Witam. Spotkał się ktoś może z aktywna korekcją niskich czestotliwości, dokładnie z gotowym układem? Bo szukałem ale kompletnie żadnych informacji nie znalazłem. Wiele subwooferów posiada taki układ, ustawienia 20,30,40hz/6db i delay0-20ms. Zastanawia mnie to czy taki układ dało by sie podłączyc poprzez tor sygnałowy idący z filtra dolno-przepustowego do wzmacniacza. Czy taki układ może być tylko użyty przy cyfrowych wzmacniaczach mocy. Jakie zabezpieczenie wzmacniacza polecacie? Interesuje mnie zabezpieczenie przed zwarciem, regulowanym przeciążeniem które by wyłączało końcówkę z sieci. Jak najwiecej zabezpieczeń które sa pewne.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aktywna korekcja niskich częstotliwości i zabezpieczenia
Collapse
X
-
-
Podaj przyklad takiego wzmacnaicza? Korekcja charakterystyki jest dosc prosta ale co oznacza ten delay to nie wiem. Albo to chwyt marketingowy albo prawdziwa linia opozniajaca a to juz ciezka sprawa.
Zabezpieczenia wzmacniacza to zaden problem jednak czesc z nich (detektory pradu) musza znajdowac sie w samej koncowce mocy.
http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabe...wzmacniacza,33
Skomentuj
-
Chodziło mi głównie o układ gotowy do pracy, ponieważ nie chciałbym czegos sknocić i miec np brum 2 głośniku. Głównie chodzi mi o wzmacniacz siedzący w Supernova mk VI http://www.earthquakesound.com/index...d=97&Itemid=64 Irek, myśląc o zabezpieczeniach pomyślałem właśnie o Tobie. Przejrzę Twój układ i napisze na PM. Z racji ze wzmacniacz jest praktycznie cały złożony to nie chciałbym go rozbierać ,a żeby dostać się do samej końcówki to bym musiał wszystko rozłożyć. Też nie wiem o co chodzi z tym deley, może to pozwala lepiej spasować się z przodem.
Skomentuj
-
Plynne przesuwanie fazy w pewnym sensie mozna nazwac delay wiec moze to to.
Mam w planach eksperymenty z zewnetrznym zabezpieczeniem zwarciowym/ pradowym do wzmacniaczy. Puki co wszyscy wplataja detektor pradu w koncowke a informuje on uklad zabezpieczen o wystapieniu przeciazenia. Zastanawiam sie nad zewnetrznym detektorem pradu, klopot w tym ze przez czas zadzialania zabezpieczenia (kilkadziesiat ms) koncowka bedzie pracowac na zwarciu wiec musi to wytrzymac. Raczej ciezko to sprawdzic bo to po prosty ryzyko jej spalenia.
Skomentuj
Skomentuj