Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zespół prostownikowy bezpieczny E-06074

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zespół prostownikowy bezpieczny E-06074

Nie wiem jak długo mam ładować aku w moim bombolu diy, jest w nim aku 12V 7Ah i TDA 1516 a ładuje prostownikiem od samochodu tylko wiem ile czasu i co oznacza wzkaźnik na prostowniku, jest tam A w skali od 0 - 7 , no i jak sie ładuje to po pewnym czasie rośnie ale co on oznacza?
    Zdjęcie

Powinien opadać a nie rosnąć , jak na akumulatorze uzyskasz 14V to zakończ ładowanie, dalsze ładowanie niszczy akumulator.

Skomentuj

dlaczego powinien opadać "A" wskazywało by że to prąd, ale czy to prąd ładowania, czy może np. prąd jaki aku jest w stanie podać, nie mam pojęcia, ale to ten wskaźnik napewno ma znaczenie przy obserwacji poziomu naładowania. No chyba że uszkodzony jest

Skomentuj

Napięcie akumulatora rośnie i zmniejsza sie różnica między napięciem akumulatora a ładowarki co przy stosunkowo stałą rezystancja wewnętrzną akumulatora wymusza spadek prądu.

Jednak przeładowanie akumulatora kwasowego PB powoduje ponowny częściowy spadek napięcia , szczególnie jest on silny w akumulatorach zamkniętych VRLA gdzie silny przyrost ciśnienia powoduje zatrzymanie procesów ładowania a nawet niestety utratę zgromadzonego ładunku.

Oznaki przeładowania słychać jak przyłożymy ucho do akumulatora - szum ulatniajacego się wodoru i tlenu(rozkład wody), skrajne przeładowanie podnosi temperaturę obudowy do temperatury ciała ludzkiego a nawet bardziej(zalezne jest to od pradu ładowania w stosunku do powierzchni cel)

Skomentuj

to jest żelowy aku.
          i faktycznie sie nagrzewa przy ładowaniu
          ja już nie wiem ;/ chyba jedynie miernik i mierzyć napięcie co chwile

Skomentuj

Tak, żelowy to też przeważnie VRLA, tylko elektrolit jest uwięziony w żelu a nie w włóknie szklanym. Ciepły akumulator oznacza jego zabijanie, to w normalnej eksploatacji jest niedopuszczalne.
            Najlepiej gdybyś ładował go ładowarką stałonapiciową z ograniczeniem prądu, max napięcie to około 14,5 v ale zalecane 13,4-13,8v , max prad to 2,1A dla tej pojemności.

Skomentuj

łoo to grubo, bo cała obudowa była aż ciepła ;/

Skomentuj

Czaruję...
              X