Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz zrobić samemu czy kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz zrobić samemu czy kupić?

Mam zamiar zrobić albo kupić w cenie tych części używany wzmacniacz.

Chciałem zrobić z użyciem wzmacniacza:

http://allegro.pl/ne022-wzmacniacz-t...291440274.html

Przedwzmacniacz:

http://allegro.pl/ne025-przedwzmacni...291199406.html

Jeszcze zasilacz:

http://www.nordelektronikplus.pl/ofe...&los=0,2317259

I Transformator Toroidalny TST 300/20 2x35V 2x4,28A

Razem wydam niewiele ponad 200zł Wszystko w ładnej obudowie+ radiator

Czy warto się zajmować czym takim czy wydać dwie stówki na używany wzmacniacz.

Raczej nie ogarniam mocno elektroniki lutowanie gotowych płytek mi odpowiada.

Jak z jakością elementów z Nord Elektronika

Na tym forum nie zadaje się pytań typu: zrobić/kupić, bo tutaj każdy oczywiście powie ZROBIĆ :)

TDA7294 nie jest najgorszym wyborem, ale od siebie radziłbym zrobić coś na bazie gainclone'a, czy to gainclone na dobrych elementach, czy pseudogainclone na normalnych elementach.

Skomentuj

Zamieszczone przez mikolajsabat
      Razem wydam niewiele ponad 200zł Wszystko w ładnej obudowie+ radiator

Czy warto się zajmować czym takim czy wydać dwie stówki na używany wzmacniacz.
      Jeśli rajcuje Cię diy to możesz się pobawić... Ja ostatnio w podobnej kwocie kupiłem marantza pm-45 i tda7294 nie dorośnie pewnie temu wzmacniaczowi do pięt... Jak poszukasz to kupisz fajnego wzmaka za ok 200zł

[ Dodano: 2010-10-28, 17:42 ]
      I Transformator Toroidalny TST 300/20 2x35V 2x4,28A
      To trafo nie nadaje się do tda7294

Skomentuj

Jeżeli chodzi o koszty to niby planuję 200zł, ale jak pozbieram wszystkie części to pewnie przekroczy 300zł. Skoro dźwięk będzie dużo słabszy niż w dobrym używanym wzmacniaczu to chyba najrozsądniej będzie wyszukać możliwie jak najtaniej jak najlepszy wzmacniacz.
        Co prawda nie ma takiej satysfakcji.

Skomentuj

Co prawda nie ma takiej satysfakcji.
          To rób uniampa:) ok 100zł czesci do tego 100zl trafo i gra muzyka:)

Skomentuj

Sprawdziłem trafo. Takie które pasuję kosztuje 140zł.
            Więc koszty lecą w górę ale co do jakości znalazłem opinię:
            • wzmacniacz rewelacyjny polecam jeden układ stereo do 2 kolumn średnio wysoko tonowych oraz jeden w układzie mostkowym 200W do subwoofera do tego polecam układ opóźnionego załączania kolumn NE085 oraz do subwoofera filtr aktywny NE124 przy takiej opcji można uzyskać bardzo dobrej klasy sprzęt audio który spokojnie może się równać ze sprzętem do 1000 zł do tego jakaś ciekawa według własnego gustu obudowa... ja osobiście wykonałem z drewna

Skomentuj

wzmacniacz rewelacyjny polecam jeden układ stereo do 2 kolumn średnio wysoko tonowych oraz jeden w układzie mostkowym 200W do subwoofera do tego polecam układ opóźnionego załączania kolumn NE085 oraz do subwoofera filtr aktywny NE124 przy takiej opcji można uzyskać bardzo dobrej klasy sprzęt audio który spokojnie może się równać ze sprzętem do 1000 zł do tego jakaś ciekawa według własnego gustu obudowa... ja osobiście wykonałem z drewna
              Ściema na maksa:)

Skomentuj

Lepszym wyborem od TDA7294 jest http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subw...290536252.html
                I koszta o połowę mniejsze :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                  wzmacniacz rewelacyjny polecam jeden układ stereo do 2 kolumn średnio wysoko tonowych oraz jeden w układzie mostkowym 200W do subwoofera do tego polecam układ opóźnionego załączania kolumn NE085 oraz do subwoofera filtr aktywny NE124 przy takiej opcji można uzyskać bardzo dobrej klasy sprzęt audio który spokojnie może się równać ze sprzętem do 1000 zł do tego jakaś ciekawa według własnego gustu obudowa... ja osobiście wykonałem z drewna
                  Ściema na maksa:)
                  ludzie piszą różne rzeczy, ale czytać warto.

Co z tym uniampem? Na czym to polega? Czy można kupić gotową płytkę

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                    Lepszym wyborem od TDA7294 jest http://allegro.pl/wzmacni...1290536252.html
                    forum ma bardzo fajną opcję ,,szukaj"

Skomentuj

mniemam że to jest rozmowa o wzmaku stereo nie do suba...
                      hah sory, nie wczytałem się dobrze, większość kto pyta o tą kostke robi go z założeniem do suba :smile:
                      Sory za offtop

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                        Lepszym wyborem od TDA7294 jest http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subw...290536252.html
                        Pod ten wzmacniacz można podłączy bezpośrednio kolumny. Są dwa wyjścia np na tuner??
                        Jak z regulacją ?

Skomentuj

Pod ten wzmacniacz można podłączy bezpośrednio kolumny. Są dwa wejścia??
                          Właśnie, to są wejścia, a nie wyjścia. Więc kolumn nie podłaczysz.

Skomentuj

Panowie po kolei, nie wymiatam w temacie więc proszę o wyrozumiałość.
                            Skoro nie da się podłączyć kolumn to poco mi ten wzmacniacz :mrgreen:

[ Dodano: 2010-10-28, 18:18 ]
                            Chodzi oczywiście o wzmacniacz do w stereo dwie kolumny. Wiec ten subwoofer to chyba nonsens. Pytałem oczywiście o wzmacniacz do stereo

Skomentuj

Skoro nie da się podłączyć kolumn to poco mi ten wzmacniacz :mrgreen:
                              Ten wzmacniacz jest do suba, więc kolumn do niego nie podłączysz :razz:
                              Chodzi oczywiście o wzmacniacz do w stereo dwie kolumny. Wiec ten subwoofer to chyba nonsens. Pytałem oczywiście o wzmacniacz do stereo
                              Napisałem posta wcześniej, że nie doczytałem do czego ma ci służyć ten wzmacniacz, z reguły 2x TDA7294 stosuje się do suba(w mostku) więc zaproponowałem ci ten panel.

Skomentuj

Czaruję...
                              X