Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA 1554q TDA2030 czy może coś innego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
    no i 50 groszy droższy
    no nie to ja na twoim miejscu się poważnie zastanowił, 50gr po drodze nie chodzi a możesz nie usłyszeć różnicy, czy ja wiem czy warto taką sumę pakować...

Skomentuj

Dabyl, jak ma byc mono i do pomiarow to TDA8510, te kosci siedza w 2.1 Creative. Ma lepsze parametry od TDA155*

Skomentuj

Jak to mówią, teraz to już "po ptokak" TDA1557Q mam mieć po niedzieli. Z tego co widać w dataszicie to jest to praktycznie ten sam układ co poprzednie tylko jeszcze inaczej zmostkowany (czyli od razu do wersji 2.1). Może w jego topologii jest coś lepszego ale ja niestety nie potrafię tego ocenić, przyznaję, że nie znam się na tym. Jeśli chodzi o parametry typu zniekształcenia, roll-off'y, pasma przenoszenia to wszystkie wspomniane tutaj układy są również bardzo podobne do siebie (wg datasheet'ów).

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          jak ma byc mono i do pomiarow to TDA8510
          Jaka jest przewaga w stosunku do 1557, a może TDA 2030?

Skomentuj

Uklady sa podobne ale TDA8510 jest ukladem nowszym o mniejszych znieksztalceniach i bardziej liniowym pasmie.

Skomentuj

Liniowość pasma w tym przypadku bardzo ważna.
              Na "surowo" go podpinać z dejtaszitu czy potrzebny jakieś schemat?

Skomentuj

Spokojnie moze byc z dadaszitu. Pomijasz tylko schemat dla stereo. Oczywiscie trzeba dodac miekki start, bo przy wlaczaniu beda stuki w glosnikach. TDA8510 przy jednym W ma THD 0.06% i utrzymuje THD 0.5% do 20W. Liniowe pasmo od 20hz do 25khz. TDA1554 jest tutaj gorszy, ale daje stereo z jednej kostki zamiast tylko jednego kanalu jak w TDA8510.

Skomentuj

scythe1123 jak chcesz to mam wytrawione 2pcb do projektu ravena na tda1554q i jedna moge odstapic po przetestowaniu ukladu. PCB nie sa idealne, bo mialem lipny roztwor, ale da sie szybko je uporzadkowac.

Skomentuj

ok daj znać jak będzie wszystko chodziło

Skomentuj

Odświerzę trochę temat. A co myslicie o tych kościach LM1875 i LM4780? Ktoś coś dłubał na nich..

Skomentuj

Zarówno jedne jak i drugie są lepsze od tda1554q. Lepszej jakości i większej mocy, ale zasilanie jednocześnie też wyższe.
                        Jak chcesz to mogę Ci odstąpić LM4780 na pcb jaromasa (kostka,pcb,radiator, trafko), bo mam dwa komplety..

Skomentuj

Dzięki Dolphin123 dojrzałem ze potrzebują symetrycznego zasilania, trochę mi to nie leży. Potrzebuje coś do pomiarów co pójdzie na małym akumulatorze, chyba wykorzystam TDA 1557. Mam już na pajaku 8510 i chciałbym go do czegoś innego porównać. Dam znać jakbym sie zdecydował.

Skomentuj

Czaruję...
                          X