Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GodDAC - DAC/ADC 192/24 USB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GodDAC - DAC/ADC 192/24 USB

Witam!
    Tworze projekt DAC/ADC 192kHz/24bit. Polaczenie z PC poprzez USB.
    Przetworniki Wolfsona, CPU na rdzeniu ARM9, z USB 2.0 High Speed (480Mbps),
    wewnatrz 2x 96kB RAM. Seria prototypowa to 8 szt.
    Szukam osob potrafiacych np. pisanie sterownikow pod USB (Linux, Win),
    znajacych protokol USB lub piszacych pod ARM9. Dla dwoch najlepszych
    zgloszen przewidzialem 2 sztuki za darmo!

Wiecej na:
    http://www.diyaudio.com/forums/digit...4-usb-dac.html
    http://code.google.com/p/goddac/

Zapraszam zainteresowanych!

Mocne. Widzę że platformę sprzętową już masz :) ARM9 i Linux to dla mnie za wysokie progi i nie wiem po co Ci ten ARM9 w BGA (płytka 4 warstwy) ? to szalony koszt całkiem nie potrzebny zacząłeś od końca. Działa to ? Proc ruszył ? jaki proc ?
    Widzę że zegar jest z PLL jak bezkompromisowo to powinny być 2 osobne generatory dla 44.1k X N i 48k X N i izolacja cyfry od ADC/DAC.
    Linux nie jest potrzebny do niczego trzeba napisać "tylko" audio class (chyba że ma być host USB i jakieś WIFI czy inne cuda)
    Da się to dużo taniej: ISP1583 + CPLD(I2S) + AVR a jak się zrezygnuje z 192 to mały AVR z usb :)
    Ciężko Ci będzie znaleźć programistę zajmuje to mnóstwo czasu. Przydał by się zawodowiec który przy tym siedzi i ma dostęp do narzędzi (np. analizator USB). Ja zacząłem moją audio class pisać kupę czasu temu (ARM7 atmela + I2S w FPGA) działa prawie. Prawie robi niestety różnice :) Obecnie leży to już ponad 0.5roku i nie mam ani czasu ani chęci żeby się z tym dalej grzebać czekam aż ktoś zrobi za mnie :) (A przynajmniej nie w tej formie)
    Może tobie się uda. (Robiłeś już wcześniej coś na na takiej platformie ? tak pytam z ciekawości)

Skomentuj

Pod Win i Linuxa maja byc ewentualne (opcjonalne) sterowniki do ladowania softu po DFU.
      Sam DAC/ADC nie bedzie na linuxie. Wiec ze strony ARM9 faktycznie trzeba 'tylko' ten audio class
      zrobic.
      PLL wewnatrz jest baardzo gietka. Bardzo dokladnie wchodzi na 44.1N i 48N, a ponadto
      mozna minimalnie przestrajac sam kwarc w granicach dopuszczalnych przez USB HS.
      Masy i zasilania sa oczywiscie odseparowane.
      PCB jest 4warstowe, glownie ze wzgledu na masy i ukladzik BGA, bo tylko w tej obudowie jest.
      Za to cala plyteczka mala jest, to i niedroga.
      Sam procek wstaje i pieknie enumeruje sie jako DFU
      Ponadto w dziale download masz maaase przykladow.

Skomentuj

Przyjrzałem się temu procowi to jak strzelać z armaty do muchy :) (Na tym można by całego playera z HDD zrobić ) Ale ma wszystko co trzeba na pokładzie i w sumie jest tani.
        Zamieszczone przez BizonGod
        Za to cala plyteczka mala jest, to i niedroga.
        Niedroga to znaczy ile ? :) (ogólnie jakie są koszty tej całej zabawy w BGA ? )
        Jeśli jest możliwość odkupienia po kosztach płytki z wlutowanym i gotowym do działania procem ale bez ADC/DAC i całej analogówki i cena jest znośna to w to wejdę. Mógł byś jeszcze schemat wrzucić ?

Ponadto w dziale download masz maaase przykladow.
        Widziałem to wszystko już wcześniej.

Mogłeś rozdzielić proca od przetworników i na płytce proca dołożyć miejsce na trochę sdram-u :)

Skomentuj

No faktycznie jest CPU potezne, ale szukalem czegos z USB High Speed, a tego jest niestety
          niewiele. No i wlasnie jak zauwazyles, tani :)
          Caly koszt musze jeszcze podliczyc, ale jeszcze mam surowe PCB.
          SDRAMu nie chcialem dokladac, bo wtedy dolozylo by sie jeszcze jakiegos wiekszego flasha i
          by wyszla platforma pod Linuxa.. A 96kB na kod starczy, drugie 96kB na bufor tez.

Skomentuj

SDRAMu nie chcialem dokladac, bo wtedy dolozylo by sie jeszcze jakiegos wiekszego flasha i
            by wyszla platforma pod Linuxa.. A 96kB na kod starczy, drugie 96kB na bufor tez.
            A tak się będzie biedak nudził :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
            X