Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Yamahą AX500 ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Yamahą AX500 ...

Witam mam taki problem z tym wzmacniaczem a raczej dwa... mianowicie kanał A po włączeni wzmacniacza załącza się dopiero po upływie jakiegoś czasu i nie jest to 5 sekund... czasami 2 minuty czasami 3 na kanale B nie ma tego problemu, druga sprawa to dziwne szumy i szmery w głośnikach przez jakiś czas po włączeniu wzmacniacza, najczęściej takie szmery występują np po burzy... tak jak by wysrał się jakiś filtr.
    Co sprawdzić co wymienić by doprowadzić ten sprzęt do porządku ?

Wyschnięty/uszkodzony jakiś elektrolit? Zaglądałeś do środka?

Skomentuj

tak, zauważyłem tylko jeden wyciek z największego kondensatora...

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: 2010-10-20, 15:13 ]
      no i jeszcze z jednego się leje...

[ Dodano: 2010-10-20, 15:42 ]
      e duże kondensatory to
      NICHICON 12000ľF/65V
      straszna lipa z tym chyba praktycznie nie do dostania...
      można zastosować zamiennie:
      http://allegro.pl/10000uf-63v-nichic...253417851.html

mniejszy to
      Elna 470uF 80V

ogólnie to chyba powymieniam wszystkie kondziory bo sprzęt zaczyna grać dość sucho...

[ Dodano: 2010-10-20, 16:03 ]
      jeszcze jeden problem te NICHICONy na aukcji ma 2 nóżki natomiast we wzmacniaczu są z 4rema... A B C i -

Skomentuj

Tam nie ma zadnego wycieku!

Skomentuj

tak już wiem to jest klej... aczkolwiek dlaczego jak podłącze głośniki pod konektory A to wzmacniacz zaczyna grać dopiero po kilku minutach ? na B nie ma tego problemu, no i kolejna sprawa to brak dynamiki a mianowicie basu, na próbę podłączyłem głośniki pod ampli rxv640 i ten gra o wiele dynamiczniej co więcej bas się pojawił.

Skomentuj

Ściągnij sobie service manual do tej Yamahy.
            I zacznij od wyczyszczenia styków we włączniku kanału A głośników

Skomentuj

Przekaźnik załącza Ci siedopiero po kilku minutach ?? proponowalbym go nieco odswiezyc czyszczenie stykow tutaj nic nie pomoze,do wymiany masz kondensatory,na pierwszym miejscu te od zabezpieczenia DC i najlepiej zebys przebadal cala płytke pod wzgledem zimnych lutów,to powinno rozwiązac twoj problem

Skomentuj

Warto sprawdzić jeszcze czy przypadkiem nie ma za długo stałego napięcia na wyjściu.

Skomentuj

Panowie, jakby przekaźnik załączał się po paru minutach, to na A i na B by było to samo, bo w tej Yamaszce przekaźnik jest jeden...

Skomentuj

tak dokładnie przekaźnik jest jeden i właśnie na A pyka z opóźnieniem na B załącza od razu.
                    Zastanawiam się czy jest sens to reanimować...

Skomentuj

Czaruję...
                    X