Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

O uziemieniu słów kilka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O uziemieniu słów kilka

Witam ponownie po przerwie

Jakiś czas temu prosiłem was o pomoc w wyborze wzmacniacza i gramfonu.

sytuacja sie troche zmieniła, ponieważ znalazłem stary gramofon Unitry w domu konkretnie G 8010, był na maksa zakurzony, i igła była złamana, jakoś nigdy sie nim nie interesowałem ale postanowiłem go wyczyścić, i po 2 godzinach czyszczenia patyczkami do uszu ukazał mi sie gramofon w idealnym stanie. kupiłem nową igłe na allegro i GRA ! i to całkiem dobrze moim zdaniem gra musze dorwać niedługo jakiś aparat i sie pochwalić troszke

wzmacniacz zamiast denona 480R kupiłem Soniacza 570ES (zaoszczędziłem pare złotych na tym ze nie gramofon kosztował mnie 40 zł [koszt igły] i wycelowałem w twoche wyższej klasy wzmacniacz)

Teraz mam do was pytanie, ani wzmacniacz ani gramofon nie mają wtyczki do prądu z uziemieniem, a z gramofonu nie wychodzi kabel GND, który moge przykrecić do pokretła we wzmacniaczu, w ogole jakoś w tej konkretnej sytuacji nie pojmuje, jak mozna uziemić gramofon, podlaczająć go do obudowy nieuziemionego wzmacniacza ? Chodzi o to ze wszystko ładnie gra, ale np dotykająć ramienia gramofonu słysze w głośnikach trzask, to samo gdy dotkne talerza, dzieje sie to również, gdy gramofon jest odłączony z prądu, czy to znaczy że to wszystko idzie ze wzmacniacza ? Prosiłbym kogoś o wytłumaczenie lub podrzucenie linkiem kwesti uziemiania gramofonu/wzmacniacza/kompletu, i dlaczego wzmacniacze z reguły mają wtyczki bez uzmienia ?

Jak by mi ktoś też mógł powiedzieć jaki jest optymalny nacisk igły we wkładce MF-100 ? Ustawiłem około 1,5-1,75 grama na pokrętle

z góry dziekuje za pomoc

Robert

Gramofonu sie nie uziemia. W ogole sprzetu agd-rtv sie nie uziemia.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
      W ogole sprzetu agd-rtv sie nie uziemia.
      to po jaki grzyb masz bolec w gniazdku w starszych instalacjach przewaznie w kuchni tylko i lazience ? Nie wspomne o tym ze wanna żeliwna zawsze tez byla uziemiona

Skomentuj

Nie spotkalem jeszcze radioodbiornika, telewizora, mixera, golarki czy wiertarki z bolcem ochronnym. :mrgreen:

Skomentuj

Wzmacniacze i inne sprzęty audio zwykle wykonuje się bez uziemienia, gdyż te urządzenia posiadają II klasę ochronności (ochrona przeciwporażeniowa), a w tej klasie nie powinno się stosować uziemienia. Uziemienie we wtyczce służy wyłącznie do ochronny przeciwporażeniowej. Łącząc obudowę wzmacniacza z obudową gramofonu nie oznacza że go uziemiasz, tylko łączysz ich obudowy(masy) aby miały jednakowy potencjał. Używając tego połączenia zniwelujesz wspomniane przez Ciebie zakłócenia przy dotykaniu gramofonu.
          Zalecany nacisk igły przy mf-100 wynosi 10-20mN (1-2g). Tutaj masz link jak powinno się kalibrować wkładkę gramofonową: http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/ka...kalibracja.php

Skomentuj

Prawdopodobnie tak jak przypuszczasz uziemienie obudowy powinno pomóc na te trzaski.

Uziemiając obudowę wzmacniacza możesz wprost podłaczyć do PE. Natomiast w przypadku gramofonu wypadałoby masę układową połączyć z obudową przez kilku ohmowy rezystor np 10 ohm, obudowa oczywiście podłączona do PE. Wtedy przez uziemioną obudowę gramofonu nie zrobi ci się pętla masy i unikniesz brumu.

Skomentuj

dzieki za odpowiedzi zapomniałem wspomnieć, że gramofon ten jest zbudowany opierając sie na kawałku deski, czyli nie ma metalowej obudowy jaki takiej. w tym wypadku połączyć ramie gramofonu z obudową wzmacniacza ? sorry Yoshi_80 ale twoj post nie do konca umiem rozszyfrować :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                Nie spotkalem jeszcze radioodbiornika, telewizora, mixera, golarki czy wiertarki z bolcem ochronnym.
                To pisz o tych rzeczach od razu a nie ogólnie o rtv i agd, bo tu się mylisz...

Skomentuj

Podłącz metalową cześć w pobliżu ramienia lub talerza do bolca GND we wzmacniaczu.

Skomentuj

BikerBo, jeżeli obudowa nie jest metalowa to raczej nie trzeba już go rozszyfrowywać :mrgreen: . Ale obudowa wmzacniacza jest juz chyba metalowa? Można spróbować uziemić i być może to juz trochę coś da.

Skomentuj

No więc, łączenie kabelkiem GND we wzmaku z poszczególnymi częsciami gramofonu usuwa trzeszczenie przy dotykaniu, talerz osobno, i ramie osobno, musiałbym mieć 2 kable a może i ze 3 ;p nie za bardzo pojmuje ten gramofonowy klimat, do tego brumi jak jest włączony, ale to tylko słychać jak jest wzmacniacz dość dobrze podgłośniony do wartości, przy której nigdy chyba nie bede słuchał. Ogolnie zawsze gdy włączam gramofon atmosfera sie elektryzuje hehe

Więc chyba zostane z tymi trzaskami, i lekkim brumieniem.. w końcu to letni sprzęt, i gramofon i wzmacniacz, może tylko z czasem zmienie wkładke w gramofonie, bo nie podoba mi sie dół troche ... szczególnie na wzmacniaczu lampowym (soha II) który pozyczyłem od szwagra to słychac, po prostu gra troche płasko, może to wina przedwzmacniacza ? sam już nie wiem, poki co gram przez przedwzmak denona 680r

Skomentuj

W całości raczej ten gramofon nie jest drewniany, talerz, silnik i ramie pewnie są mocowane do jakiejś metalowej konstrukcji, do niej podłącz kabelek i dalej do obudowy wzmacniacza. Uziemienie wzmacniacza nic nie da, tylko połączenie obudów obu urządzeń. Brum przy większych głośnościach może pochodzić od transformatora gramofonu (od wzmacniacza też), jak wiadomo sygnał z wkładki ma bardzo małą wartość w porównaniu do innych urządzeń i musi być dodatkowo wzmacniany, toteż większa podatność na zbieranie zakłóceń z otoczenia. Co do barwy dźwięku to może masz we wzmacniaczu przełącznik typu wkładek gramofonowych (MM/MC), jeśli tak to powinien być ustawiony na MM. Samą barwą można się pobawić w przedwzmacniaczu, choć wkładki MF-10* to jakieś super też nie są.

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11
                          Brum przy większych głośnościach może pochodzić od transformatora gramofonu
                          To raczej brum ten byłby słyszalny i uciazliwy przy malych glosnosciach.

Skomentuj

Gramofony zazwyczaj moją osobny przewód masy podłączony do metalowych części gramofonu należy go podłączyć z masą wzmacniacza (który jak ma przedwzmacniacz gramofonowy zazwyczaj ma dodatkowy zacisk masy na obudowie). Jeśli kabelków ani zacisków nie ma (lub z niewyjaśnionych przyczyn zaginęły) należy takie połączenie wykonać we własnym zakresie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X