Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

impulsowy prostownik akumulatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

impulsowy prostownik akumulatorów

Siema.
    chciałbym zrobić prostownik impulsowy 20A do ładowania akumulatorów ołowiowych dużej pojemnośći i do testowania wzmacniaczy CA
    Posłużyłem się schematem sterownika w trybie pradowym z projektu spawarki inwerterowej 130A opisanej w EDW lew.wsinf.edu.pl/~leszek/spawarki/EDW_Gluszek_Spawarka_cz1.pdf

powycinałem schematy z pdf i skleiłem w całą przetwornice, kontrola prądu będzie poprzez PWM i regulowana potencjometrem, problem polega na tym że trzeba dorobić układ stabilizacji napięcia wyjściowego,napięcie maksymalnie ma osiągać 14,4V i działać na zasadzie ogranicznika prądowego, gdy do ładowarki podłączy sie padnięty akumulator i ustawi prąd na max to napiecie powinno spaść o kilka volt aby prąd nie przekroczył 20A wraz z upływem czasu, aby utrzymać 20A ładowarka będzie zwiększała napięcie aż dojdzie do 14,4V i wtedy będzie działało ograniczenie napięciowe

zabezpieczenie zwarciowe będzie pełnił układ Anti Stick odpowiednio wyregulowany spowoduje to że podczas zwarcia zmniejszy współczynnik wypełniania i ograniczy prąd do bezpiecznej wartości
    Na forum jest wielu speców więc liczę na pomoc.
    Załączone pliki

Powiem Ci, że na elce w dziale konstrukcji DIY jest wiele fajnych przeróbek zasilaczy ATX. Myślę, że jeśli chcesz uzyskać te 20A to musisz mieć przynajmniej 400W zasilacz + wskaźniki (chociażby analogowe), potencjometry, włącznik, jakiś spray do machnięcia obudowy i nie musisz kombinować. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe było rozwiązane za pomocą jednej zenerki na wyjściu prostownika z tego co wiem.

Np. tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ownik+atx&sid=

Skomentuj

Tu już nie chodzi o sam prostownik ale o to żeby się trochę pobawić i zrobić samemu od podstaw, nawijać trafa wytrawić płytki odpalić przetestować . a prostownik z atx-a to taka trochę prowizorka. :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez mych3
        żeby się trochę pobawić i zrobić samemu od podstaw, nawijać trafa wytrawić płytki odpalić przetestować . a prostownik z atx-a to taka trochę prowizorka. :neutral:
        \
        I tu bym polemizował co będzie większą prowizorką...

Skomentuj

ze mlody chlopak nie oznacza sie ze niema wiedzy i nie bedzie potrafil tego wykonac,ty moze i jestes dobrym elektrnikiem ale nie skreslaj tez innych na starcie

Skomentuj

mych3 napisał/a
            żeby się trochę pobawić i zrobić samemu od podstaw, nawijać trafa wytrawić płytki odpalić przetestować . a prostownik z atx-a to taka trochę prowizorka. :neutral:
            \
            I tu bym polemizował co będzie większą prowizorką...
            zgadzam sie z przedpiszacym.Przy tak duzych pradach(20A) wskazany jest sprawdzony,przetestowany schemat,układ.Sama idea ciekawa ale moim zdaniem powinienes spojrzeć na to z tej strony: czy można taki prostownik kupić?Jeśli tak to ile kosztuje i czy warto robić;jesli nie to...sam sobie odpowiedzi nie mam tu na mysli spawarki bo ona słuzy do spawania a nie ładowania akumulatorów.

Skomentuj

impulsowe prostowniki na allegro są ale z prądami ładowania 3-6A i cenie 50zł
              co do tej ładowarki to tutaj nie będzie żadnym problemem zwiększenie prądu do np.25A

ładowarka impulsowa z górnej półki full wypas 25A 12v w cenie 999zł http://e-bateria.pl/adowarkaakumulat...b39ef25a299972 tylko że z pełną automatyką np. wyłączenie ładowarki po naładowaniu akumulatora, i wyświetlaniu poziomu naładowania

Skomentuj

Prosciej bedzie zrobic AVT2779 dodac na wyjsciu diode a do zasilania klasyczne trafo 2x24V o odpowiedniej mocy plus prostownik i filtr.

Skomentuj

jeszcze pokombinuje z układem stabilizacji i spróbuje wykonać układ jak już zrobie to pokaże co mi wyszło

Skomentuj

Nie wiem co kombinujesz ale kiedyś spotkałem sie z bardzo ciekawym układem ładowarki A mianowcie ładowała do zadanej wrtości po czym odłączała całkowicie napięcie sieci od łasdowarki i przechodziła w stan czuwania(kontroli napięcia na ładowanym akumulatorze).Kiedy napięcie na akumulatorze spadło do określonej wartości układ ponowbnie się uruchamiał doładowując akumulator.No i ciekawym rozwiązaniem było zasilanie układu czuwania z naładowanego akumulatora(ładowarka odłączona od sieci).Po prostu mozna takie cuś zostawić i niczym się nie martwić.
                    No i tak sie zastanawiam po kiego Ci potrzebny tak duzy prąd??

Skomentuj

Czaruję...
                    X