Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AVT759 - tantalowe czy elektrolityczne?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AVT759 - tantalowe czy elektrolityczne?

Witam!

Zbudowałem wczoraj od podstaw układ regulatora barwy dźwięku AVT759 (TL072). Niestety w sklepie nie dostałem kondensatorów tantalowych - a o tych czytałem, że mają lepsze parametry pracy niż elektrolityczne. Sprzedawca dał mi zwykłe elektrolityczne - mogę je zastosować w tym układzie czy znacząco pogorszy to jego pracę?

W torze sygnału audio nie powinno się stosować kondensatorów tantalowych, ponieważ przystosowane są one do pracy z napięciem stałym. Najlepiej wstawić kondensatory foliowe, albo elektrolityczne bipolarne, od biedy zwykłe elektrolity mogą być. Jeśli chodzi o kondensatory filtrujące zasilanie, to można śmiało stosować elektrolity. Najlepiej jakbyś pokazał schemat (szukałem - nie znalazłem).

Skomentuj

Zamieszczone przez ololuki
      W torze sygnału audio nie powinno się stosować kondensatorów tantalowych, ponieważ przystosowane są one do pracy z napięciem stałym. Najlepiej wstawić kondensatory foliowe, albo elektrolityczne bipolarne, od biedy zwykłe elektrolity mogą być. Jeśli chodzi o kondensatory filtrujące zasilanie, to można śmiało stosować elektrolity. Najlepiej jakbyś pokazał schemat (szukałem - nie znalazłem).
      Schemat :

C11,12,13 to są te tantalowe.

Skomentuj

Jeśli do wyjścia tego układu masz zamiar podłączyć końcówkę mocy to można zastąpić kondensatory zworą, gdyż na wejściu końcówki najczęściej jest już kondensator sprzęgający. Możesz zastosować kondensatory elektrolityczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez ololuki
          Jeśli do wyjścia tego układu masz zamiar podłączyć końcówkę mocy to można zastąpić kondensatory zworą, gdyż na wejściu końcówki najczęściej jest już kondensator sprzęgający. Możesz zastosować kondensatory elektrolityczne.
          Dziękuję bardzo za pomoc :).

Skomentuj

Czaruję...
          X