Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Montaż bezpiecznika do wzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Montaż bezpiecznika do wzmacniacza.

Witam. mam do was pytanie ( bardzoo głupie ale tak mnie jakoś dręczy więc się zapytam). czy jest różnica na którym kablu wychodzącym z gniazda dam bezpiecznik a na którym wyłącznik bo mam zamiar zrobić ten wzmak?? i czy wogóle ten włącznik jest potrzebny?? przecież wzmak ma właśny włącznik. z gory dzięki za pomoc.

Ten wyłącznik jest po to, aby transformator nie pobierał prądu jałowego I0. Opłacalna jest taka konstrukcja ze względu na pobór z sieci w stanie spoczynku. Bezpiecznik zawsze warto dać jakby coś się stało z transformatorem.

Skomentuj

ok dzięki. mam jeszcze takie pytanie. do czego służy przełącznik fazy? i jeszcze jedno. z kabla wychodzą 2 przewody- do którego podłączyć bezpiecznik??
      PS. czy można jako włącznik dać taki włącznik 3 pinowy i jak te 3 piny później zmontowac?? gdzie??

Skomentuj

Do którego to wszystko jedno, co do wyłącznika tu musi być na 250V i załóżmy z 6A. Bardziej profesjonalnie będzie jak przełącznik będzie załącz/wyłącz. Jeśli chodzi o przełącznik fazy to zapewne chodzi o wysterowanie układu.

Skomentuj

1) a czy bezpiecznik i wylacznik moze być tak jakby szeregowo czyli na jednym kablu??
          2)skąd wiedzieć że wyłącznik musi mieć akurat 250V i 6A?
          3) jak zamontowac taki przełącznik/włącznik taki on ma 3 piny, jak je podlaczyc?

Skomentuj

Co do włącznika to tak strzeliłem, ale on będzie podłączony pod napięcie sieciowe więc musi mieć odpowiednie parametry. Jeśli chodzi o przełącznik to do środka dajesz od gniazdka, a którykolwiek bok do trafo. Bezpiecznik daj na oddzielnym przewodzie jak przełącznik.

Skomentuj

""" Jeśli chodzi o przełącznik to do środka dajesz od gniazdka, a którykolwiek bok do trafo"""
              tzn. że 3-ci pin pozostaje wolny??
              ten włąćznik to ok. 250 V to rozumiem bo to jest tak jakby zabezpieczenie ale nie wiem jak dobrac te 6A- czy nie może być np. 3A albo 10A??

[ Dodano: 2010-08-20, 19:43 ]
              i jeszcze kwestia zamontowania bezpiecznika, znalazłem fajny obrazek przedstawiający właśnie bezpiecznik "w akcji" ( tutaj. bezpiecznik, o ile sie nie myle jest podlaczony do tego czerwonego kabla. czy on ma jakies zamocowanie i czy kabel sie do niego jakos wpina czy co??

Skomentuj

Jeden pin pozostaje wolny. Co do przełącznika to żeby miał minimalnie 1A dla trafo o mocy 100-200W. Co do bezpiecznika jak najbardziej możesz zrobić jak to jest na obrazku. Bezpiecznik jest na czerwonym przewodzie. Poasowało by dać bezpiecznik również za transformatorem na uzwojeniu wtórnym transformatora. Bezpiecznik do sieci daj 1A.

Skomentuj

zły dział!

nie ma znaczenia na którym przewodzie uzwojenia pierwotnego transformatora znajduje się włącznik czy bezpiecznik!

Nie dawaj większego, lepiej żeby się bezpiecznik za 30gr spalił niż by miało to pożar wywołać.

Na obrazku wszystko jest.
                  250V 1A zwłoczny, żebyś szybkiego nie kupił bo tylko zobaczysz jak się zaświeci (a może i nie)

na twoim miejscu bym się doszkolił zanim się weźmiesz za budowę

przełącznik fazy jest po to żeby odwrócić fazę by subwoofer z kolumnami się zgrywał (musi się zgadzać faza akustyczna), no i do regulacji dodatkowo jest potencjometr

Skomentuj

ok wielkie dzieki panowie. A jeszcze żeby nie było to odpowiem dla scythe1123. miałem już wcześniej kontakt z płytkami PCB itp. z tym że pracowałem głownie z mikrokontrolerami a tam takie rzeczy jak bezpieczniki itp. nie były potrzebne i po prostu wolę sie spytać. a ponadto mikrokontrolery to jest zabawa na 5V :grin: . ogólnie ze zrobieniem wzmaka to nie będzie problemu ( łączenie, itp.) gorzej będzie później to razem podłączyć ( bezpieczniki, trafo itp. bo z tym nie miałem nigdy styczności).

Skomentuj

o.o no ale to wynika z logiki, podstaw elektroniki i zasady działania transformatora, bezpiecznik jak sama nazwa mówi, zabezpiecza przed przepłynięciem zbyt dużego prądu, w sieci jest prąd przemienny czyli nie ma ustalonego kierunku przepływu prądu

tak dla czystej informacji: prąd płynie z minusa do plusa a nie odwrotnie :)

Skomentuj

xD to to chyba wiem :grin: a że bezpiecznik zabezpiecza to wiem tylko nie wiem jak dobrac np. napiecie natezenie bezpiecznika do danego ukladu.

Skomentuj

Obliczasz maksymalny pobor pradu danego ukladu i dajesz bezpiecznik 1,5 do 2razy wiekszy.

Skomentuj

o i o taką odpowiedź mi chodziło dzięki Panie Irku. :grin:

Skomentuj

Na niektórych transformatorach producent podaje, jaki należy zastosować bezpiecznik -- to tak na marginesie.

Skomentuj

To ja jeszcze takiego trafa nie widzialem.

Skomentuj

Proszę, akurat mam takie w swoich zbiorach:

Skomentuj

Mozna bylo sie domyslic. Polski producent mial dosyc pytan laikow wiec napisal na trafie ze musi byc bezpiecznik. Ale ten wyjatek tylko potwierdza regule ze na trafach nikt nie pisze jaki zastosowac bezpiecznik bo to kazdy kto kupuje trafo powinien wiedziec. Trafa sa podzespolami elektronicznymi dla elektronikow a nie dla zwyklych uzytkownikow.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      Trafa sa podzespolami elektronicznymi dla elektronikow a nie dla zwyklych uzytkownikow.
                                      A co z elektrykami? :wink:

UWAGI MODERATORA
                                      Może po elektrykach spytasz się o energetyków, energoelektroników, instalatorów?
                                      Takie posty nie wnoszą nic do dyskusji, więc nie spamuj

Skomentuj

Osobiście dałbym wyłącznik dwupolowy aby odłączać jednocześnie faze i przewód neutralny. W przypadku posiadania wyłącznika 1 polowego przez przypadek podłaczonego na neutralnym i grzebania na "wyłączonym" tym wyłącznikiem układzie możesz przez przypadek zostać porażony prądem bo będziesz miał fazę na transformatorze.
                                        Bezpiecznik też bezpieczniej jest dac na fazie, chociaż to nie ma wpływu na działanie układu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X