Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

panel subwoofera aktywnego + crossover + wyjscie na monitory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

panel subwoofera aktywnego + crossover + wyjscie na monitory

Witam!

Dawno mnie tutaj nie było :)

Ze względu iż aktywne subwoofery "studyjne" są drogie, a te tańsze mijają się z powołaniem, w mojej głowie zrodził się następujący pomysł:

krótko o działaniu:

- na wejście podaje sygnał audio z karty dżwiękowej
    - crosoover filtruje sygnał i wysyła sygnał od 40hz - 100hz do końcówki mocy subwoofera
    - na wyjściu OUT, do którego podłącze aktywne monitory, wysyła sygnał od 100hz - 20 000hz
    - całość domyślnie ma się znajdować w panelu subwoofera
    - panel posiadać będzie wejście stereo
    - panel posiadać będzie wyjście stereo (fajnie by było zrobić 2 wyjścia)
    - końcówka mocy ok 100W ponieważ subwoofer ma być nie duży - głośnik śr. ok 20 - 25cm (może stx GDN-17-200-8-SW ? )
    - fajnie by było gdyby wejścia i wyjścia były symetryczne, ale żeby nie komplikować sprawy - może odpuścić?

Liczę na pomoc z waszej strony - głównie w zakresie crossover'a ponieważ z końcówką mocy w zupełności sam sobie poradze. Może są jakies gotowe kity?

Proszę o pomoc i Pozdrawiam :)

Daj aktywną zwrotnicę to będziesz mógł regulować cięcie zamiast zakładać, że 40-100 jest odpowiednie. Ja np. nie tnę na 100 tylko na 80Hz amplitunerem. Poza tym poniżej 40Hz też mieści się trochę dźwięków, tak samo jak ponad 20kHz. Tu możesz zerknąć:
    http://audiomania.info/viewtopic.php?p=204610
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Tak wiem, ale taki głośniczek o średnicy 20 cm raczej nie bedzie sobie radził poniżej 40hz a wiadomo że i tak to nie będzie nagle ucięte tylko będzie jakieś zbocze, a nie chce, żeby mi membrana wyleciała w kosmos :mrgreen: a do 100hz dlatego, że większość subwooferów o takim przeznaczeniu ma cięcie przy 80-100hz ponieważ chodzi tu o to, zeby odciążyc monitory aktywne, a im mniejsze monitory tym lepiej wyżej je uciąć. Oczywiście można dac potencjometr do reulacji - to nic nie przeszkadza, a tylko może pomóc :)

Skomentuj

Crosover, czyli zespol filtrow aktywnych. Sciagnij program FilterPro, najlepiej starsza wersje: http://wyslijto.pl/plik/lcy4epxkoo . Z pomoca tego malenstwa spokojnie zaprojektujesz filtry. Moja propozycja: aproksymacja Butterworth'a, topologia Sallen-Key, rzad 2-3 (ale najlepiej dobierz na sluch). Potem tylko uklad zasilania, PCB i gotowe :mrgreen:

Skomentuj

Sciagnij sobie Solid Edge to zaprojektuejsz w nim F16 :) Powodzenia :)

Jest pelno gotowych filtrow. Glownei sa to dolnopzerpustowe do subow ale one sa takie same jak gornoprzepustowe wystarczy zamienic tylko rezystory z kondensatorami.

Ale widze ze za duzo pytasz o podstawy wiec raczej nic z tego nie bedzie. Gotowych ukladow tego typu raczej nie ma bo nie ma sensu ich robic. Takie konfiguracje stosuje sie w tanim sprzecie rodem z audio do PC a potem w sprzecie profesjonalnym. W domowym nie potrzeba odcianac dolu od nadstawek bo obecne glosniki dobrze radza sobie z basem a akustycznie zapewnia to lepsza spojnosc basu. No i latwiej dodac sylko suba.

Skomentuj

Nie popdajmy w skrajnosci, FilterPro jest na tyle intuicyjnym programem ze nawet malo doswiadczony elektronik sobie z nim poradzi. Zrobienie PROSTEGO, podkreslam prostego, filtru aktywnego z tym programem jest bardzo latwe. Mozna tez sie pobawic z roznymi typami aproksymacji ch-ki i przekonac sie na wlasne uszy jak one wplywaja na brzmienie (rozmieszczenie elementow dla roznych aproksymacji jest identyczne, roznica tylko w wartosciach wiec nie ma duzo roboty z przerabianiem).
            To ze filtry wplywaja negatywnie na jakosc dzwieku jest niepodwazalne. Warto jednak sie o tym przekonac na wlasne uszy, porownac dzialanie glosnikow na aktywnej zwrotnicy i na pasywnej, przy roznych nachyleniach zbocza i roznych aproksymacjach ch-ki. Ten projekt do doskonala okazja ku temu:) Doswiadczenia zdobytego samodzielnie nic nie zastapi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              Ale widze ze za duzo pytasz o podstawy wiec raczej nic z tego nie bedzie.
              Nie byłbym tego taki pewien :lol: A tak ogólnie, to gdzie jest tak wiele pytań o podstawy :?:

Niebawem coś się zrodzi. Nie mam zbytnio czasu na zabawe w elektornike i kombinowanie z różnymi modułami, podmiana elementów, sprawdzanie na ucho, czy tak może być, dlatego pytam o gotowe sprawdzone układy/moduły. Całość chcę wykonać na 1 płytce i w pełni dopracowane. Jestem pedantem i nawet fakt, że jakiś element będzie dolutowany, nie mając swojego miejsca na płytce poprostu "nie da mi zasnąć" Chcę zrobić ładny, porządny panel w pełni funkcjonalny, bo profesjonalnych aktywnych monitorów studyjnych, a nie do sprzętu PC :) Przecież o to wszystko chodzi w DIY, że lepszy jakościowo jest własny wyrób niż kupno chińskiego badziewia, a niestety nawet fabryczne, profesjonalne studyjne subwoofery za 1500zł sa produkowane w chinach i jakoś nie przekonują mnie do kupna. Pozatym długi czas mnie tutaj nie było - jakos przestało mnie diy pociągac - teraz powrócil mi apetyt a przez ten czas mnóstwo rzeczy sie zmieniło - wiele konsturkcji super dopracowanych i profesjonalnie wykonanych/wykońcoznych. Za "moich" czasów królowała TESLA i alphard nawet czasem sie pojawiał w konstrukcjach :mrgreen:. Troszke sie zapędziłem i nie do końca na temat. Ściągne sobie programik i zaczne coś projektowac.

Skomentuj

Nie masz pojecia jak wyglada prosty filtr a chcesz zrobic profesjonalny uklad?? I to od pierwszego teoretycznego prototypu?? Wolne zarty.

Kazda zwrotnice czy to bierna czy aktywna konstruuje sie na zasadzie pomiarow zastosowanych glosnikow a potem odsluchuje kilka akceptowalnych wariantow technicznych i wybiera najlepszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  Nie masz pojecia jak wyglada prosty filtr a chcesz zrobic profesjonalny uklad??
                  Dobrze to ująłes - chcę zrobić profesjonalny układ, dlatego napisałem na forum. Gdybym chciał zrobić prosty układ, nie zakładałbym tego wątku, bo w internecie jest masa schematów i wystarczy zmienić wartości rezystorów i kondensatorów, albo kupic gotowy moduł z altronu, ale widac to forum przestało być dla "ludzi" nie można już o nic zapytac, bo gdy człowiek prosi o pomoc, to słyszy ze nie da sobie z tym rady. Może to jest celowe, gdyż na tym forum siedza profesjonalni elektronicy, którzy też musza z czegoś żyć :mrgreen:

P.S. Akceptowalne warianty zostały przetestowane dzięki profesjonalnej karcie dźwiękowej i jej funkcjom :wink:

Skomentuj

Jest dokladnie tak jak piszesz. A dziwisz sie ze zaden profesjonalista nie poswieci wielu godzin czy dni na zrobienie za ciebie projektu?

Projekt ukladu jest najtrudniejsza rzecza i najbardziej pracochlonna a ma sens tylko wtedy gdy potem jest szansa na produkcje i jakis zarobek na tyle duzy zeby koszt projektu sie wchlonal.

W dodatku jak sam piszesz nie bardzo Ci sie chce na eksperymenty wiec z takim podejsciem to juz zapomnij o pomocy.

Najpierw to sie kupuje dowolne uklady z podobnymi filtrami przerabia je na wlasny uzytek dodaje potrzebne uklady dodatkowe, mierzy i odsluchuje calosc, wprowadza poprawki a na koniec zrysowuje schemat i robi docelowa plytke.

A Tobie sie wydaje ze majac tylko ambitny cel dojdziesz do niego po prostej drodze bez zadnego wysilku z Twojej strony. No to zycze powodzenia.

Jest wielu co pyta o filtry ale oni przynajmniej cos robia pokazuja narysowane schematy i na bierzaco ludzie z forum je koryguja, na koncu powstaje uklad nadajacy sie na pierwszy prototyp. Za pierwszym razem nigdy nie ma pewnosci ze bedzie wszystko ok.

Trudno Ci to zrozumiec bo nie masz pojecia o konstruowaniu, wydaje Ci sie ze chinska produkcja jest kiepska za to sam Twoj pomysl jest od niej lepszy.

Wiec czego oczekujesz od forum?? Moze gotowego haj-endowego schematu od razu z zaprojektowana i moze wykonana plytka? Bo tak to wyglada. Narysuj wstepny schemat albo chciaz bloki funkcyjne na razie nie okresliles jeszcze stromosci filtrow, wzmocnienia i jego regulacji i czy ma byc odwracanie fazy??

Skomentuj

irek, nie tak nerwowo :) Temat dopiero sie rozwija a mi się nie pali. Żle się wyraziłem pisząc:
                      Zamieszczone przez Rosina
                      Nie mam zbytnio czasu na zabawe w elektornike i kombinowanie z różnymi modułami, podmiana elementów, sprawdzanie na ucho, czy tak może być, dlatego pytam o gotowe sprawdzone układy/moduły.
                      Oczywiście, że najpierw wykonam to w modułach i bedą testy, bo przecież nie chodzi o to, by zrobic ładnie, teoretycznie działający panel, zmontować wszystko i żeby okazało sie, że jest to kompletną kichą. Nie miałem na myśli pomocy w sposób taki iż ktoś za mnie odbębni, ale Twoja pierwsza odpowiedź od razu dała mi do zrozumienie, że nie masz zamiaru pomóc w żadne sposób:
                      Zamieszczone przez irek
                      Sciagnij sobie Solid Edge to zaprojektuejsz w nim F16 Powodzenia
                      Poprostu temat napisałem gdy jeszcze nie przejrzałem sam żadnych schematów i czekałem na jakies propozycje. Zapoznałem się troszke z różnymi konstrukcjami i uznałem iż wykorzystam Twój panel do suba na TDA7294 (chyba wystarczy do STX GDN 17-200-8), usuwając z niego wejście wysokopoziomowe oraz dodając wspomniany już crossover. Twój układ jest już sprawdzony, także pozostaną mi tylko testy z crossoverem.
                      Za jakiś czas pokazę jak postępują pracę i oczywiście będe prosił (także Ciebie IRKU) o porady i wskazówki.

P.S. Mniej nerwów bardzo proszę :wink:

[ Dodano: 2010-08-19, 16:29 ]
                      Korzystając z karty dźwiekowej i jej opcji na moje ucho wygląda, że cięcie przy 100hz i 2 rząd będzie dobrze. Załączam 2 symulacje. Proszę o jakieś wskazówki.

[ Dodano: 2010-08-20, 10:01 ]
                      dzięki pomocy m@rka udało mi się wczoraj zbudowac i uruchomic prototyp mojego crossovera. Teraz kwestia dopracowania, ale zrobie jeszcze drugi prototyp z mozliwoscia prostej wymiany elementów.
                      (foto jeszcze bez highpass)

I mój mały warsztacik :mrgreen:

[ Dodano: 2010-08-20, 15:38 ]
                      i tak wygląda gotowy prototyp mojego crossovera. Aproksymacja Butterworth'a, topologia Sallen-Key cięcie 100hz 24db/Oct. Trwają testy i przymiarki do modyfikacji :razz:

[ Dodano: 2010-08-20, 15:38 ]

Skomentuj

Sciagnij sobie Solid Edge to zaprojektuejsz w nim F16 Powodzenia

To bylo apropo tego ze ktos napisal zebys sobir sciagnal symualtor. To ja napisalem ze trzeba jeszcze umiec go obslugiwac i jak widze po twoich symulacjach to nie umiesz go obslugiwac!!

Nie masz pojecia o dzialaniu wzmacniacza operacyjnego, filtry na wzmacniaczu operacyjnym nie beda dzialac na tak niskich rezystancjach jak w symulatorze!!

Rece mi opadaja jak coraz czesciej widze jak ktos chce zrobci cos hajendowego a nie ma pojecia o najprostrzych rzeczach. W porownaniu z Twoimi meczarniami to te chinskie badzeiwie ze sklepu to jest hajend!

Ale proboj dalej.

Ja od kilku miesiecy projektuje aktywny monitor bliskiego odsluchu, zobaczymy ile tobie zajmie to lat :)

Skomentuj

Rosina popraw schematy z Fpro, bo zamiesciles te stare ze zlymi wartosciami elementow. Prototypy masz przeciez oparte o inne, "normalne" wartosci. Druga sprawa, filtr ma nachylenie 12db/okt nie 24.

Irek Czemu tak uszczypliwie? Nikt nie rodzi sie odrazu medrcem. Sam tez kiedys uczyles sie elektroniki i popelniales bledy. Fakt, Rosina wzial sie za ambitny projekt, ale chlopak sie uczy! Pyta o porady i stara sie stosowac do nich. Sciagnal program, zasymulowal uklad, robi prototypy ktore dzialaja. Popelnia bledy, ale na bledach, zwlaszcza wlasnych sie czlowiek uczy najlepiej. To przeciez nie jest profesjonalny uklad, ktory ma byc produkowany na skale masowa, tylko wlasnoreczne DIY. Od tego jest forum, zeby pomagac a nie demotywowac i wysmiewac.

Skomentuj

fakt nawet nie zwróciłem uwagi - dałem fotki nie odzwierciedlajace to co wykonałem :) Wartości są inne, bo R! Seed dałem 10k a nie tak jak na fotce 100 Ohm. Mam prośbę do Ciebie irek, Omijaj mój temat szerokim łukiem :) I tak nic nie pomagasz, więc bez sensu, żeby temat ciągle schodził na poboczne dyskusje :wink:

m@rek, ma racje i jestem mu wdzięczny z pomoc. Uczę się dopiero, staram się robić postepy, prototypy działają i robię postepy :) Nie miałem wczesniej doczynienia z filtrami aktywnymi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosina
                              fakt nawet nie zwróciłem uwagi - dałem fotki nie odzwierciedlajace to co wykonałem :)
                              No wlasnie wiec przy takich bledach jak chcesz zeby Ci pomoc. Umow sie z markiem i jak ma czas to sobie gadajcie.

Zamieszczone przez m@rek
                              To przeciez nie jest profesjonalny uklad,
                              Z tego co pisal to ma byc jak najbardziej profesjonalny.

Sam filtr to dopiero poczatek najwazniejsze jest dobranie rozsuniecia czestotliwosci granicznych, dobroci filtra oraz poziomow tak aby akustycznie charakterystyki zlozyly sie idealnie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X