nowe.

Skomentuj

nowe, albo zalać stare żywicą jak jest pod ręką

Skomentuj

Czaruję...
            X