Mam mały problem z LM4780, mam go poskładanego na białych płytkach od veterana w konfiguracji parallel, 120W na kanał (stereo 2 płytki 2x120W).
Wszystko jest pod jednym zasilaczem +-30VDC.
Takie same elementy na każdej płytce.
Problem jest taki ze oba kanały się wzbudzają.
Objawia się to tym że po podłączeniu kolumn i sygnału wejściowego zaczynają coraz głośniej szumieć/trzeszczeć kanały aż do dość dużego poziomu (tak jak by słabo radio odbierało i słychać szumy/trzaski i cicho muzykę).
Dodatkowo scalaki w momencie wzbudzania dość mocno się nagrzewają.
Dzieje sie tak dopierowtedy gdy podlacze pod RCA kablez lub bez sygnalu.
Wzystkie elementy mam jak na dokumentacji: ttp://www.unisonus.com/pdf/LM4780_V3/LM4780_sch_rev_3.pdf +dodatkowe na czerwono, jednego rez. wejść. nie montowałem, na wyjściu mam 2x0,22R 3W, w miejscu J zworka,
Przeczytałem żeby c1 i c2 wylutować i wstawić zwory... teraz zaczyna szumieć od razu, mam po 300mV DC na wyjściu i się układy oczywiście grzeją :/
kabelki wejścia podłączone + do inR - do masy, wyjście do P i GND
na + wejścia próbowałem dać 1uf ale nic nie pomogło oprocz zbicia dc do 180mV.
Wszystko jest pod jednym zasilaczem +-30VDC.
Takie same elementy na każdej płytce.
Problem jest taki ze oba kanały się wzbudzają.
Objawia się to tym że po podłączeniu kolumn i sygnału wejściowego zaczynają coraz głośniej szumieć/trzeszczeć kanały aż do dość dużego poziomu (tak jak by słabo radio odbierało i słychać szumy/trzaski i cicho muzykę).
Dodatkowo scalaki w momencie wzbudzania dość mocno się nagrzewają.
Dzieje sie tak dopierowtedy gdy podlacze pod RCA kablez lub bez sygnalu.
Wzystkie elementy mam jak na dokumentacji: ttp://www.unisonus.com/pdf/LM4780_V3/LM4780_sch_rev_3.pdf +dodatkowe na czerwono, jednego rez. wejść. nie montowałem, na wyjściu mam 2x0,22R 3W, w miejscu J zworka,
Przeczytałem żeby c1 i c2 wylutować i wstawić zwory... teraz zaczyna szumieć od razu, mam po 300mV DC na wyjściu i się układy oczywiście grzeją :/
kabelki wejścia podłączone + do inR - do masy, wyjście do P i GND
na + wejścia próbowałem dać 1uf ale nic nie pomogło oprocz zbicia dc do 180mV.
Skomentuj