Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kabel hdmi - jaki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miałem podobny dylemat jakiś czas temu - potrzebowałem kabel 15metrowy. W przypadku kabli do powiedzmy 3metrów byle jaki styka, myślę że potem lepiej dołożyć trochę i kupić coś porządniejszego. Ja kupiłem Prolinka i jestem zadowolony:

http://allegro.pl/prolink-exclusive-...391145777.html

Cena może nie najniższa ale z pewnością kabel bardzo solidny i na lata. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Nie zgodzę się. Tanie kable potrafią najzwyczajniej nie działać. W HDMI wszystko lata już na konkretnej częstotliwości i nie raz moi znajomi kupowali najtańsze kable i np full hd już im nie działało. Nie zachęcam do kupowania czegoś drogiego i wsłuchiwania się w to jak kabel gra bo przy cyfrówce to jest paranoja. Ale niech to będzie jakiś ciut lepszy kabelek - niech kosztuje 20zł za 2m a nie 8zł. Unikniemy kłopotów i ponownych wydatków. W tym przypadku idealnie sprawdza się powiedzenie - chytry dwa razy traci.
      Jak kabel jest przerwany czy po prostu tak lipny, że nawet impulsy nie przechodzą to praw fizyki się nie ominie niestety - w moim poście oczywiście chodziło o coś innego i chyba wszyscy wiemy o co :)

Kabel HDMI mógł też nie przesyłać takiego sygnału bo po prostu nie wykorzystywał wszystkich linii danych - to tak samo jak z DVI, jest double i single link gdzie double używa ponad dwa razy więcej linii danych.
      Last edited by .3lite; 13.07.2013, 13:45.

Skomentuj

Dzięki Panowie. Zanim wpuszczę go w ściane sprawdzę czy działa :) , a poważnie spróbuje znaleźć różnice mięczy tym co mam. Najbardziej obawwiam się długości bo to ona może mieć wpływ na obraz. W sumie policzyłem że potrzebuję 7 metrów więc krótszy 7,5m wystarczy. Poza tym Zawsze pozostaje mi komponent z którego już teraz jestem zadowolony.

Skomentuj

Wazny jest standard i w tej chwili zdaje sie jest to 1.4 ale juz chyba cos wyzszego jest. Wiec lepiej kupowac taki co ma napisane 1.4 wtedy na pewno bedzie dzialal do okreslonej wymogiem dlugosci. Nie pamietam dokladnie ale max to 10-15m i tu haj-endowe kable chwala sie dluzszymi mozliwosciami wiec nie jest to takie bez sensu. Zreszta sama skretka komputerowa gigabitowa nie jest juz to sama skretka co stumegabitowa.

Ostatnio kolega kupil nieco drozszy kabel HDMI, duze zlocone wtyczki, oplot z plecionego plastiku. Tylko ze niestety kabel nie dziala :) To chyba raczej pech :) Wiec 8zeta i kupowac zwykle czarne i po sprawie :)

Skomentuj

Kupiłem takiego Lindiego, już siedzi w ścianie zobaczymy co w tego będzie :-) uznałem że zanim 1.4 będzie w 100% wykorzystywany to będzie kolejny remont więc luz. Poza tym chwilę potrwa zanim wymienię projektor na full HD.

http://www.avstore.pl/kabel-przewod-...165-7-5-m.html

Skomentuj

Czy ktoś ma doświadczenia z rozdzielaczem HDMI z jednego na dwa wyjścia. Ewentualnie jaki czy ma wpływ na jakość obrazu?

Skomentuj

Czaruję...
              X