Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzony 1xTDA do suba w/g projektu Irka.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszkodzony 1xTDA do suba w/g projektu Irka.

Witam,

kupiłem od kolegi z forum ten panel. Grał dosłownie może z godzinę. Bez jakichkolwiek przyczyn nawalił. Już przy bardzo niskiej mocy pojawiają się zniekształcenia podobne do stukania cewki o nabiegunnik. Potężny głośnik STX GDN 30-500-4-AP jest ponad wszelką wątpliwość sprawny, ponieważ podłączony do innego wzmacniacza zachowuje się nienagannie. Pojawił się jakiś przydźwięk. Nie miałem czasu dokładnie zająć się wzmacniaczem i jedyne co sprawdziłem i wzbudziło moje zastanowienie to niesymertyczne zasilanie. Transformator dostarcza symetrycznego napięcia na zaciskach, natomiast na kondensatorach za mostkiem prostowniczym jest dziwna sytuacja. W jednej gałęzi jest ok 26V a w drugiej ok 40V.
    Popełniłem w życiu kilka wzmacniaczy, ale tą kostkę TDA mam pierwszy raz. Proszę o sugestie odnośnie diagnozowania i naprawy. Płytka drukowana jest delikatna i nie wytrzyma zbyt dużej ingerencji z lutownicą.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

uszkodzone TDA.

Skomentuj

Witam,

to dziwne, bo grał do tej pory z bardzo niewielką mocą. To przykre co sugerujesz. No nic, sprawdzę resztę napięć w układzie, może pooglądam przebiegi na oscyloskopie, ewentualnie wpuszczę sygnał audio za filtrem dolnoprzepustowym prosto na TDA.

Dzięki

Jacek Zieliński

Skomentuj

Jeszcze coś innego może z takimi objawami a mianowicie urwało sie połączenie z kondensatorem filtrującym zasilacza.

Skomentuj

Witam,

osobiście, z uwagi na tak dużą niesymetrię zasilania, skłaniam się właśnie do poszukiwań w rejonie mostek prostowniczy - elektrolity. Dziękuję.

Jacek Zieliński

[ Dodano: 2010-10-04, 18:23 ]
          Witam,

najwyraźniej wysokie napięcie zasilania, po wyprostowaniu, na poziomie 39 V na eletrolicie, zabiło jeden z nich. Ich napięcie maksymalne to 35 V. Wymienię na kontensatory przystosowane do pracy przy napięciu 50 V i zobaczymy jak będzie się zachowywał TDA.

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

Mi to tez wyglada na uszkodzony kondensator.

Przy tak duzym napieciu i 4omowym glosniku to szybko padnie TDA. Do glosnika 4omowego trafo 2x24V i wtedy elektrolity na 35V wystarczaja.

Skomentuj

Witam,

Irku, nie wiem czy pamiętasz, trafo kupiłem na a...gro od tej firmy Erecycling. Jest opisane jako 2x24V. I myślę, że jest to uczciwe 24V pod znamionowym obciążeniem. Jałowo mam 28,5V co po wyprostowaniu daje na elektrolicie niecałe 40V. Mogę spróbować zejść odrobinę stosująć niezależny mostek prostowniczy do każdej z gałęzi zasilania. Zawsze to spadek napięcia na dwóch diodach prostowniczych a nie na jednej. Co o tym myślisz ? A może dla "spokojności" wpiąć w szereg na zasilaniu jakieś niewielkie rezystancje, ala rezystory emiterowe 0,22 Ohma ? Wiem, że to niezbyt elegancko z elektronicznego punktu widzenia ale nie mam zamiaru kupować nowego transformatora, a jesteś kolejną osobą, ktora twierdzi, że TDA już padł alba stanie się tak za moment.

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

Skomentuj

To dziwne to trafo. Mozliwe tez ze ono ma 1V wiecej twoj miernik o 1V za duzo pokazuje a siec w Twoim budynku ma wiecej niz norma przewiduje i w konsekwencji mamy napiecie na granicy.

Jakby nie bylo to to trafo zasilalo TDA tylko nie wiadomo na jakiej impedancji glosnika to precowalo.
                Ten STX jest dosc wymagajacy bo ma nieco ponziej 4om.

Skomentuj

Irku,

a jakie proponujesz metody zaradzenia obecnej sytuacji ?

Pozdrawiam,
                  Jacek Zieliński

Skomentuj

ja też mam te tafa i one mają rozrzut, jedno miało 26V a drugie 29V :|

Skomentuj

Witam,

najnowsze wieści: wzmacniacz pracuje. Wymieniłem na wszelki wypadek oba elektrolity na przystosowane do napięcia 50 V. Bez wysterowania mam na nich 38,5 V. Myslę, że teraz na pewno wytrzymają a i TDA powinien, gdyż nie mam zamiaru pracować z jego pełną mocą. Już teraz żona krzyczy, że odbija mi na stare lata. A tak przy okazji, to żle swiadczy o uszkodzonym kondensatorze i jego producencie, że po przekroczeniu napięcia o ok 10% uległ uszkodzeniu. Ale co się dziwić, wszędobylska chińszczyzna.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński
                        Myslę, że teraz na pewno wytrzymają a i TDA powinien, gdyż nie mam zamiaru pracować z jego pełną mocą.
                        Ale wlasnie najwieksza moc wydzielana z TDA jest przy polowie mocy wyjsciowej!!

A co bedzie w praktyce to sie okaze, najwyzej sie spali TDA albo gra albo sie pali nic niezwyklego.

Skomentuj

Czaruję...
                        X