Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bufor lampowy czy prosty przedwzmacniacz lampowy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bufor lampowy czy prosty przedwzmacniacz lampowy ?

Co lepiej zrobić ? Bufor lampowy (AVT2690) czy prosty przedwzmacniacz lampowy (AVT2886) ? Czy do buforu lub przedwzmacniacza potrzebna jest dodatkowa płytka zasilacza czy wystarczy:
    Gniazdo IEC - > Toroid 12V 10VA - > PCB BUFOR LAMPOWY

Dlaczego jest taka duża rozbieżność jeżeli chodzi o wartości elementów ? Będzie to pierwsza "konstrukcja" oczywiście uruchamiana w obecności odpowiedniej osoby, ale moim zadaniem jest zakupić elementy i polutować.

Mam lampę ECC88 Tesla, i transformator toroidalny 12V 10VA.

Zamieszczone przez Nieumarły
    Co lepiej zrobić ? Bufor lampowy (AVT2690) czy prosty przedwzmacniacz lampowy (AVT2886) ?
    raczej jedno i to samo...
    Czy do buforu lub przedwzmacniacza potrzebna jest dodatkowa płytka zasilacza czy wystarczy: Gniazdo IEC - > Toroid 12V 10VA - > PCB BUFOR LAMPOWY
    z tego co widzę to w w/w nie potrzeba zasilacza bo jest już na płytce
    Dlaczego jest taka duża rozbieżność jeżeli chodzi o wartości elementów ?
    tzn? Pytanie nie jest precyzyjne...

Co do w/w konstrukcji to wybierz tą która bardziej Tobie pasuje bo różnicy w dzwięku raczej nie zauważysz a całe przedsięwziecie potraktować trzeba jako zabawę - nowe doświadaczenia itd...

Jako kolejną lampową konstrukcję polecał bym pre nr 3 z audiotonu, ta jest już trochę bardziej rozbudowana i więcej się przy niej nauczysz a i do dzwięku też coś potrafi wnieść...

No i witamy na forum nowego użytkownika :wink:

Skomentuj

To i tak nie doda lampowego brzmienia, bez transformatora i obciążenia głośnikiem o zmiennej impedancji jaką ma głośnik nie będzie "lampowych czarów".

Skomentuj

od czegoś trzeba zacząć przygodę z lampami, po pierwsze by zdobyć doświadczenie a po drugie wzmacniacz lampowy to większy koszt niż sam bufor wiec w razie czego mniej zmarnowanej kasy. Sam teraz robię pre nr 3 jako pierwsza konstrukcje lampową i wykorzystuje głównie to co już mam w domu a to co dokupiłem to płytki za 30 zł z wysyłką od których zabawa się zaczęła

czemu twierdzicie że pre lampowe nic nie wniesie ?? to po co coś takiego ludzie robią ??

Skomentuj

Wniesie ale dosłownie niuanse które mogą być dla niektórych nie widoczne (jakiś czas temu porównywałem syma z pre 3 i bez)

Skomentuj

jak dla mnie już lepiej pre nr3 niż bufor, u mnie w symie troszke się zmieniło, nawet osoby które nie wiedziały że mam pre na pampach dorzucony pytały się czy coś grzebałem w końcówce albo w kolumnach bo jakoś tak łagodniej / cieplej gra :)

Skomentuj

Jak nie boisz się wysokich napięć to lepiej od razu zrób pre nr. 3 :)
              AVT2886 wygląda bardziej sensownie.

Skomentuj

ja bym nie mówił jak nie boisz się... tylko jak masz obycie z elektroniką... a jak nie to powiem ci tak jak mi kiedyś powiedziano na tym forum : pracuj w gumowych rękawiczkach

Skomentuj

I zakładaj (na stałe) rezystory rozładowujące kondensatory wysokonapięciowe na ich nóżkach.

Skomentuj

Nie na temat...
                    ... i z jedną ręką w kieszeni

Skomentuj

chciałem to dodać ale to podstawowa zasada w sumie... i taka prawda... tutaj występują ogromne napięcia które po prostu mogą zabić.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                        chciałem to dodać ale to podstawowa zasada w sumie... i taka prawda... tutaj występują ogromne napięcia które po prostu mogą zabić.
                        W tym buforze nie ma wysokich napięć, nie wiem jak w przedwzmacniaczu.
                        Nieumarły napisał/a
                        Dlaczego jest taka duża rozbieżność jeżeli chodzi o wartości elementów ?
                        tzn? Pytanie nie jest precyzyjne...
                        Wartości rezystorów np. R3 i R3A (avt2886) 100Ω-1kΩ. Czemu taki rozstrzelony przedział ?

Chcę wykonać coś prostego na początek. Może to nawet nie zmienić dźwięku, ale po pierwsze nauczę się czegoś, a po drugie od razu będzie banan na twarzy jak będzie się świeciła lampka na wzmaku :)

Skomentuj

W tym buforze nie ma wysokich napięć, nie wiem jak w przedwzmacniaczu.
                          są ponieważ jest zasilacz z powielaczem i napięcia w tym buforze też dochodzą do ok 100v
                          Wartości rezystorów np. R3 i R3A (avt2886) 100Ω-1kΩ. Czemu taki rozstrzelony przedział ?
                          bo zapewne trzeba je dobrać tak aby któreś z napięć bądź prądów miało wartość z pewnego zakresu(tak a nie inaczej to ujmuję bo nie znam projektu i nie przyglądałem się ale domyślam się jak może być w rzeczywistości)
                          Chcę wykonać coś prostego na początek. Może to nawet nie zmienić dźwięku, ale po pierwsze nauczę się czegoś, a po drugie od razu będzie banan na twarzy jak będzie się świeciła lampka na wzmaku :)
                          taki buforek na start jest dobry - coś podobnego też robiłem jako pierwszą konstrukcję lampową:)

Skomentuj

Odgrzebię temat i zapytam czy ma ktoś jakiś godny polecenia schemat bufora np na ECC88. Mam kompakt, przeznaczony do modyfikacji i chcialbym włożyć do niego lampkę. Nie próbujcie mi tłumaczyć, że nie ma to sensu, bo znam brzmienie lampy, zbudowałem sobie wzmacniacz na 2xPCL86, a ostatnio miałem okazji słuchać i porównywać kompakty z buforem i bez. Nawet 2 identyczne i ten z lampą grał dla mnie o wiele przyjemniej :) znalazłem np coś takiego:
                            http://www.decware.com/newsite/diy/decware/ZKIT4.html
                            Wygląda ciekawie bo jak mówią w prostocie siła, ale jeśli ma ktoś jakies inne rozwiązanie to chętnie się przyjrzę.

Co do samej koncepcji lampy w kompakcie to jest to ciekawa opcja i warto jeden odtwarzacz z takim stopniem końcowym mieć. Jeśli chodzi o brzmienie to jest ono bardziej przestrzenne .Nie wiem do końca czemu ale dodaje głębi, domniemywać tylk mogę że jest to bardziej finezyjna wersja rozwiązania typu kondensator między kanałami :) Mam wrażenie że te błądzące w próżni lampy elektrony jakoś między kanałami jednak przenikają i stąd taki fajny efekt, aczkolwiek słuchałem kompaktu, który miał stopień lampowy zbalansowany i też grało to bardzo przestrzennie, pomimo pełnej separacji kanałów. W każdym razie chciałbym się pobawić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez coval_tk Zobacz posta
                              identyczne i ten z lampą grał dla mnie o wiele przyjemniej znalazłem np coś takiego: http://www.decware.com/newsite/diy/decware/ZKIT4.html
                              Ten układ jest trochę bez sensu:
                              1) duże niepotrzebne wzmocnienie i co z nim zrobisz potem ?
                              2) impedancja wyjściowa jest duża i wynosi w przybliżeniu 47kom.. Żadnej sensownej końcówki do tego nie podłączysz i utnie Ci pasmo o góry.
                              3) Te 100k co są to i tak za duże obciążenie dla tej konfiguracji.

Poszukaj lepiej wtórnika.

Skomentuj

Czaruję...
                              X