Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA 1554q TDA2030 czy może coś innego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przecież nie chcę ich łączyć do minusa zasilania!
    Pytam jedynie o polaryzację dla pinów wyjścia.

Skomentuj

plus to 6 i 12 dla glosnikow oraz 8 i 10 minus dla glosnikow. Tego minusa nie wolno laczyc z minusem zasilania czy masy w konfiguracji BTL 2x22w.

Skomentuj

Tylko nie zapomnij o dodaniu ukladu opozniajacego zalaczanie napiecia :) bo bez tego bedzie stuki w glosnikach przy wlaczaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
          plus to 6 i 12 dla glosnikow oraz 8 i 10 minus dla glosnikow. Tego minusa nie wolno laczyc z minusem zasilania czy masy w konfiguracji BTL 2x22w.
          http://obrazki.elektroda.net/70_1270839343.jpg włąsnie kolego mylisz sie bo wszystkie masy łaczy sie ze soba łacznie z minusem zasilania(masa wyjscia to inaczej masa-minus zasilania )

Skomentuj

Czytaj ze zrozumieniem misiek88. Pisalem o minusie dla glosnikow, a nie zasilania i masy sygnalu. Mam ten wzmacniacz zlozony i dzialajacy wiec chyba wiem jak powinien byc podlaczony?
            Widzisz gdzies na tym schemacie zeby 8 i 10 nozka stykala sie z masa?

Skomentuj

8 i 10 to bieguny dodatnie wyjscia wiec nie mozesz ich zewrzec z masa czyli z punktami-3,7,10,a wg schematu z elektordy masa jest wspolna dla wejscia jak i wyjscia i czytaj uwaznie co pisze

Skomentuj

Koledzy w wzmacniaczu mostkowym masa jest wspólna dla zasilania i wejścia ale nie dla wyjść. Żadnego z wyjść głośnikowych nie wolno łączyć z masą.

Skomentuj

Misiek, Przeciez nie mowie zeby zwierac 8 i 10 do masy! czlowieku. Wyjscia glosnikow w tej konfiguracji nie moga byc niczym polaczone poza glosnikami. Jedynie masa zasilania i sygnalu wejsciowego jest zwierana do jednego punktu.
                  Schemat jest tak prosty, ze trudno tutaj czegos nie wiedziec. Zlozylem tych wzmakow kilka sztuk i kazdy dzialal swietnie, zatem chyba dobrze zostal polaczony? :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                    Koledzy w wzmacniaczu mostkowym masa jest wspólna dla zasilania i wejścia ale nie dla wyjść.
                    Dokładnie o tym samym pisałem,i o zwieraniu wyjscia do masy tez pisalem ze poprzez cos takiego robimy zwarcie i palimy kostke wtedy :)

Skomentuj

a ja mam takie pytanie,

szukam jakiegos malego wzmaka, najlepiej ok kilku wat, na zasilacz wtyczkowy 12v 1A, mysle o np ka2206, tda 7056 cos prostego taniego i latwego. Ale jako ze nie potrafie robic plytek w protelu czy w podobnych programach mogl by ktos podac wzor plytki takiego wzmaka. Ewentualnie moze ktos wykonac taki prosty wzor plytki, na wzor avt2050?

bede wdzieczny za wszelka pomoc :)

Skomentuj

-->DeKeR, gdzieś w szufladzie wala mi się taki wzmacniaczyk (na lekko zmodyfikowanej kopii płytki NE530), siedzi tam właśnie KA2206 ew. TEA2025B.

Podaj swój adres, to na dniach Ci go podeślę.

mój taki ładny nie jest(wydłużone ścieżki wyjścia i wygięte skrzydełka wkładki radiatorowej trochę go szpecą), ale chyba jeszcze działa

Skomentuj

Panowie, pozwolę sobie odświeżyć temat i zadać kilka pytań lajkonika...

Mam osobny komputer do pomiarów - właściwie nic w nim nie ma oprócz podstawowych, niezbędnych do działania urządzeń w związku z czym mam w obudowie dużo wolnego miejsca. Trochę ją przerabiam na potrzeby "polepszenia użytkowalności" i pomyślałem o zamontowaniu wewnątrz jakiegoś najprostszego wzmacniacza, do którego mógłbym podłączać mierzone głośniki/kolumny (przy okazji zniknie wewnątrz trochę kabli). Czy da się tam zaimplementować TDA1554q wykorzystując do jego zasilania prąd z zasilacza komputerowego (napięcie 12V)? Jeśli chodzi o moc to zakładam, że zasilacz ma jakiś tam zapas, z kolei kość nie jest prądożerna. Jeśli ten TDA jest nieodpowiedni to co innego będzie się nadawać? Czy nie będzie problemów z jakimiś zakłóceniami z elementów, które znajdują się wewnątrz obudowy?

Skomentuj

wg mnie ma to prawo bytu. kiedys zasilalem jakas podobna kostke z zasilacza komputerowego i bylo ok. A umiejscowienie w obudowie nie powinno robic problemow.

Skomentuj

dolphin123, a może jest coś innego, stricte monofonicznego, co byłoby godne polecenia - przy założeniu, że zasilanie będzie szło z kompa? Monofonicznego bo założyłem, że połączę to na sztywno z wyjściem z karty dźwiękowej (na sztywno, choć z przełącznikiem) i będzie służyło tylko do pomiarów i może nie warto iść w TDA 1554q (choć nie wiem czy jest sens kombinować bo to pewnie będą groszowe kwestie). I jeszcze jedna sprawa, czy powinienem tutaj zastosować jeszcze jakieś peryferia czy wystarczy potek (50k?) na sygnał, przed wzmacniaczem?

Skomentuj

Było ostatnio sporo nt tanich kostek i ta wydaje się być najrozsądniejsza. Tor zrobiłbym jak najkrótszy, wiec tylko potek na wejściu albo stały dzielnik i tyle..

Skomentuj

Jeszcze mam dwa pytania:
                                  - potencjometr jaki - logarytmiczny 50k?
                                  - przy zasilaniu z zasilacza komputerowego rozumiem, że pomijam kondensator 2200uF?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    - potencjometr jaki - logarytmiczny 50k?
                                    tak(2x50k tak dla ścisłości )

- przy zasilaniu z zasilacza komputerowego rozumiem, że pomijam kondensator 2200uF?
                                    możesz dać... W zasilaczu zazwyczaj nie ma zbyt wielkich filtracji(kwestia tego jeszcze jaki zasilacz masz).

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                      możesz dać... W zasilaczu zazwyczaj nie ma zbyt wielkich filtracji(kwestia tego jeszcze jaki zasilacz masz).
                                      Zasilacz komputerowy ATX... ale producenta Ci teraz nie przytoczę. One czymś się różnią czy jest jakiś standard ich wykonania? Raczej wstawię tam ten kondensator dla świętego spokoju, a to i tak groszowa sprawa.

Skomentuj

Raczej wstawię tam ten kondensator dla świętego spokoju, a to i tak groszowa sprawa.
                                        Dokładnie...

Zasilacz komputerowy ATX... ale producenta Ci teraz nie przytoczę.
                                        A o producenta i moc mi właśnie chodzi, bo zasilacz ATX możesz kupić za 20zł lub za 1000zł Jak masz jakiś dobry markowy zasilacz to filtrację pewnie ma dobrą, ale jeśli to jakiś zasilacz z niskich półek to ten kond w wzmacniaczu był by wskazany:)

Skomentuj

Moc pewnie nie więcej niż z 400W (?) bo to komp sprzed ładnych kilku lat, gdy wszystkie te komputerowe "bebechy" nie były jeszcze takie mocożerne. Producent to bodajże LowEnd Inc. - tak więc konda tak czy siak instaluję

Dzięki Panowie!

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post o 18:57 ----------

Zdecyduję się na TDA1557Q - aplikacja identyczna jak 1554Q (tylko wyprowadzenia w innej kolejności) a z tego co wyczytałem w notach katalogowych (o ile jako budowlaniec mogę z nich coś sensownego wyłuskać ) to ma on trochę lepsze parametry - głównie zwróciłem uwagę na nieco mniejsze zniekształcenia i granicę "low frequency roll-off" - 1557q ma -1dB przy 25Hz a 1554q chyba przy 45Hz. Nie wiem czy ma to znaczenie dla mojego ucha ale teraz, jak już o tym wiem to pewnie by miało Rzeczywista różnica pomiędzy nimi jest chyba tylko taka, że 1557q wygląda jakby był na stałe zmostkowany... no i 50 groszy droższy, hehe.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X