Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania na temat subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytania na temat subwoofera

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, ale myślę że nie ostatni. :smile:
    Przejdźmy do rzeczy. Zacząłem poważnie zastanawiać się nad budową subwoofera, który miałby uzupełnić dolne pasmo mojego systemu dźwiękowego, zacząłem wertować internet jak i to forum, znalazłem kilka ciekawych projektów które mnie zainteresowały, lecz mam kilka wątpliwość ponieważ szczerze mówiąc jestem laikiem w tej dziedzinie. Tylko proszę nie odsyłajcie mnie z tego powodu żebym zakupił gotową tube, bo nie na tym mi zależy, w razie czego ojciec zna się trochę na elektronice i wuja więc przy składaniu i dobieraniu elementów będą w stanie mi pomóc. Konkretnie jakie nasuwają mi się pytania to jak to wszystko podłączyć, czytałem dużo wątków na ten temat ale nie znalazłem nic co by mnie usatysfakcjonowało więc kieruję się do was z prośbą o pomoc: mój sprzęt to komputer do czego mam podłączone cały zestaw unitra/diora ze wzmacniaczem ws 442 i parę kolumn stereo i moje pytanie brzmi jak podłączyć do tego subwoofer tak żeby najlepiej sterować nim również ze wzmacniacza, wiem że we wzmacniaczu są wyjścia A i B ale z tego co się orientuję gdybym do wyjść B podłączył suba byłbym stratny na mocy, (czego wieża i tak za wiele nie ma, bo podłączałem kiedyś 2 pary głośników i grały ciszej niż 1 para), czytałem również że można w subie zrobić wyjścia na kolumny, ale czytałem wypowiedź Irka na tym forum że tego praktycznie się już nie stosuje i jest ponoć bardziej kosztowne rozwiązanie.
    Więc według was (myślę że są tu sami eksperci :wink: ) jakie rozwiązanie byłoby najlepsze dla mnie? :smile:
    Z góry dzięki za porady :grin:

sposób 1: wzmacniacz subwooferowy ze zwrotnicą i wyjściem dla głośników, pasmo obcięte o to, co "zostaje" w subwooferze.
    sposób 2: podłączenie wzm. subwoofera przez wejścia wysokopoziomowe do wyjść B diory.
    sposób 3: podłączenie wzm. subwoofera do wyjścia w karcie dźwiękowej jeśli to główne źródło dźwięku.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

sposób 1 by mi odpowiadała, tzn że w filtrze dolnoprzepustowym umiałyby być jeszcze wyjścia na głośniki?
      w sposobie 2 jakbym podłączył suba do wyjść B straciłbym na mocy na wyjściu A?

Skomentuj

Taki subwoofer to za ciekawie Ci nie zagra, Lepiej zrobić do niego wzmacniacz i opowiedni subwoofer

Skomentuj

bartek34111, sub ma być aktywny, tylko nie wiem jak rozwiązać sprawe z podłączeniem :wink:

[ Dodano: 2010-09-19, 22:10 ]
          najlepiej chyba by było podłączyć wejściami wysokopoziomowymi, ale jak z suba wyprowadzić wyjścia wysokopoziomowe?

Skomentuj

Nie wyjscia wysokopoziomowe tylko wejscia! Sub musi miec wejscia wysokopoziomowe do ktorych podlaczasz taki sam sygnal co idzie do kolumn. Sub nie wplywa na dzialanie wzmacniacza stereo. Jak sub ma tylko wejscie czincz (niskopoziomowe) to mozna zrobic na 2-3 rezystorach sumator/tlumik ktory z wyjsc glosnikowych zrobic sygnal niskopoziomowy.

Skomentuj

czyli jeżeli zrobionego suba aktywnego podłączyłbym do wyjść B we wzmaku to nie strace namocy tak jakbym podłączył tam drugą parę kolumn?
              czy można by było podłączyć równocześnie kolumny stereo i suba wejściami wysokopoziomowymi pod wyjście A we wzmaku?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pumexs
                czyli jeżeli zrobionego suba aktywnego podłączyłbym do wyjść B we wzmaku to nie strace namocy tak jakbym podłączył tam drugą parę kolumn?
                Nie wiadomo bo to zalezy od tego czy kolumny B sa podlaczane rownlegle czy szeregowo do kolumn A. Zazwyczaj rownolegle ale w starych wzmakach byly szeregowo i wtedy robilo sie ciszej.

zy można by było podłączyć równocześnie kolumny stereo i suba wejściami wysokopoziomowymi pod wyjście A we wzmaku?
                I wlasnie dlatego lepiej tak to podlaczyc.

Skomentuj

W WS442 zestawy głośnikowe A i B są łączone szeregowo właśnie.

Skomentuj

dzięki za odpowiedzi, to teraz chyba czas będzie zaczać coś robić :smile:
                    w razie pytań będę się tu zgłaszał :cool:

[ Dodano: 2010-09-21, 17:56 ]
                    jeszcze proszę o mała pomoc otóż poszukuję schematu aktywnego filtra dolnoprzepustowego z takimi cechami:
                    - wejście niskopoziomowe
                    - wejścia wysokopoziomowe stereo
                    - zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem sygnału na wejściach przedwzmacniacza
                    - regulacja wzmocnienia
                    - przełącznik fazy 0/180 st.
                    - filtr dolnoprzepustowy, regulowany w zakresie 30(?)-150Hz(?) o nachyleniu 24dB/oct.
                    - system cichego włączania i wyłączania
                    szukałem i nie znalazłem żadnego takie który by mi odpowiadał, jeszcze raz z góry dzięki

Skomentuj

Pumexs
                      Kolego ty chyba wymyśliłeś coś nowego... Nie słyszałem jeszcze coś takie go wymyśliłeś. Tu masz link http://www.advanceelectronic.pl/cgib...0&sid=69ce4a06 więcej informacji tam znajdziesz. I system cichego włączania i wyłączania też możesz sobie osobno dokupić. Wejścia wysoko i nisko poziomowe też masz.

Skomentuj

szukałem i nie znalazłem
                        Słabo szukałeś: http://www.sound.westhost.com/p-list.htm

Skomentuj

Czaruję...
                        X