Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trafo-mostek-aku-wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trafo-mostek-aku-wzmacniacz

Witam.
    Mam takie pytanko chce dla sprawdzenia w domu podłączyć wzmacniacz samochodowy.
    Mam trafo ok 1200 va mocy,mostek prostowniczy i aku.Tylko tak czy kondensatory we wzmacniaczu nie podniosą mi zbytnio napięcia które mogło by uszkodzić akumulator??

Do sprawdzenia wystarczy zasialcz komputerowy a nie taki monstrum ktorego i tak nie bedziesz potrafil skonstruowac.
    PS. Kondensatory nie słuza do podnoszenia napiecia tlyko do filtracji.

Skomentuj

Jak nie bd potrafił skonstruować?
      Wczoraj na tym trafie i mostku prostowniczym odpalałem samochód i nic się nie stało akumulatorowi.
      No dobrze mówisz..ale jak mamy np 12 v dc to po kondzie mamy ok 17 v.

Skomentuj

rucin_, podłączając pod trafo mostek masz na wyjściu takie samo napięcie jak ma trafo, ale po dodaniu do tego konda który odfiltruje to napięcie masz na wyjściu ok 1,4 razy więcej niż ma trafo... Kondy nie podnoszą napięcia!
        Zamieszczone przez rucin_
        No dobrze mówisz..ale jak mamy np 12 v dc to po kondzie mamy ok 17 v.
        weź sobie gotowy zasilacz(trafo-mostek kond) np 12v dc i dodaj konda jeszcze jednego- praktycznie nic to nie zmieni

Skomentuj

A czemu nie chcesz dla samego sprawdzenia odpalić tego wzmacniacza na samym akumulatorze? Jeśli masz napięcie stałe wyprostowane 12V (czyli takie jak z akumulatora) to na kondensatorze będzie właśnie tyle, co innego jakbyś miał zmienne o wartości skutecznej 12V i podłączył poprzez mostek to wtedy napięcie na kondensatorze wynosiło by tyle ile wartość maksymalna, czyli ok. 1.4 raza więcej niż wartość skuteczna.

Skomentuj

No jak dodamy kolejne kondensatory no to się nie zmieni napięcie.
            Ale jak damy mostek to mamy ok 0,7 v mniejsze napiecie niz trafo :wink:
            Paczcie mam to trafko,mostek prostowniczy noi mam ok 12 v za mostkiem,jak podłączę do wzmacniacza to to mam ok 16-17 v nie wiem ile dokładnie bo mi się miernik rozdupcył.
            I chodzi oto że mam tu ok 16-17 v i czy jak dodam akumulator czy nie zaszkodzi to mu?

Skomentuj

to nie dawaj kondów wcale :)

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_
                I chodzi oto że mam tu ok 16-17 v i czy jak dodam akumulator czy nie zaszkodzi to mu?
                Zaszkodzi wzmacniaczowi.

Skomentuj

No ale kondy we wzmacniaczu i tak podniosą napięcie.
                  Heh zdziwisz się rx 44 dostał u mnie 19 v i nic się nie stało mu.

Skomentuj

no to albo odwijać uzwojenia albo zrobić kaskade z diod prostowniczych połączonych szeregowo żeby zbić napięcie do 13,8-14,4V - najprościej i najmniej profesjonalnie może do testów wystarczy

Skomentuj

Ah naładuje aku tym trafkiem z mostkiem i na samym aku bd jechał.
                      Hm ale do ładowania aku nie zaszkodzi takie mocne trafo?Bo mam tez takie ok 80 wat mocy może lepiej je wykorzystać.

Skomentuj

Przy aku liczy się napięcie jakie jest do niego podłączone, a prądu on sobie pociągnie ile mu trzeba. Trafo 80W też wystarczy do ładowania prądem ok. 6A. Musisz tylko pilnować, żeby nie przekroczyć napięcia 14,4 V podczas ładowania akumulatora bo powyżej elektrolit zacznie szybciej parować.

Skomentuj

No szkoda że nie miernik mi się z pieprzył :mad:
                          Ale wiem że to trafo 80 va miało 13,8 na wyjściu a za mostkiem ok 12,9 z tego co pamiętam.

Skomentuj

Czaruję...
                          X