Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Upgrade CD Pioneer PD-S707

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Upgrade CD Pioneer PD-S707

Witajcie
    Forum śledzę od dłuższego czasu, jednak dopiero teraz zamierzam zrealizować swój pomysł.
    Koncepcja polega na upgradzie mojego obecnego odtwarzacza CD – Pionier PD-S707
    SCHEMAT w załaczniku
    Pierwszy etap, polegający na wymianie Master Clocka i dociążenia obudowy matami bitumicznymi mam za sobą.
    Usunięto fabryczny, zwykły kwarc oraz dwa kondensatory w obwodzie rezonatora i zastąpiono gotowym układem Master Clock MKII, ze strony http://audioamp.prv.pl/

Zachęcony poprawą brzmienia postanowiłem pójść krok dalej.
    Kolejny etap obejmuje całkowitą przeróbkę toru analogowego.
    Założenia:
    1 indywidualne niskoszumne, stabilizowane zasilanie, z dedykowanym trafo, na układzie z LC Audio
    SCHEMAT w załaczniku
    Od razu się przyznaję, że mam obawy co do poprawności zrealizowania prowadzenia i podłączenia masy

2. Zastąpienie OPPampa NJM4558 (podwójny wzm. oper.) dwoma AD797
    Posiadają wyprowadzenia do ustawiania zerowego offsetu DC
    Wiem, że są trudne w aplikacji – potrafią łatwo się wzbudzić, jednak mam nadzieję, że je okiełznam za pomocą dwóch kondensatorów (ceramiczny + tantal) i rezystora

3. Wymiana towarzyszących elementów dyskretnych (rezystory metalizowane i kondensatory w sekcji filtra DP, chcę zainstalować MKP – chociaż w torze audio są równolegle więc wydaje mi się zwykłe foliowe o małej tolerancji wystarczą)

4. W miarę możliwości zrezygnowanie z szeregowego kondensatora (C434/C433), na wyjściu liniowym.
    Zakładam, że korzystając z bardzo stabilnego źródła napięcia, będę mógł ustawić DCoffset (jest taka możliwość na AD797) na wyjściu 0VDC – co za tym idzie kondensator szeregowy stanie się zbędny (chyba…)
    Dokładanie kolejnego opampa i realizowanie na nim DCServo, chciałbym uniknąć... w ostateczności w szeregu wyląduje jakaś ELNA.

5. W miarę możliwości zrezygnowanie obwodu mute, zrealizowanych na tranach Q403, Q404, a dołożenie przekaźników, wstawionych w szereg na wyjście liniowe, sterowanych tymi tranzystorami.
    Wyjście najlepiej rozłączane lub jak obecnie - spinane do masy, być musi.
    W przeciwnym razie na wyjściu będą szalały śmieci podczas zmiany utworów, pauzy, i najprawdopodobniej również stop

6. Chcę pozostawić oryginalny układ, odpiąć sygnał, na kondensatorach C427/C428 a dołożyć swój projekt.
    Ewentualnie rozdzielić sygnał przez dołożenie 2 kondensatorów sprzęgających mój układ.
    Nie chcę za bardzo ingerować w oryginalny PCB, żeby w razie potrzeby móc wrócić do stanu pierwotnego, dla porównania z oryg. wyjściem liniowym lub z chęci skorzystania z wyjścia słuchawkowego – więc prócz modyfikacji C427/C428 oryginalne PCB chce zostawić bez zmian.
    Całość ma zostać wykonana na 3 niezależnych PCB: L+P kanał, zasilacz stabilizowany
    PCB z kanałami chce niezależnie od siebie ekranować (aluminiowe lub miedziane obudowy)
    Połączenia sygnałowe planuje zrealizować za pomocą skrętki

Wiem, wiem pewnie stwierdzicie, ze szkoda kasy i czasu bo klocek hi-endem nie jest.
    Jednak chce się nim pobawić nim padnie optyka i siłą rzeczy kupie nowy (pewnie Audiolaba 8000CD, obecnie jadę na 8000S).

Jestem ciekaw waszych uwag i pomysłów
    Lada dzień będę składał zamówienie na elementy i projektowanie PCB

Pozdrawiam
    PS To mój pierwszy post, więc prośba o wyrozumiałość
    Załączone pliki

Ja mam uwagę: jeśli nie znasz tej strony, to polecam najpierw poczytać http://www.sound.westhost.com/articles.htm
    na przykład http://www.sound.westhost.com/articles/capacitors.htm

Skomentuj

>mbar
      Dzięki za info
      nie odwiedzałem wcześniej tej strony
      ...a widzę, że zawiera masę ciekawych informacji.

[ Dodano: 2010-09-09, 15:51 ]
      Aktualizacja po lekturze http://sound.westhost.com/articles/capacitors.htm
      Co do kondensatorów w obwodzie filtra DP, zastanawiam się:
      - WIMA MKP4,MKP10 - jednak dostępne kondensatory MKP, 1,5nF są na 600V, i mają wysoką tolerancje >5% - nie wiem czy jest sens sie szarpać
      - SIEMENS, EPCOS, emz... MKT - duzo większy wybór wśród markowych o tej pojemności i małej tolerancji 1-5%, mniejsze napięcia dopuszczalne, mniejsze gabaryty - nie wiem czy nie lepiej tekie zastosować

Przypominam ze koszty nie są najważniejsze 1 czy 2 złote na kondensatorze x powiedzmy 10, 15 nie robi mi różnicy

Jeśli w szeregu z sygnałem audio będzie musiał być kondensator - będzie to ELNA

Czekam na dalsze uwagi

Skomentuj

Czaruję...
      X