Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moda na DAC-a w PC Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985
    Tu się Irku mylisz. Jest to podstawowa wada tego układu. Podłączając źródło sygnału to tak jak byś uziemił we.
    Faktycznie, przyjzalem sie temu dokladnie i jest nawet odwrotne ze impedancja od wejscia odwracajacego jest nawet mniejsza niz rezystor wejsciowy podlaczony do tego wejscia. W przypadku uziemienia wejscia nieodwracajacego impedancja wejsciowa jest rowna rezystorowi na wejsciu odwracajacym. Zeby je wyrownac stosuje sie ''wzmacniacz instrumentalny''.

Zwykłe na pewno nie poradzą sobie ze słuchawkami niskoomowymi bez dopalacza. Jak opamp jest wstanie sterować obciążenie 600om to już jest dobrze (trzymając specyfikacje THD ).
    No tak ale mowisz o opampach przystosowanych do obciazenia 600om i wygenerowania na nim pelnej amplitudy. W przypadku wyjscia CD mamy tylko +-3V pik-pik. Wazny jest maksylany prad opampa i to czy bedzie on wystarczajacy do osiagniecia wystarczajacej glosnosci w sluchawkach. Impedancja wyjsciowa typowego opampa to tylko ok 1 om.

Zamieszczone przez Profesjonalista
    Kiedyś podłączyłem pod standardowego opampa słuchawki od walkman'a 32ohm, niestety było źle, to znaczy napięcie wyjściowe bardzo spadło.
    Jesli spadlo to znaczy ze na wyjsciu byl duzy rezystor a jesli pojawily sie znieksztalcenia to bylo to ograniczenie pradu opampa. W zakresie ponizej ograniczenia pradu napiecie nie spadnie bo opamp ma bardzo mala impedancje wyjsciowa. A i tak daje sie na wyjsciu rezystory.

Zazwyczaj opampy pracujace jako wyjscie sluchawkowe to te ''mocniejsze'' czyli np NE553x i to w zupelnosci wystarczy.

Skomentuj

Naprawdę 1 ohm ? , u mnie nie było rezystora , układ to JRC4558D , napięcie siadło ponad 10 razy, a może to wyjątkowy układ ?.

Skomentuj

To sie nazywa dobrodziejstwo sprzezenia zwrotnego to wlasnie ono powoduje ze impedancja wyjsciowa zwyklego opampa jest tak mala. Ale do pewnego zakresu pradow bo po przekroczeniu wszystko siada.

opamp4558 tak jak i popularne TL0xx maja na wyjsciu wewnetrzny rezystor uniemozliwiajacy prace na duzych pradach czy malych wartosciach rezystancji obciazenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
          Zazwyczaj opampy pracujace jako wyjscie sluchawkowe to te ''mocniejsze'' czyli np NE553x i to w zupelnosci wystarczy.
          Na wyjściach słuchawkowych w popularnym sprzęcie siedzi 4556 który ma prąd 70mA.
          http://pdfdata.datasheetsite.com/pdf1/NJR/NJM4556A.pdf

Schemat dac-a jest prawie skończony (trochę w weekend poimprezowałem i nie miałem czasu skończyć :) )
          DAC będzie w dwóch podstawowych wariantach wybieranych kilkoma rezystorami 0om.
          Dostępny będzie zarówno tryb soft (z uC) jak i bez w trybie soft dodatkowo dostępne będzie:
          - regulacja głośności (cyfrowa ale za pomocą zwykłego potka wymagana aby możliwe było podłączenie słuchawek :) )
          - wybór charakterystyki filtru cyfrowego
          - możliwość podłączenia dodatkowego odbiornika z magistralą I2S np. TENORA .

wejścia SPDIF są 2 + TOSLINK przełączane dwustopniowo za pomącą przełączników dźwigniowych (przełączanie SPDIF/TOSLIN i osobno SPDIF 1 SPDIF 2) . Możliwe jest zarówno wlutowanie dwóch zwykłych gniazd RCA jak RCA i coax do wyboru.

Skomentuj

Na wyjściach słuchawkowych w popularnym sprzęcie siedzi 4556 który ma prąd 70mA.
            70mA to juz powazny prad i jak widac jest to ten sam opamp co 4558 tylko nei ma rezystora wyjsciowego a ma mocniejsze trany na wyjsciu plus dodatkowe zabezpieczenie pradowe. Wiec niby to samo a do sluchawek tylko 4556 sie nada.

wejścia SPDIF są 2 + TOSLINK przełączane dwustopniowo za pomącą przełączników dźwigniowych (przełączanie SPDIF/TOSLIN i osobno SPDIF 1 SPDIF 2) .
            Przydaloby sie sterowanie wejsc z procesora. Jak on juz bedzie do regulacji volume z klawiatury lokalnej to i latwo dodac pilota i wybor wejsc co by czynilo uklad pelnym preampem cyfrowym. Ew zrobic jedno wejscie spdif i przewidziec dolaczane sterowane selektory. Czasami przydaje sie separacja trafkiem sygnalu coaxial. Warto umiescic je na plytce, mozna zawsze wstawic zwory.

Skomentuj

wybór charakterystyki filtru cyfrowego?
              o co z tym chodzi?

Skomentuj

Chodzi o charakterystyke transmitancji zapewne. Oczywiscie realizowana w domenie cyfrowej, czyli na płaszczyznie zespolonej z.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  Przydaloby sie sterowanie wejsc z procesora. Jak on juz bedzie do regulacji volume z klawiatury lokalnej to i latwo dodac pilota i wybor wejsc co by czynilo uklad pelnym preampem cyfrowym. Ew zrobic jedno wejscie spdif i przewidziec dolaczane sterowane selektory. Czasami przydaje sie separacja trafkiem sygnalu coaxial. Warto umiescic je na plytce, mozna zawsze wstawic zwory.
                  Myślałem nad tym ale to skomplikuje sprawę a DAC ma być typowo do kompa przełączniki wystarczą. Proc to ATtiny 24 (14 nóżek :) ) Miejsce na trafko jest.
                  Zamieszczone przez scythe1123
                  wybór charakterystyki filtru cyfrowego?
                  o co z tym chodzi?
                  ten dac ma możliwość wyboru między dwoma charakterystykami filtru cyfrowego. O ostrym spadku charakterystyki i łagodnym co wpływa nieco na brzmienie.

Wieczorem postaram się wrzucić schemat i wycenę.

[ Dodano: 2010-09-16, 23:22 ]
                  Koszt wersji bez proca, wejścia I2S, trafka spdif, najtańszych opkach NE5534 to ok.:
                  90PLN za same scalaki do tego około 30PLN drobnica (rezy, kondensatory, gniazda przełączniki itp.) + koszty płytki i trafa do zasilania.
                  Proc to dycha kolejna dycha to I2S AUX i kolejna trafko spdif i jeszcze jedna za TOSLINK.
                  Lepsze opki LME49710 to 13.5PLN za sztukę na allegro.
                  Ceny brałem głównie z TME.

Wstępny schemat: (Jak jet jakiś błąd głośno krzyczeć :) )
                  Załączone pliki

Skomentuj

puki co dopatrzyłem się nie tyle błędu co złego opisu elementów dla szyny -12V zamiast lm337 dałeś 323

Skomentuj

procek jest do sterowania głośnością rozumiem
                      toslink na pewno będę potrzebował
                      trafo spdif konieczne jest? rozumiem, że lepiej dać

nie wiem czy się bawić z tym wejściem I2S, wtedy tego tenora trzeba by było zaaplikować a to kolejne koszta, no ale fajnie by było mieć wejście USB

i chyba warto w te opampy zainwestować, wtedy by wyszło jakieś +25zł za opampy?

raven1985, a jak ty stoisz z tym tenorem? w ogóle go trzeba programować, ja sam tego nie zrobię ale by się przydało już mieć jakieś konkretne plany na wykorzystanie tego układu w tym DACu

a może by tego tenora przez SPDIF podłączyć...

[ Dodano: 2010-09-17, 17:06 ]
                      jaka jest orientacyjna cena tafa zasilającego?

Skomentuj

trafo spdif konieczne jest? rozumiem, że lepiej dać
                        Nie jest konieczne, na plytce warto zrobic miejsce a mozna wsatwic zwory a jak komus bedzie konieczne to je wstawi.

nie wiem czy się bawić z tym wejściem I2S, wtedy tego tenora trzeba by było zaaplikować a to kolejne koszta, no ale fajnie by było mieć wejście USB
                        Wejscie I2S nie ma nic wspolnego z tenorem. Kazdy przetwornik ma wejscie sygnalu audio w standardzie I2S. A zeby uzyskac taki sygnal to stosuje sie odbiornik SPDIF ktory ma wyjscie I2S albo jakis odbiornik USB np tenor ale tez sa inne.

a może by tego tenora przez SPDIF podłączyć...
                        Teoretycznie bez znaczenia czy w tenorze czy w odbiorniku spdif zostanie zdekodowany sygnal spdif. Warto miec obie mozliwosci.

Skomentuj

dowiedziałem się, w temacie na AS, że lepiej przez I2S
                          tenora chce użyć, bo posiadam jedną sztukę

jestem ciekaw co z tego wszystkiego wyjdzie, ten tenor komplikuje trochę sprawę bo on tez potrzebuje zasilania i by się przydało żeby je miał z DAC'a, no i dodatkowa płytka dochodzi

czekam na rozwój sytuacji i na płytkę ravena :)

Skomentuj

czekam na rozwój sytuacji i na płytkę ravena :)
                            Będę miał potrzebne informacje do odpalenia tego TENORA w najbliższym czasie :)
                            A płytka się projektuje powoli :)
                            Może uda mi się go wrzucić na płytkę jeszcze wtedy koszty będą mniejsze.
                            jaka jest orientacyjna cena tafa zasilającego?
                            Ja kupiłem za 4PLN 2 na allegro :)
                            Zamieszczone przez daniel69
                            dopatrzyłem się nie tyle błędu co złego opisu elementów dla szyny -12V zamiast lm337 dałeś 323
                            Ja jeszcze dwóch :)

Skomentuj

raven1985, jakby było od razu miejsce na tenora to by było super , nie trzeba było by się bawić

Skomentuj

Coś nowego pojawiło się na allegro:

http://allegro.pl/pedja-aya-dac-tda1...242308729.html

Czy ktoś spotkał się z czymś takim i może coś więcej napisać o tym DAC-u ?

Skomentuj

Ciekawie rozwiązane I/V (najprawdopodobniej najlepsze dostępne) ale nie licz że dostaniesz w sensownej cenie układy opa861 :) W Polsce nie do dostania próbowałem :)
                                  http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/opa861.pdf
                                  Ten DAC to teraz komercyjny produkt:
                                  http://www.audialonline.com/html/model-s/

Skomentuj

raven1985, zdziałałeś coś?
                                    bo temat ucichł :)

Skomentuj

Stanęły w martwym punkcie bo dopiero w tym tygodniu otrzymałem dokumentacje do tenora i właśnie grzebie się z płytką pod niego.

Powinna pójść do warsztatu w tym tygodniu.
                                      Najpierw to przetestuje żeby nie mieć potem zonaka na finalnej płytce.
                                      Wpadł mi jeszcze jeden pomysł co byś powiedział na zasilanie całego dac-a z USB przez małą przetworkę ?

Skomentuj

Moim zdaniem zewnętrzne zasilanie jest lepszym rozwiązaniem.
                                        Z USB pociągniesz 500mA na 5V a zazwyczaj przypadają 2 porty USB pod jeden kontroler.
                                        W moim przypadku odpada bo w laptopie mam 3 porty USB a i tak chcę to przez SPDIF podłączyć, a USB ma być opcją (z resztą nie wiem jak to będzie współpracowało z moją kartą dźwiękową, muszę przetestować)

Dodatkowo lepiej chyba odseparować jakoś od zasilania komputera żeby śmieci nie było słychać, bo teraz słyszę np jak dysk pracuje w postaci pykania w głośniku

nie wiem czy to rozwiązuje problem ale zasilanie zewnętrzne to moim zdaniem lepszy pomysł, trochę kosztuje ale nie warto moim zdaniem na tym oszczędzać

Skomentuj

Izolacja by była oczywiście tak samo jak zewnętrzne zasilanie. Tylko można by było podłączyć dowolny zasilacz wtyczkowy mający ok 5V.
                                          Na razie to tylko propozycja.
                                          DAC trochę się zmienił:
                                          - zniknęło wejście I2S (ciężko dostać ten multiplekser) Tenor będzie tylko przez SPDIF

Skomentuj

Czaruję...
                                          X