Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz symetryczny +/-15V z aku 12V. SZUKAM SCHEMATU

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz symetryczny +/-15V z aku 12V. SZUKAM SCHEMATU

Aby sprecyzować temat postu:

Poszukuję schematu/rozwiązania dla zasilacza symetrycznego do mikserka audio
    (kilka przedwzmacniaczy, phantom itp). Zasilacz podpięty do akumulatorka 12V.
    Potrzebna jest przetwornica + stabilizacja.

Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem są przetwornice na scalakach czy
    jakiś trafo?

Jakie są argumenty za jednym, a jakie za drugim rozwiązaniem?

Napięcia potrzebne to +/- 15-18V, pobór prądu max 500-700mA.

Liczy się dobra sprawność; bo aku myslę, że taki 7Ah.

Pomocy, dzięki

Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem są przetwornice na scalakach czy
    jakiś trafo?
    Tzn?

Skomentuj

Miałem na myśli zwiększenie napięcia via transformator i później stabilizacja itd
      czy użycie jakiegoś scalaka, np: MC34063...

Szczerze mówiąc nie wiem, które z rozwiązań jest lepsze, bardziej sprawne.
      Nie wiem za jakim rozwiązaniem się rozglądać.

Proszę o pomoc, pzdr
      sng.pol46@gmail.com

Skomentuj

Dwiedz się najpierw jak działa przetwornica, step down, step up, up-down bo na razie nie masz o tym zielonego pojęcia.

Skomentuj

A najlepiej oszczedz sobie nauki i kombinowania i kup gotowa przetwornice z 12V na +-15 czy co takiego. Tania nie jest ale zaoszczedzi Ci klopotow.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
            Dwiedz się najpierw jak działa przetwornica, step down, step up, up-down bo na razie nie masz o tym zielonego pojęcia.
            niech lepiej zacznie od tego, jak działa transformator...

Skomentuj

Robisz sterowanie na np. TL494 czterema mosfetami, następnie dajesz sygnał na transformator , a z tamtej strony prostujesz napięcie, wrzucasz stabilizator plus baterię kondensatorów i ma grać. Niedawno co naprawiałem przetwornicę z 12V na 230V to strona pierwotna była tak zrobiona.

Skomentuj

mbar: "niech lepiej zacznie od tego, jak działa transformator..."

Na jakiej podstawie sugerujesz mój brak wiedzy w tym zakresie?

Rozwiązanie, które sugeruje piglet11 jest właśnie jednym z tych, które rozpatruje.
                Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

PS.
                Czasem fora mnie przerażają - piszecie po kilka postów: 'lepiej naucz się', 'odsyłam do google' itd... owszem, nie chodzi o to, by podać wszystko na tacy, ale zadałem
                konkretne pytanie i przedstawiłem konkretny problem. Może ktoś już budował
                takie urządzenie i może mi w tym pomóc. Chcę zrobić, nie kupić.

Wasze pytania zapewne zawsze są wyważone i nigdy nie wzbudzają
                uśmiechu na twarzy innych. Mnie śmieszą pytania: "jak zbudowac wzmacha?".
                Bynajmniej nie komentuje i nie nabijam się oficjalnie; nawet jeśli gdzieś pojawiają
                się błędy ortograficzne, a jest ich sporo.

Kwestię przetwornicy 12V na +/-15V 500mA pozostawiam nadal aktualną.
                Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez steinberg

może dlatego, że aby transformator działał potrzebujesz napięcia zmiennego a ty chcesz stałe z aku podpinać...przynajmniej tak zrozumiałem Twoje posty
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dlatego stosuje się układ PWM, albo timer jakiś puszczający sygnał prostokątny do wysterowania kluczy, alby uzyskać napięcie zmienne. Dobre przetwornice też podobno wychodzą na SG3055 z transformatorem złożonym na rdzeniach z trafopowielaczy starego typu.

Skomentuj

http://www.national.com/ds/LM/LM2585.pdf
                      Fajnie działa.
                      Jeśli nie potrafisz sam policzyć odpuść samodzielną budowę.

Skomentuj

Co do LM2585 - przymierzam się równiez do niego.

Wyjasniam: oczywiście, że nie chodziło mi o podpięcie aku wprost do transformatora.
                        Pytałem o serce układu - czy lepiej trafo czy jakiś scalak.
                        Matko i córko... jesli ktokolwiek zrozumiał, że chodziło o podłączenie
                        akumulatorka do transformatora... sorki :)

thx

Skomentuj

Jeśli chcesz mieć +15 i -15V to raczej polecałbym trafo, mnie zabawy jest jak z impulsową przetwornicą. Możesz pomyśleć również o podwajaczu napięcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                            Zamieszczone przez steinberg

może dlatego, że aby transformator działał potrzebujesz napięcia zmiennego a ty chcesz stałe z aku podpinać...przynajmniej tak zrozumiałem Twoje posty
                            Też to tak zrozumiałem -- pomyliłem się, sorry :)

Skomentuj

A ten akumulator musi być konkretnie taki? Może warto dać akumulator o wyższym napięciu, odpadnie kłopot z przetwornicą i tętnieniami.

Skomentuj

Najlepiej 12V, bo to dosyć uniwersalne napięcie; w razie braku mozliwości podładowania
                                aku, zawsze można użyc baterii.

Zapomniałem: muszę tym gadżetem zasilić mikser ENG - taki mikserek audio przenośny.

Propozycji mam kilka; sensowne wydają się rozwiązania na LM2585 - jest jedynie problem z ich kupieniem w Polsce.
                                W znajomych sklepach pytałem - nie mają; wpisując w google żaden sensowny sklep nie pojawia się. Niestety u producenta zamówić musiałbym kilkadziesiąt sztuk :(
                                Transformatorki do tego układu robi Craftcoil; mają swoje przedstawicielstwo w Polsce,
                                nawet 2 ulice ode mnie. Trafo w magazynie - całe kartony za rozsądną cenę :)

...lub LM2577 - również poza zasięgiem wydaje się.

Wiecie gdzie kupić? Poza zamówieniem sampli.

Pozostaje stary i raczej sprawdzony MC34063.

A tak na chłopski rozum: gdyby tak zastosować NE555 + jakiś tranzystor na wyjściu +
                                trafo? Czy to złe rozwiązanie?

Skomentuj

Z NE555 układ powinien działać na jednym tranzystorze kluczującym 12V, tylko musiałbyś nawinąć odpowiedni transformator. LM2585 idzie dostać w tme bez problemu.

Skomentuj

Transformator stosuje sie wtedy gdy jest potrzebna izolacja galwaniczna.

Podejzewam ze w Twoim przypadku wystarczy prosta przetwornica odwracajaca napiecie a plus mozesz wziasc z akumulatora bezposrednio.

A mozesz i zrobic przetworke na trafie, najprosciej bedzie skopiowac sterwonik z przetwornicy car-audio z EDW, zastosowac slabsze mosfety albo bez nich i dac male trafo.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X