Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA 1554q TDA2030 czy może coś innego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA 1554q TDA2030 czy może coś innego

Potrzebuje wzmacniacza, do satelitek Tonsila od zestawu sub sat 1.1

Zastanawiam się nad czymś tanim i w miarę dobrym.
    Czy te scalaki daleko odstają jakościowo od normalnych wzmacniaczy?

Za TDA 1554q przemawia mała ilość elementów co spowoduje że sam wzmacniacz będzie miniaturowy :) a o to właśnie chodzi, żeby nie zawalał miejsca na biurku.

wieloktotnie montowałem 1554q na tzw pająka-bez płytki montażowej. fajna kostka ze sporo ilością mocy. do niewielkiego pokoiku śmiało wystarcza

Skomentuj

Jedyna wada to ze to scalak samochodowy pracujacy w dosc waskim zakresie napiec a wiec problematyczny w zasilaniu z typowego zasilacza niestabilizowanego. Ale mzoan probowac zasilacz wtyczkowych 12V o duzej wydajnosci pradowej czy tanich traf 12V do halogenow.

Z lepszych scalakow to zamiast slabowitego TDA2030 polecam 2050, choc mialem z nim wzbudajace przygody. Ale to z wieloma scalakami lacznie z popularnym TDA7294 sie dzieje.

Skomentuj

Te satelitki dość kiepsko brzmią samotnie, przynajmniej wg. mnie, z przewidzianym do zestawu subem już całkiem przyzwoicie. Lepiej zrób wzmacniacz na LM3875, lepsze parametry ma, a elementów też niedużo. Wiem, że miałeś problemy z odpaleniem LM3886 i możesz być zniechęcony tymi kostkami, ale jak zrobisz na dobrej płytce to będzie grało.

Skomentuj

Sam nie wiem, koszt budowy na LM3875 będzie o wiele większy. Poza tym te kostki się grzeją i potrzebują dobrego radiatora, więc wtedy wychodzi całkiem sporawa obudowa, a ma to być sprzęt koleżance do laptopa no a biurka nie ma zbyt wielkiego...

Jest nawet fajna płytka do tego
          http://www.advanceelectronic.pl/cgib...8&sid=2d6f43e3

A taki TDA1554q po złożeniu będzie wielkości myszy komputerowej.

Mam trafo 12V (niestety tylko 20VA), które by służyło do zasilenia tego TDA, kość ma zabezpieczenie przed zbyt dużym napięciem.

Jakby zrobić jakiś filtr, który by odcinał przy 50-60Hz to by znacznie zwiększyło użyteczność kostki.

Chodzi mi o to czy kostka da rade w miarę dobrze zagrać.

Manstaff11, to był raczej problem w tym, że wzmacniacz się wzbudził do końca nie wiadomo czemu...

Skomentuj

TDA 2030A to moim zdaniem najlepszy układ scalony wszechczasów, ma najszersze pasmo przenoszenia, TDA2050 ma więcej mocy z tego samego zasilania ale też nieco słabiej przenosi 150khz. Scalaki samochodowe są najmniej problematyczne bo celowo ograniczono u nich pasmo przenoszenia. U mnie typowy BTL'owiec niestety przy 30W trafo 12V wyłączał się bo napięcie padało poniżej 11 v, potrzebne też filtrowanie nie gorsze niż 10000uF bo scalak przy pełnej mocy pobiera prawie 4A i napięcie procentowo jak na 12-15 V szybko przestaje być wygładzone.

Skomentuj

Profesjonalista, a słyszałeś tda 1554q? możesz to jakoś porównać?
              dla mnie wygodniejszy jest ten tda 1554q

Skomentuj

Słyszałem większość samochodowych(wszystkie brzmią tak samo oprócz TDA 2004 i innych starych), gra jak tranzystorowa lampa :wink: czyli od góry lekkie osłabienie i rozmycie a średnica i bas bardzo poprawny, ogólnie brzmienie nieagresywne ale dynamiczne , dobrze taki charakter brzmienia zaciera defekty w źródłach cyfrowych na górze pasma.

Skomentuj

No mam nadzieję, że ta góra nie będzie zbytnio osłabiona hehe
                  w tych satelitach i tak plastik jest na górze, więc nie jest to szczyt no ale to nie znaczy żeby elektronika jej nie miała bo wtedy to już w ogóle...

Skomentuj

Do tej pory gram na TDA1554q i uwazam, ze do zastosowan domowych to swietna kostka, a jak ktos ma cisnienie na wyzszej klasy dzwiek to polecam zasilanie bateryjne oraz dualmono na TDA1516. Niby to samo ale w odzielnych kosciach, a jednak nie gra tak samo. Te scalaki, ktore maja podwojny mostek w jednej kosci barwe maja fajna, bas git, ale stereofonia jakos sie rozmywa, zbita jest. Dlatego wole konfiguracje dualmono.
                    Jak dobrze skleisz te kostki samochodowe to spokojnie mozna porownywac z bardzo drogimi wzmakami.
                    www.mother-of-tone.com/byob.htm zobacz to i opinie. Ten wzmak to nic innego jak kosc samochodowa napedzana aku samochodowym.
                    Polecam!

Skomentuj

Oczywiście góra jest lepsza niż z amplitunerów yamahy(bez korekcji), ale poórwnując do LM3886 itp jest nieco słabsza i mniej dokładna.

ps. Ten głośnik tonsila(GDWK7/50) to według mniej najbardziej udany produkt tonsila, nie brzmi 'plastikowo', nie jest to vifa XT ale klasa poniżej, przynajmniej jak są nowe bo te mają swoje za sobą.

Skomentuj

Ten TDA15.. ma tą zaletę że możesz go zasilać z pojedynczego napięcia.
                        A może mini GC :)
                        http://www.national.com/ds/LM/LM1875.pdf
                        http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...earch%3Dlm1875

Skomentuj

Profesjonalista, jak dla mnie troszkę gra plastikowo ale nie aż tak, fakt Tonsil nie ma się czym pochwalić w wysokotonówkach ale np kopułka użyta w Siestach już jest lepsza od tej od Totem Mite i w Siestach dobrze zaprojektowana zwrotnica robi swoje bo wokale moim zdaniem są bardzo dobre :)

Skomentuj

Sam mam dylemat nad LM1875 bo to układowo też opamp mocy jak tda20XX tyle że producent nawet oryginalnie zaleca głębsze ujemne sprzężenie co niby świadczy o lepszym - szybszym układzie, jednak nie mam sprzętu pomiarowego, TDA 2030A 'ciągnie' 100Khz katalogowo a LM1875 do 70Khz, oczywiście to teoria bo TDA osiąga więcej ale co z LM ?, TDA pracując z takim wzmocnieniem jak LM, pracuje na granicy stabilności a LM może jeszcze zejść niżej.

ps. może zwrotnica jest słaba i gra plastikiem, a zresztą tyle rzeczy w torze jest ważnych.., jak kolega kupił vife XT też narzekał ze 'bubel', że 'plastik' a to zawsze była wina CD i wzmacniacza , jak zbudował sobie GC i zapodał sygnał z tuningowanego CD to wysokie od razu były 'żywe' i bez nalotu.

Skomentuj

kupiłem TDA1554q i tak planowałem se kupić jak się nie sprawdzi to w inny projekcie był uwzględniony z racji swej wielkości

najbardziej liczyłem na słowa Profesjonalisty bo on w scalaczkach siedzi no i przekonał mnie

bałem się tego, że układ będzie ograniczony jak te z zestawów Creative'a

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                www.mother-of-tone.com/byob.htm zobacz to i opinie. Ten wzmak to nic innego jak kosc samochodowa napedzana aku samochodowym.
                                i te zlote klemy do akumulatora! prawdziwie hi-end'owe brzmienie! ;-)

scythe1123, jak masz juz jakies trafo to kup kostke pod te trafo, jak nie masz jeszcze transformatora to zastanow sie nad zwyklym tda7294, moze bedzie troche drozej ale w niedalekiej przyszlosci na pewno Ci sie to przyda! co do roznic w brzmieniu miedzy tda15.. a tda20.. - watpie zebys uslyszal jakakolwiek roznice na tych glosnikach, oczywiscie przy dobrej aplikacji

Skomentuj

damiani, kupiłem tda 1554q z drugiej reki z trafem w dobrej cenie :)

jak koleżance się nie spodoba to sam chętnie przygarnę tą kostkę bo gdzieś na jakieś ognisko czy co z baterii można zasilić :)

skoro maniacy robią z tego haj end za 950EUR to znaczy że musi w miarę dobrze grać :)

Skomentuj

jakby kasowali 9500 EUR, to by musiało grać jeszcze lepiej :!:

Skomentuj

mbar, no bez przesady... :|

Skomentuj

TDA 2030A to moim zdaniem najlepszy układ scalony wszechczasów, ma najszersze pasmo przenoszenia, TDA2050 ma więcej mocy z tego samego zasilania ale też nieco słabiej przenosi 150khz.

TDA2050 to nowsza wersja TDA2030, ma wieksza moc a wiec i szerszy zakres napiec zasilania oraz mniejsze znieksztalcenia. Jest pinologicznie zgodny wiec moze byc wstawiony zamiast TDA2030, choc ten jest tanszy. Ale jak chcemy wiecej mocy to zamiast dodawac tranow do 2030 prosciej kupic 2050.

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                        Scalaki samochodowe są najmniej problematyczne bo celowo ograniczono u nich pasmo przenoszenia.
                                        Tylko co ma pasmo do problemow?

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                        U mnie typowy BTL'owiec niestety przy 30W trafo 12V wyłączał się bo napięcie padało poniżej 11 v
                                        No i zaraz sam sobie zaprzeczyles. To jest wlasnie najwiekszy problem z tych kostkach.
                                        Zasilanie akumulatorowe jest niezwykle sztywne a ''domowe'' nie w dodatku skaczo on w rytm sygnalu co w kostkach ze sprzezeniem powoduje zmiany napiecia DC na wyjsciu i falowanie glosnika. Praktycznie nie ma go przy zasilaniu z aku. Ze wzmakami samochodowymi zawsze jest jeden odwieczny problem a wiec zasilanie ich w domu. Wzmacniecz tani ale konieczny zasilacz baaardzo drogi.

Wogule gadanie o brzmieniu wzmacniacza do pierdziawek do laptopa to kompletna strata czasu ale widac ze wielu z was sie strasznie nudzi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X