a zrobiłeś wszystkie zwory? punkty "A" masz połączone ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
AVT2762 - 4xIRFP250N- stałe na wyjściu
Collapse
X
-
Skoro na zenerce pojawia sie 12V ktore wlacza wzmacniacz to na jakiej podstawie sadzisz ze jak wlozysz zwore ktore zewrze napiecie to Ci sie wzmacniacz wlaczy?
Zero logicznego myslenia! Masz ewidentny blad montazowy i to pewnie nie jeden a chcesz za wszelka cene uruchomic wzmacniacz, moze najpierw sprawdz gdzie masz blad. Cienko widze te twoje 300W.
Skomentuj
-
Taaa no w sumie racja. Ale to już 3-a próba z tym układem (2xAVT2762 w podst. wersji i jedna 300W).
U mnie na tej zenerce nie pojawia sie 12V...
A tak jeszcze z ciekawości - bo w wersji 4xIRFP jest jeszcze jedna zenerka 12V wpięta szeregowo na wejściu zasilania (Zas+) układu zabezpieczeń. Z nią mam nic nie robić ? Bo rozumiem że cały czas mówimy o diodzie podpiętej między T5 a masę...
[ Dodano: 2010-08-14, 10:45 ]
A jeszcze takie pytanko - czy ma jakieś znaczenie to, że odpalam układ ze wszystkim wmontowanym, oprócz dwuch MOSFET'ów ? (mam tylko dwa IRFP250N wlutowane na razie)
[ Dodano: 2010-08-14, 11:27 ]
A teraz tak jeszcze sprawdziłem... Mam 100% pewności że nie ma zwarć (poświeciłem lampką od strony elementów, także wyraźnie widziałem gdzie idą ścieżki. Niepewne miejsca wyczyściłem). Mam także pewność że nie ma błędów montażowych. Rezystory źródłowe dałem 0,22R/5W (po jednym na tranzystor). Może powinienem zrobić próby z tranzystorami IRF640 ? Mam też 2 więc może zamiast tych dwuch IRFP moge dla próby wlutować dwa IRF640 ? Będą dobre do próby ?
Skomentuj
-
Yyy... Dzięki za tą wzmiankę o BC i MPSA. Z tego co widzę to one mają zamienione kolektory i emitery. Jutro sprawdzę jak mam je wmontowane i dam znać.
[ Dodano: 2010-08-17, 09:22 ]
To jednak nie to... Wszystkie diody, tranzystory i kondensatory wlutowane poprawnie (patrzyłem po schemacie). Macie jeszcze jakieś pomysły ?
Skomentuj
Skomentuj