Witam! Mam pewien problem, buduję przedwzmacniacz na NE5532. Posiadam trafo toroidalne 12V/50W dające napięcie pojedyncze (18V po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu), czy można zrobić z tego ok. 15V symetrycznego (+/-15), potem chciałbym zastosować 7812 i 7912 w celu wystabilizowania napięcia do 12V i dopiero tym zasilić przedwzm. Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny. Od razu mówie ze nawijanie trafa odpada bo już próbowałem, z marnym skutkiem (coś chyba nie tak bo trafo zaczynało się grzać, bez obciążenia).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zamiana napięcia pojedynczego na symetryczne
Collapse
X
-
Dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedź. Te diody to mają być zwykłe Zenerki? Jakiej wartości? Kondensatory rozumiem że eletrolity, 16V/1000uF wystarczą? Oczywiście dalej już nie muszę stosować żadnego mostka i kondensatorów filtrujących tylko od razu podpinam stabilizatory napięcia, tak?
Skomentuj
-
Będzie brum brum.
Taki prostownik jednopołówkowy do lampy może i się nadaje ale do zasilania WO - nie
Lepiej zrobić proponowany wyżej dzielnik napięcia czyli "wirtualne 0", troche małe będzie napięcie ale ten WO sobie z tym poradzi.
Oczywiście zaraz Irek po raz kolejny powie że to bzdura ale układziki są proste więc zrób na pająka i porównaj.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dioCzy któryś z Was Panowie wykonał ten układ i zasilił nim WO?
Czy oglądaliście Panowie jak wygląda na oscyloskopie prąd za prostownikiem jednopołówkowym w porównaniu do normalnego?
Mam wrażenie że nie.
A po co mam oglądać za prostownikiem (przecież wiadomo co tam jest), wystarczy że na wyjściu staba będzie stałe.
Zamieszczone przez ProfesjonalistaWzmacniacz operacyjny z zasady jest zasilany ze stabilizowanego źródła inaczej będzie "brumił" bo w końcu nie posiada układu przeciw tętnieniom zasilania.
Ten zasilacz działa tylko trzeba umieć podłączyć i zapewnić stabilizatorowi zapas napięcia. (dla LM317 czy 78.. min to 3V)
Skomentuj
-
No właśnie, chodzi mi o to aby tych brumów było jak najmniej, więc ten prostownik jednopołówkowy nie zda egzaminu? Mógłby ktoś z Was podać schemat, ewentualnie jak zrobić taki dzielnik napięcia? Skoro napięcie będzie niższe to może zastosować stabilizator na 5V, podobno dla tego NE5532 to napięcie minimalne, a gdzieś czytałem że nawet ok. 4V będzie działał...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sosmpsosNo właśnie, chodzi mi o to aby tych brumów było jak najmniej, więc ten prostownik jednopołówkowy nie zda egzaminu?
Jak znajdziecie wzmacniacz mniej brumiacy od mojego to wam ufunduje jakas nagrode :)
Zamieszczone przez sosmpsosSkoro napięcie będzie niższe to może zastosować stabilizator na 5V, podobno dla tego NE5532 to napięcie minimalne, a gdzieś czytałem że nawet ok. 4V będzie działał...
Zamieszczone przez sosmpsosKondensatory rozumiem że eletrolity, 16V/1000uF wystarczą?Zamieszczone przez sosmpsos(18V po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu)
Skomentuj
-
http://www.headphoneamp.co.kr/bbs/da...e/VGNDs111.gif
[ Dodano: 2010-09-29, 13:25 ]
A można i podwoić napięcie mając 50HzZałączone pliki
Skomentuj
Skomentuj